Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση γαύρου σε κονσέρβα από την Αλβανία, λόγω υψηλών επιπέδων ισταμίνης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση γαύρου σε κονσέρβα από την Αλβανία, λόγω υψηλών επιπέδων ισταμίνης
spot_img

Η Ιταλία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων RASFF, για κίνδυνο από φιλέτα γαύρου Αλβανίας

Το Ιταλικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στην πύλη του dicastery που είναι αφιερωμένο στις προειδοποιήσεις ασφαλείας και ανακλήσεις τροφίμων, την άμεση ανάκληση από τα ράφια των καταστημάτων του «Γαύρου φιλέτα σε ελαιόλαδο» επωνυμίας SIPA λόγω πιθανού χημικού κινδύνου για τους καταναλωτές.

Αναλυτικά, η ανάκληση και απόσυρση φιλέτων γαύρου αφορά την παρτίδα PA137 με λήξη 17/11/2023. Είναι ψάρι σε κονσέρβα ζυμωμένο σε γυάλινα βάζα των 140 γραμμαρίων το καθένα. Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Poseidon shpk στο εργοστάσιό της στη via Shengjin (Αλβανία), αλλά διατίθεται στην αγορά από τη Zarotti spa μέσω Nuova di Coloreto 15 στην Πάρμα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας , η ανάκληση διατάχθηκε γιατί μετά από ελέγχους προέκυψε παρουσία ισταμίνης πέραν των ανώτατων ορίων που επιτρέπει ο νόμος, δηλαδή ο κανονισμός ΕΚ 2073/2005.

Η ισταμίνη είναι μια αζωτούχα ένωση που ανήκει στην ομάδα των «βιογενών αμινών». Το σώμα μας είναι σε θέση να το παράγει για να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές και είναι ιδιαίτερα άφθονο σε περίπτωση αλλεργιών (τόσο που παίρνουμε τα λεγόμενα αντιισταμινικά).

Η παρουσία στα τρόφιμα μπορεί να οφείλεται στη μετατροπή του αμινοξέος ιστιδίνη, που υπάρχει στους μύες των ψαριών, σε ισταμίνη ή οφείλεται στη δράση ορισμένων ενζύμων που υπάρχουν στα Gram αρνητικά παθογόνα βακτήρια (γενή: Morganella, Klebsiella, Proteus, Hafnia, Enterobacter , Citrobacter, Vibrio, Photobacterium), που μόλυνε το κρέας του ψαριού μετά θάνατον.

Η ισταμίνη είναι σταθερή σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν υφίσταται αλλαγές μετά το μαγείρεμα και την κονσερβοποίηση του ψαριού: απαιτείται επεξεργασία 90 λεπτών στους 116 ° C για πλήρη αδρανοποίηση.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα