Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Food label: Ξεχάστε όσα ξέρετε… Σε δημόσια διαβούλευση από την ΕΕ η αναθεώρηση της επισήμανσης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFood label: Ξεχάστε όσα ξέρετε... Σε δημόσια διαβούλευση από την ΕΕ η αναθεώρηση της επισήμανσης
spot_img

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, η Επιτροπή άνοιξε τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές για τα τρόφιμα.

Στόχος είναι η αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ και η υποβολή νομοθετικής πρότασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη μέλη έως το τέλος του 2022.

Οι τέσσερις τομείς τους οποίους αφορά η αναθεώρηση είναι

  • η διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας / τα θρεπτικά συστατικά,
  • η επισήμανση της προέλευσης,
  • η επισήμανση ημερομηνίας και
  • η επισήμανση οινοπνευματωδών ποτών.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Ο ρόλος των καταναλωτών και οι επιλογές που κάνουν είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της μετάβασης σε πιο υγιή και βιώσιμα τρόφιμα. Όσο πιο σαφής είναι η επισήμανση, τόσο πιο εύκολο είναι να παράσχουμε στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν ενημερωμένες, υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές επιλογές, πράγμα που αποτελεί κεντρικό στόχο της στρατηγικής μας “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” και του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η σαφέστερη επισήμανση θα μας βοηθήσει επίσης να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα της τροφικής αλυσίδας. Οι καταναλωτές ζητούν εδώ και πολλά χρόνια να έχουν σαφείς και πλήρεις πληροφορίες για τα τρόφιμα που αγοράζουν, μεταξύ άλλων όσον αφορά την προέλευσή τους. Ζητώ ευρεία συμμετοχή σε αυτή τη διαβούλευση, ώστε να μας βοηθήσετε να υποβάλουμε μια όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξη πρόταση και να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων που θα λειτουργεί για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δίνεται πάντοτε προτεραιότητα στους πολίτες.»

Η δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει 12 εβδομάδες, έως τις 7 Μαρτίου 2022, αναμένεται να συγκεντρώσει τις απόψεις τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από επαγγελματίες και μη επαγγελματίες ενδιαφερόμενους φορείς.

Η διαβούλευση θα τροφοδοτήσει τα στοιχεία που θα στηρίξουν την εκτίμηση επιπτώσεων για την αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Προβλέπονται ήδη πρόσθετες δραστηριότητες διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων ερευνών και συνεντεύξεων με οργανώσεις ενδιαφερόμενων μερών και αρχές των κρατών μελών, για τη συλλογή πιο λεπτομερών και τεχνικών πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο