Μικρά μεταλλικά θραύσματα (π.χ. από λεπίδες, βίδες, γρανάζια) μπορεί να καταποθούν και να προκαλέσουν τραυματισμούς στο στόμα, τα δόντια ή τον οισοφάγο, πνιγμό ακόμη και γαστρεντερικές βλάβες.
Όταν μέταλλα από κατεστραμμένο ή φθαρμένο παρασκευαστικό εξοπλισμό καταλήγουν σε τρόφιμα, έχουμε σοβαρό ζήτημα ασφάλειας τροφίμων και ποιότητας παραγωγής. Όταν κατά την παραγωγή, επεξεργασία ή συσκευασία τροφίμων, χρησιμοποιείται εξοπλισμός από μέταλλο (π.χ. ανοξείδωτος χάλυβας, αλουμίνιο, σίδηρος) που έχει φθαρεί, καταστραφεί, δεν καθαρίζεται ή συντηρείται σωστά τότε μικρά σωματίδια μετάλλου μπορούν να αποκολληθούν και να μολύνουν το τρόφιμο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανιτάρια: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην αποθήκευση και συντήρηση – Χρήσιμες συμβουλές από τον Γεωπόνο Ε. Λαχουβάρη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θα μας τρελάνουν! Εκτός από πέτρες, βρέθηκαν και μεταλλικά κομμάτια σε σοκολάτες γνωστής εταιρείας – Ανακαλεί και σοκολατένια αυγά
Μικρά μεταλλικά θραύσματα (π.χ. από λεπίδες, βίδες, γρανάζια) μπορεί να καταποθούν και να προκαλέσουν τραυματισμούς στο στόμα, τα δόντια ή τον οισοφάγο, πνιγμό ακόμη και γαστρεντερικές βλάβες.Επιπλέον, κάποια μέταλλα (π.χ. μόλυβδος, κάδμιο, νικέλιο) αν απορροφηθούν στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσουν νευρολογικές διαταραχές, ιδιαίτερα σε παιδιά, τοξικότητα, αθροιστική βλάβη σε συκώτι, νεφρά, εγκέφαλο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα σε Ελληνικά φρούτα και λαχανικά αποκαλύφθηκαν στους ελέγχους του Φεβρουαρίου
Η New Zealand Food Safety (NZFS) ανακοίνωσε την ανάκληση των ράβδων ψημένης βρώμης της επωνυμίας Pams, που παρασκευάζει η εταιρεία Foodstuffs Own Brands Limited καθώς το προϊόν μπορεί να περιέχει μεταλλικά κομμάτια.

«Η ανησυχία με αυτές τις ράβδους βρώμης είναι ότι κάποιο μέταλλο από τον κατασκευαστικό εξοπλισμό μπορεί να έχει εισχωρήσει στο προϊόν κατά τη διαδικασία παραγωγής», λέει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της NZFS, Vincent Arbuckle.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Περισσότερες από 6.000 συσκευασίες με μπισκότα, ανακαλούνται λόγω μόλυνσης από πλαστικά κομμάτια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι νέες ανακλήσεις σαμπουάν και αφρόλουτρων μεγάλης ζήτησης – Δείτε ολόκληρη τη λίστα
“Εάν έχετε μπάρες ψημένης βρώμης αφγανικής μάρκας Pams με παρτίδα L5017 και ημερομηνία πριν από τις 16/01/2026, μην το φάτε. Μπορείτε να το επιστρέψετε στο σημείο αγοράς για επιστροφή χρημάτων. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, πετάξτε το.”
Τα επηρεαζόμενα προϊόντα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ Four Square, Gilmours, New World, Pak’nSave, Social Supermarket και Trents σε όλη τη χώρα.
Τα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από τα ράφια των καταστημάτων και δεν έχουν εξαχθεί.
Η Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση για σχετικό τραυματισμό.
«Όπως είναι η συνήθης πρακτική μας, η NZFS θα συνεργαστεί με την Foodstuffs Own Brands Limited για να κατανοήσει πώς συνέβη αυτό και να αποτρέψει την επανάληψή του», λέει ο κ. Arbuckle.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.