Η εσφαλμένη επισήμανση των τροφίμων είναι η πιο κοινή αιτία ανάκλησης τροφίμων παγκοσμίως.
Αν και μπορεί να φαίνεται ότι τα λάθη στην επισήμανση των συσκευασιών τροφίμων δεν είναι κάτι σημαντικό, μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Τα λάθη στη συσκευασία ενός προϊόντος μπορεί να οδηγήσουν σε αλλοίωση του, μόλυνση, πιθανές ασθένειες των καταναλωτών, ακόμη και σε θανάτους, εάν το λάθος σχετίζεται με πληροφορίες για αλλεργιογόνα. Πολύ πιο συχνά από ό,τι νομίζετε, τα λάθη αυτά οφείλονται κυρίως στην μορφή της συσκευασίας, στις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής και στο ανθρώπινο λάθος.
Να σημειωθεί ότι η εσφαλμένη επισήμανση των τροφίμων είναι η πιο κοινή αιτία ανάκλησης τροφίμων παγκοσμίως. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφικές αλλεργίες (60%) βασίζονται στην ανάγνωση της συσκευασίας του προϊόντος στο κατάστημα για να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα – αλλά μόνο ένας στους τέσσερις που ελέγχει τις ετικέτες των τροφίμων (24%) βρίσκει πάντα τις πληροφορίες που χρειάζονται. Σε πρόσφατη έρευνα του GS1UK, πάνω από τα μισά άτομα με τροφικές αλλεργίες (56%) είχαν αλλεργική αντίδραση από εσφαλμένη ή ασαφή συσκευασία τροφίμων, με το 23% να έχει υποστεί πολλαπλές αντιδράσεις.
Μόλις χθες η εταιρεία Arla στη Σουηδία ανακάλεσε το γάλα Arla Cultura Onaka Natural Filmmilk. Ο λόγος για την ανάκληση είναι ότι αναφέρει λανθασμένα ότι το προϊόν δεν περιέχει λακτόζη. Ανακαλούνται όλες οι συσκευασίες με τις ημερομηνίες Best before 2024-09-19, 2024-09-26 και 2024-10-03.
Στο πίσω μέρος της συσκευασίας αναγράφεται λανθασμένα ότι το Onaka περιέχει 0 γραμμάρια λακτόζης, αλλά περιέχει 3,8 γραμμάρια λακτόζης ανά 100 γραμμάρια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε όσους έχουν αλλεργίας\ ή δυσανεξία στη λακτόζη. Τα σημεία και τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη ξεκινούν συνήθως από 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση τροφιμών που περιέχουν λακτόζη. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία και μερικές φορές έμετο, κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα και αέρια. Όλοι οι πελάτες της Arla έχουν ενημερωθεί και η συσκευασία με τις καθορισμένες ημερομηνίες έχει σταματήσει να πωλείται.
«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το περιστατικό και, ως εκ τούτου, ανακαλούμε όλες τις συσκευασίες Onaka. Ταυτόχρονα, έχουμε ξεκινήσει έρευνα για το πώς προέκυψε η εσφαλμένη επισήμανση. Ζητούμε συγγνώμη για αυτό, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να αισθάνονται ασφαλείς με τα προϊόντα μας» δήλωσε η Johanna Ryssnäs, υπεύθυνη ποιότητας στην Arla. Λόγω του λανθασμένου υλικού συσκευασίας, μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες πριν το γάλα Onaka βρεθεί και πάλι στο ψυγείο γαλακτοκομικών είπε λέει η Ryssnäs.
*Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.