Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και συντήρησης τροφίμων σε κέτερινγκ νοσοκομείων στη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και συντήρησης τροφίμων σε κέτερινγκ νοσοκομείων στη Βρετανία
spot_img

Ο έλεγχος της αρχής ασφάλειας τροφίμων αποκάλυψε ανεπαρκώς αποθηκευμένες τροφές υψηλού κινδύνου, ελλιπείς διαδικασίες για τη διαχείριση αλλεργιογόνων και κατεστραμμένες και βρώμικες εγκαταστάσεις στην κουζίνα της υπηρεσίας τροφοδοσίας νοσοκομείων, Serco.

Η υπηρεσία τροφοδοσίας νοσοκομείων Serco-run έλαβε χαμηλή κριτική από την επιθεώρηση για την ασφάλεια τροφίμων του Συμβουλίου του Midllesbrough, στη Μ. Βρετανία. Πρόσφατα το συμβούλιο δημοσίευσε όλη την λεπτομερή έκθεση οκτώ σελίδων για τη  Serco. Ας δούμε αναλυτικά τι περιείχε.

Βρώμικες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός

Όσον αφορά στην καθαριότητα, την κατάσταση των χώρων και του εξοπλισμού, το συμβούλιο διαπίστωσε αρκετές παραβάσεις. Αρχικά, το δάπεδο της κουζίνας, η καθαριότητα των δοχείων και οι αποθηκευτικοί χώροι ήταν σε κακή κατάσταση. Σε ορισμένα σημεία, οι επιθεωρητές βρήκαν, μάλιστα, σημεία που είχε φύγει η μπογιά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει εστία μολύνσεων για τα τρόφιμα.  Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούταν ήταν φθαρμένος και εξίσου επικίνδυνος. Οι βρύσες  του νεροχύτη της κουζίνας ήταν κατεστραμμένες και έλειπαν τα καπάκια, ενώ τα ξύλινα κουφώματα και οι πόρτες ήταν κατά τόπους κατεστραμμένα και δεν μπορούσαν να καθαριστούν, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Yorkshire Post.

Ανεπαρκείς πληροφορίες κατά την αποθήκευση των τροφίμων

Ο έλεγχος των αλλεργιογόνων επισημάνθηκε επίσης ως ανησυχία του συμβουλίου στην έκθεση. Ορισμένα δημητριακά μεταγγίζονταν σε δοχεία, χωρίς να αναγράφονται κάπου πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά, τον τρόπο συντήρησης ή την ημερομηνία λήξης. Ήταν, επίσης, εμφανής η απουσία ενός συστήματος για τον αποτελεσματικό εντοπισμό γευμάτων χωρίς αλλεργιογόνα από το προσωπικό στην κουζίνα, αλλά και άλλων παρόμοιων γευμάτων που σερβίρονται στους ασθενείς.

Τρόφιμα υψηλού κινδύνου συντηρούνταν σε θερμοκρασίες άνω των 8 βαθμών κελσίου

 Όταν ελέγχθηκε η θερμοκρασία διατήρησης των τροφίμων, αποδείχτηκε ότι τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου διατηρούνταν σε θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες από το όριο, το οποίο είναι 8 βαθμοί κελσίου για αυτή την κατηγορία τροφίμων. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως λιστέρια, σε πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Η θέση της εταιρείας

Παραβάσεις, σύμφωνα με την έκθεση, σημειώθηκαν τόσο στα ζεστά όσο και τα κρύα γεύματα. Πριν από αυτή την έρευνα, αξίζει να σημειωθεί πως είχαν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας κέτερινγκ, κάτι που η ίδια η Serco είχε αρνηθεί, προσθέτοντας ότι όλα τα φαγητά που σερβίρονται ακολουθούσαν τα πρότυπα της νομοθεσίας για την ασφάλεια τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, παρενέβη το συμβούλιο του Middlesbrough με έναν δικό του έλεγχο, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε αυτή η απογοητευτικά ανθυγιεινή κατάσταση των εγκαταστάσεων.

Η Serco διευκρίνισε αργότερα τη θέση της σε μια δήλωση, επαναλαμβάνοντας ότι δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τα «εξαιρετικά υψηλά πρότυπα» ασφάλειας τροφίμων. Η εταιρεία έκανε λόγο για έναν προηγούμενο, διαφορετικό εξωτερικό έλεγχο των εγκαταστάσεών  της  τον Μάρτιο του 2022 στο νοσοκομείο James Cook, στον οποίο πέτυχε βαθμολογία 89% –100%, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιθεώρηση από το Συμβούλιο του Middlesbrough.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο