Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα πάθετε εάν φάτε ωμή γαρίδα – Ανάκληση έτοιμων γευμάτων που περιέχουν άψητες γαρίδες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι θα πάθετε εάν φάτε ωμή γαρίδα - Ανάκληση έτοιμων γευμάτων που περιέχουν άψητες γαρίδες
spot_img

Οι γαρίδες είναι συχνά μολυσμένες με βακτήρια που προκαλούν σοβαρές ασθένειες

Η Ολλανδική εταιρεία τροφίμων Jumbo ανακαλεί άμεσα το έτοιμο γεύμα με ζυμαρικά με γαρίδες Jumbo’s Linguine with Gambas, με ημερομηνία λήξης 22 Οκτωβρίου 2024, λόγω μη επαρκούς ψησίματος των γαριδών που περιέχονται στο γεύμα. Οι γαρίδες είναι συχνά μολυσμένες με βακτήρια που προκαλούν σοβαρές ασθένειες και όταν δεν είναι μαγειρεμένες ο κίνδυνος την υγεία είναι μεγάλος.

Το προϊόν που ανακαλεί η jumbo

Συγκεκριμένα ανακαλείται το προϊόν: 
Jumbo’s Linguine with Prawns
Κωδικός: 8718452857906
Ημερομηνία λήξης: 22-10-2024

Γιατί κινδυνεύουμε από τις ωμές γαρίδες;

Οι γαρίδες, ένα από τα αγαπημένα μας θαλασσινά, είναι οστρακοειδές σαν τα καβούρια και τον αστακό και αποτελεί πηγή πρωτεϊνών, μετάλλων και βιταμινών. Σε σύγκριση με το κρέας, τα οστρακοειδή είναι μια πιο υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, καθώς έχουν λίγα λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά οξέα. 

Οι περισσότερες γαρίδες καλλιεργούνται σε φάρμες. Η μεγάλη πυκνότητα εκτροφής, η χρήση χημικών και φαρμάκων και οι ανθυγιεινές πρακτικές στη συγκομιδή και τη συσκευασία μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση από βακτήρια και ιούς. Οι λίμνες που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια γαρίδας αντλούν επίσης νερό από ποτάμια που ενδέχεται να δέχονται ακατέργαστα ανθρώπινα λύματα. Αυτή είναι μια πηγή οργανισμών που προκαλούν ασθένειες που μολύνουν τις γαρίδες.

Διαβάστε ακόμη: Χημικές ουσίες σε γαρίδες και άλλα θαλασσινά – Υποτιμημένος ο κίνδυνος έκθεσης σε PFAS

Τα κοινά βακτήρια που μολύνουν τις φάρμες γαρίδας περιλαμβάνουν τα είδη Vibrio και Salmonella . Αυτά τα βακτήρια έχουν εντοπιστεί στις προμήθειες νερού της φάρμας γαρίδας, στο νερό της λίμνης, στα υλικά διατροφής, στις γαρίδες στις φάρμες και στις κατεψυγμένες γαρίδες που εξάγονται. Και οι δύο αυτές ποικιλίες βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Η μόλυνση της παροχής νερού μπορεί επίσης να μολύνει τις γαρίδες με Escherichia coli. Ο πάγος που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της γαρίδας μπορεί να είναι πηγή μόλυνσης. Οι γαρίδες που είναι μολυσμένες με E. coli μπορεί να παράγουν τοξίνες.

Οι ιοί που μολύνουν τις γαρίδες περιλαμβάνουν τους καλυκοϊούς (συμπεριλαμβανομένου του νοροϊού) και τον ιό της ηπατίτιδας Α. Οι γαρίδες μπορεί να μολυνθούν κατά τη συγκομιδή, την επεξεργασία ή την προετοιμασία. Η αποθήκευση σε λάθος θερμοκρασία, η μόλυνση από μολυσμένο χειριστή τροφίμων ή η διασταυρούμενη μόλυνση μέσω επαφής με άλλα θαλασσινά ή νερό μπορεί επίσης να μολύνει τις γαρίδες.

Σαλμονέλωση

Η σαλμονέλα είναι βακτήρια που προκαλούν ασθένειες και πολλά είδη μπορούν να μολύνουν τις γαρίδες. Προκαλούν κοιλιακές κράμπες , διάρροια και πυρετό . Ορισμένες σαλμονέλλες μπορεί να προκαλέσουν εντερικό πυρετό (τύφος πυρετός ). Άλλες ασθένειες που μπορεί να εμφανίσετε μετά την κατανάλωση τροφίμου μολυσμένου με σαλμονέλα περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και βακτηριαιμία (λοίμωξη του αίματος).

Η μόλυνση από σαλμονέλα δεν είναι σπάνια – οι ΗΠΑ έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο λοιμώξεις ετησίως. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν 6 ώρες έως 6 ημέρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων γαρίδων. Μπορεί να είστε άρρωστοι για 4 έως 7 ημέρες και η ασθένεια μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί νοσηλεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν έχετε σοβαρή ασθένεια. 

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε υψηλό πυρετό, κόπρανα με αίμα, σοβαρή διάρροιαή έμετος , ή σημάδια αφυδάτωσης .

Ένα ξέσπασμα της νόσου της σαλμονέλας το 2021 προκλήθηκε από κατεψυγμένες προμαγειρεμένες γαρίδες. Πολλοί άνθρωποι σε πολλές πολιτείες αρρώστησαν και κάποιοι νοσηλεύτηκαν. Αρκετές παρτίδες μολυσμένων προϊόντων γαρίδας ανακλήθηκαν.

Διαβάστε ακόμη: Το χημικό που έχουν οι κατεψυγμένες γαρίδες και δεν έχουν τα καλαμάρια, τα μύδια και τα χταπόδια

Λοιμώξεις από βακτήριο Vibrio

Τα Vibrio είναι βακτήρια που προκαλούν εντερικές λοιμώξεις. Είναι γνωστά περίπου 30 είδη Vibrio και πολλά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και ασθένειες στον άνθρωπο. Το πιο κοινό είδος που μολύνει τις γαρίδες (και μετά τον άνθρωπο) είναι το Vibrio parahaemolyticus.

Η ασθένεια λοίμωξης από το Vibrio ξεκινά συνήθως 24 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων θαλασσινών. Μπορεί να έχετε κράμπες στο στομάχι, υδαρή διάρροια, ναυτία, έμετο, πυρετό και ρίγη. Η ασθένεια μπορεί να διαρκέσει 3 ημέρες και η συνοδός διάρροια μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Θα πρέπει να παίρνετε πολλά υγρά από το στόμα για να αποτρέψετε και να αντιστρέψετε την αφυδάτωση.

Οι λοιμώξεις από Vibrio μπορεί να είναι σοβαρές. Προκαλούν 500 νοσηλείες και 100 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν η κατάστασή σας φαίνεται σοβαρή.

Νοροϊός

Μια μόλυνση από νοροϊό προκαλεί μια ασθένεια με έμετο, ναυτία, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε μυϊκό πόνο , πυρετό ή πονοκέφαλο .

Τα συμπτώματα της νόσου του νοροϊού συνήθως ξεκινούν 12 έως 48 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων γαρίδων. Η ασθένεια διαρκεί 1 έως 3 ημέρες. Ο συχνός έμετος και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Γαρίδες — διατροφικά οφέλη και πρόσθετοι κίνδυνοι

Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που συνδέονται με τις γαρίδες, θα ρωτήσετε δικαίως, γιατί να τις φάτε; 

Οι γαρίδες, όπως και άλλα θαλασσινά, είναι πολύτιμες για μια υγιεινή διατροφή. Μια μερίδα 3 ουγγιών (85 γραμμάρια) παρέχει:

Πρωτεΐνη: 20 γραμμάρια

Ενέργεια: 95 θερμίδες. 

Ολικά λίπη: 1 γραμμάριο

Κορεσμένα λιπαρά: 0,1 γρ

Πολυακόρεστα λίπη: 0,4 γραμμάρια

Οι γαρίδες παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας με λίγες θερμίδες και πολύ λίγα κορεσμένα λιπαρά. Παρέχουν επίσης μέταλλα όπως χαλκό, ιώδιο , σελήνιο και ψευδάργυρο. Τα οστρακοειδή είναι καλές πηγές μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρών οξέων , αν και όχι τόσο καλά όσο τα λιπαρά ψάρια όπως οι ρέγγες και οι σαρδέλες. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέαωφελούν την υγεία της καρδιάς .

Θα πρέπει να συμπεριλάβετε δύο μερίδες (5 ουγγιές ή 140 γραμμάρια το καθένα) ψαριού ή οστρακοειδή όπως γαρίδες την εβδομάδα στη διατροφή σας. Η αντικατάστασή του κρέατος με θαλασσινά για την πρόσληψη πρωτεΐνης θα μειώσει τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή σας και θα μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου .

Πολλά είδη ψαριών περιέχουν υδράργυρο και άλλους ρύπους και θεωρούνται μη ασφαλή για καθημερινή κατανάλωση. Ωστόσο, οι γαρίδες είναι γενικά ασφαλείς για κατανάλωση και μπορείτε να τις τρώτε όσο συχνά θέλετε. Μεταξύ των οστρακοειδών, μόνο το καφέ κρέας καβουριών θεωρείται μη ασφαλές.

Ανησυχίες για την εγκυμοσύνη

Τα ψάρια παρέχουν θρεπτικά συστατικά για εσάς και το μωρό σας, αλλά θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην τρώτε ποτέ ωμά θαλασσινά και βεβαιωθείτε ότι όποια γαρίδα τρώτε έχει ψηθεί καλά.

Αλλεργίες

Η αλλεργία στα οστρακοειδή είναι συχνή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Διασταυρούμενη αλλεργία είναι επίσης συχνή — εάν είχατε αλλεργική αντίδραση για τις γαρίδες ή τα στρείδια, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και με τις γαρίδες. Το μαγείρεμα οστρακοειδών δεν μειώνει την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων.

Ασφάλεια γαρίδας 

Μερικά μέτρα ασφαλείας που μπορείτε να λάβετε περιλαμβάνουν:

Αγοράστε γαρίδες μόνο από αξιόπιστες πηγές. Οι γαρίδες που συλλέγονται από μη ασφαλή νερά μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα ρύπων. Αυτές οι τοξίνες δεν αποβάλλονται με το μαγείρεμα και μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια, πονοκέφαλο, δυσκολία στην αναπνοή, αποπροσανατολισμός και απώλεια μνήμης .

Βάλτε τις γαρίδες στο καλάθι τελευταίες όταν ψωνίζετε και πηγαίνετε κατευθείαν στο σπίτι για να τις βάλετε στο ψυγείο. Οι γαρίδες χαλάνε γρήγορα εκτός ψυγείου.

Επιλέξτε γαρίδες στον ατμό, ψητές στο φούρνο ή στη σχάρα. Αυτές οι μέθοδοι διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά, σκοτώνουν τα βακτήρια και τους ιούς και είναι πιο υγιεινές επιλογές από το τηγάνισμα. Το τηγάνισμα σε λάδι ή κουρκούτι αυξάνει επίσης την περιεκτικότητα σε λίπος των ψαριών και των οστρακοειδών.

Οι γαρίδες πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου η σάρκα τους είναι λευκή και αδιαφανής.

Όταν αγοράζετε γαρίδες, φροντίστε να μυρίζουν φρεσκάδα. Οι άσχημη μυρωδιά ψαριού, ξινίλας ή αμμωνίας είναι σημάδια χαλασμένων γαρίδων. Εάν οι μαγειρεμένες γαρίδες σας μυρίζουν δεν πρέπει να τις φάτε.

Η κατανάλωση ωμών γαρίδων σας παρέχει τα ίδια θρεπτικά οφέλη με τις μαγειρεμένες γαρίδες και μπορεί να προτιμάτε τη γεύση ενός σούσι. Ωστόσο, οι γαρίδες συχνά μεταφέρουν επικίνδυνες μολύνσεις και το καλό μαγείρεμα τους είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο