Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ECOLAB: Αποτελεσματικός καθαρισμός στις διαδικασίες ασηπτικής συσκευασίας

ΑρχικήΝέαECOLAB: Αποτελεσματικός καθαρισμός στις διαδικασίες ασηπτικής συσκευασίας
spot_img

Η ασηπτική συσκευασία είναι μια πρακτική παραγωγής τροφίμων όπου τα βακτήρια και οι ιοί εξαλείφονται από το προϊόν και εμποδίζεται η είσοδός τους κατά τη διαδικασία συσκευασίας. Είναι ένας συνηθισμένος τρόπος προετοιμασίας και συσκευασίας τροφίμων και μπορεί να ωφελήσει την ασφάλεια των τροφίμων και τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Η ασηπτική συσκευασία παρουσιάζει επίσης μοναδικά ζητήματα καθαρισμού.

Ασηπτική συσκευασία

Η ασηπτική συσκευασία είναι μια λειτουργία που παράγει ένα εμπορικά αποστειρωμένο προϊόν διατροφής. Ένα προϊόν που παράγεται υπό ασηπτικές συνθήκες δεν απαιτεί ψύξη και μπορεί να έχει διάρκεια ζωής από έξι μήνες έως ένα έτος. Παραδείγματα προϊόντων που μπορούν να παρασκευαστούν με ασηπτική διαδικασία περιλαμβάνουν το γάλα, τους χυμούς φρούτων και τα κονσερβοποιημένα φρούτα. Η επιχείρηση μειώνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων παράγοντας ένα αποστειρωμένο προϊόν χωρίς βιώσιμους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των μικροοργανισμών αλλοίωσης και των παθογόνων παραγόντων. Επιτρέπει στους καταναλωτές να έχουν εξαιρετικά θρεπτικά προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα συμβατικά επεξεργασμένα και συσκευασμένα προϊόντα.

Η διαδικασία ασηπτικής συσκευασίας

Μια διαδικασία ασηπτικής πλήρωσης είναι παρόμοια με τις περισσότερες άλλες διαδικασίες παραγωγής τροφίμων και περιλαμβάνει τη λήψη, αποθήκευση και ανάμειξη των συστατικών. Ωστόσο, η ασηπτική διαδικασία γίνεται μοναδική στον παστεριωτή. Ο παστεριωτής, στα περισσότερα εργοστάσια ασηπτικής πλήρωσης, είναι ένα σύστημα επεξεργασίας εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας (UHT). Ένα σύστημα UHT χρησιμοποιεί θερμοκρασία, συνήθως πάνω από 135 βαθμούς Κελσίου, και χρόνο, συνήθως πάνω από δύο δευτερόλεπτα, για να αποστειρώσει το προϊόν διατροφής. Ο συνδυασμός χρόνου και θερμοκρασίας βοηθά στην επίτευξη της αποστείρωσης που απαιτείται για κάθε προϊόν. Κάθε τμήμα της γραμμής παραγωγής, από το σωλήνα συγκράτησης UHT έως τη συσκευασία του τελικού προϊόντος, πρέπει πάντα να παραμένει στείρο μικροβίων. Εάν υπάρξει διακοπή της στειρότητας, το σύστημα πρέπει να κλείσει και να επανέλθει σε αποστειρωμένες συνθήκες πριν από την επανέναρξη της παραγωγής ενός ασηπτικού προϊόντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χρόνου παραγωγής, η οποία μειώνει τα έσοδα.

Μετά τον παστεριωτή, το προϊόν μετακινείται σε αποστειρωμένη δεξαμενή συγκράτησης – η οποία συχνά αποστειρώνεται με ατμό – και στη συνέχεια στον εξοπλισμό πλήρωσης. Κατά τη διάρκεια της ασηπτικής πλήρωσης, τόσο το μηχάνημα όσο και η συσκευασία πρέπει να αποστειρώνονται με ατμό ή χημικά. Το πληρωτικό είναι σε αποστειρωμένη ζώνη και πρέπει να παραμείνει και να λειτουργήσει σε αποστειρωμένες συνθήκες. Επιπλέον, όλες οι γραμμές μεταφοράς μεταξύ του παστεριωτή, της αποστειρωμένης δεξαμενής συγκράτησης και του πληρωτικού πρέπει επίσης να αποστειρωθούν. Παρόμοια με την υπόλοιπη ασηπτική διαδικασία, εάν η αποστειρωμένη ζώνη παραβιαστεί, η παραγωγή θα σταματήσει μέχρι να καθαριστεί ξανά η περιοχή.

Καθαρισμός ασηπτικού συστήματος

Τα συστήματα ασηπτικής πλήρωσης μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν και τα περισσότερα είναι clean-in-place (CIP). Αυτά τα συστήματα πλήρωσης τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερο κόστος που σχετίζεται με τον καθαρισμό από τα παραδοσιακά συστήματα CIP λόγω της ανάγκης για αυξημένη χρήση χημικών, μεγαλύτερο χρόνο καθαρισμού και αποστείρωσης και αδυναμία επαναχρησιμοποίησης των διαλυμάτων πλύσης.

Ο παστεριωτής έχει σχεδιαστεί για να έχει χαμηλούς ρυθμούς ροής προϊόντων για να αυξήσει το χρόνο που το προϊόν βρίσκεται στους σωλήνες συγκράτησης ώστε να επιτύχει αποστείρωση. Λόγω της υψηλής θερμότητας και της χαμηλής ροής του προϊόντος, αυτά τα συστήματα συσσωρεύουν καμένα τεμάχια των τροφίμων, τα οποία είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Η απομάκρυνση των καμένων αυτών κομματιών σε ένα ασηπτικό σύστημα συνήθως απαιτεί διπλάσια ποσότητα καυστικού από ότι χρησιμοποιείται σε ένα παραδοσιακό σύστημα CIP. Κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας παραγωγής, ένα ασηπτικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε εύρος από 24 έως 120 ώρες πριν από τον καθαρισμό και την αποστείρωση. Χρειάζονται τρεις έως τέσσερις ώρες για να καθαριστεί ένα τυπικό ασηπτικό σύστημα, στη συνέχεια δύο έως τρεις ώρες για να αποστειρωθεί και να επανέλθει σε λειτουργία. Ο χρόνος που δαπανάται για τον καθαρισμό και την αποστείρωση ενός ασηπτικού συστήματος , είναι χαμένος χρόνος παραγωγής.

Για την παράταση του χρόνου παραγωγής μεταξύ ενός πλήρους συστήματος καθαρισμού και της αποστείρωσης, πραγματοποιείται ασηπτικός ενδιάμεσος καθαρισμός (aseptic intermediate clean – AIC). Οι AIC πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, κατά μέσο όρο, κάθε οκτώ ώρες, γεγονός που αυξάνει τη χημική κατανάλωση του συστήματος. Είναι συνήθως μια έκπλυση του συστήματος με καυστικό για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των καμμένων κομματιών και της εμφανούς μόλυνσης. Το σύστημα πρέπει να παραμένει αποστειρωμένο κατά τη διάρκεια μιας AIC για να συνεχίσει να “τρέχει” τα προϊόντα στο σύστημα.

Τα διαλύματα καθαρισμού δεν επαναχρησιμοποιούνται σε ασηπτικά συστήματα επειδή περιέχουν πάρα πολλά στερεά για να επαναχρησιμοποιηθούν και χάνουν την ικανότητα καθαρισμού τους μετά από μία μόνο χρήση. Ένας άλλος λόγος που τα διαλύματα καθαρισμού δεν επαναχρησιμοποιούνται είναι για τον έλεγχο αλλεργιογόνων. Δεδομένου ότι τα διαλύματα περιέχουν υψηλό επίπεδο στερεών, είναι δυνατή η μεταφορά αλλεργιογόνων ή η αναδιανομή τους μέσω της επαναχρησιμοποίησης. Η μη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των διαλυμάτων πλύσης αυξάνει το χημικό κόστος, καθώς απαιτούνται φρέσκα διαλύματα για κάθε κύκλο καθαρισμού.

Χημικές και ψηφιακές λύσεις για αποτελεσματικό καθαρισμό

Η Ecolab προσφέρει προγράμματα και λύσεις που βοηθούν στη διατήρηση και βελτιστοποίηση των διαδικασιών ασηπτικής συσκευασίας. Ένα προσαρμοσμένο καθαριστικό, όπως το Bevro-sheen της Ecolab, παρέχει καλύτερες δυνατότητες καθαρισμού τα συνηθισμένα προϊόντα του εμπορίου. Το Bevro-sheen βοηθά να διαλυθούν τα καμμένα κομμάτια του προϊόντος που αφαιρούνται δύσκολα, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε ένα ασηπτικό σύστημα. Επιπλέον, η Ecolab προσφέρει ένα πρόγραμμα Exelerate που ενισχύει και επιταχύνει τον κύκλο καθαρισμού. Ένας συνδυασμός των Exelerate HS και Exelerate Boost μπορεί να διεισδύσει στα επίμονα καμμένα σημεία στον εξοπλισμό θερμαινόμενης διεργασίας όταν χρησιμοποιείται ως προεπεξεργασία για τον καθαρισμό.

Η Ecolab προσφέρει επίσης το 3D TRASAR™ CIP, ένα διαγνωστικό εργαλείο που επαληθεύει κάθε κύκλο πλύσης CIP. Επίσης θα στείλει ειδοποιήσεις εάν εντοπίσει τυχόν αποκλίσεις στον κύκλο πλύσης. Βοηθά στη βελτιστοποίηση των προγραμμάτων CIP, στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης και στη μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας.

Τεχνογνωσία και εξυπηρέτηση

Η Ecolab διαθέτει εις βάθος εκπαίδευση και εμπειρία στον καθαρισμό των ασηπτικών συστημάτων και μπορεί να προτείνει λύσεις και παραμέτρους CIP για βέλτιστο καθαρισμό. Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει μια ομάδα ειδικών τεχνικών υπηρεσιών – SEALS – που μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα καθαρισμού και διάρκειας ζωής για συστήματα ασηπτικών συσκευασιών.

Ένα βελτιστοποιημένο σύστημα ασηπτικής συσκευασίας θα μειώσει το χρόνο διακοπής λειτουργίας του συστήματος και το συνολικό κόστος λειτουργίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγής και των εσόδων.

https://www.ecolab.com/articles/2022/01/effectively-cleaning-aseptic-packaging-processes?easylinkbypass=true&utm_source=bambu&utm_medium=social-employee&utm_campaign=corp-global-advocacy%C2%A0

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη ακρυλαμιδίου.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα