Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ασφάλεια τροφίμων: Ο κανόνας των “5 δευτερολέπτων” και άλλα… ασύστολα ψεύδη!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑσφάλεια τροφίμων: Ο κανόνας των "5 δευτερολέπτων" και άλλα... ασύστολα ψεύδη!
spot_img

Οι μύθοι που επικρατούν για την ασφάλεια των τροφίμων και θα μπορούσαν να θέσουν τους καταναλωτές σε κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Βόρειας Ιρλανδίας συνέταξε μια λίστα με ερωτήσεις και απαντήσεις για να προφυλάξει τους καταναλωτές και να… “λάμψει η αλήθεια” σχετικά με κάποιες λανθασμένες πρακτικές και πεποιθήσεις.

Εάν το φαγητό φαίνεται εντάξει και μυρίζει εντάξει, είναι ασφαλές να το φάτε. Σωστό ή Λάθος;

Λάθος.
Αν και η άσχημη μυρωδιά ή γεύση, είναι σημάδια ότι το φαγητό έχει χαλάσει, αυτά τα σημάδια συχνά δεν προκαλούνται από μικρόβια που σας προκαλούν τροφική δηλητηρίασηΕπομένως, η εμφάνιση, η μυρωδιά ή η γεύση του φαγητού δεν είναι αξιόπιστα προειδοποιητικά σημάδια. Αντίθετα, τηρήστε την ημερομηνία «χρήσης έως» και τις οδηγίες αποθήκευσης στο πακέτο.

Η κατανάλωση φαγητού μετά την ημερομηνία «καλύτερη πριν» δεν θα βλάψει. Σωστό ή Λάθος;

Σωστό.
Οι ημερομηνίες «καλύτερα πριν από» αφορούν την ποιότητα των τροφίμων και όχι την ασφάλεια. Συνήθως βρίσκονται σε τρόφιμα που διαρκούν πολύ. Εάν το φαγητό έχει περάσει την ημερομηνία «best before» δεν σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλές, αλλά μπορεί να έχει αρχίσει να χάνει το χρώμα, τη γεύση ή την υφή του.

Υπάρχουν ημερομηνίες “Χρήση έως” για να σας κάνουν να αγοράσετε περισσότερα. Σωστό ή Λάθος;

Λάθος.
Μια ημερομηνία «χρήσης μέχρι» σάς λέει πόσο καιρό τα τρόφιμα θα παραμείνουν ασφαλή. Πρέπει να τοποθετούνται στις τροφές που αλλοιώνονται γρήγορα – και δεν είναι απλώς εικασίες, αλλά οι ημερομηνίες προσδιορίζονται με επιστημονικές δοκιμές. Μην μπείτε στον πειρασμό να φάτε φαγητό μετά την ημερομηνία «χρήση μέχρι» στην ετικέτα, ακόμα κι αν φαίνεται και μυρίζει ωραία.

Μείνετε στον «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων» και θα είστε εντάξει. Σωστό ή Λάθος;

Λάθος.
Όλοι το έχουμε ζήσει: Μία νόστιμη φέτα κέικ γλιστράει από τα δάχτυλά σας και προσγειώνεται στο πάτωμα, και πιστεύετε ότι σίγουρα θα είναι εντάξει αν την σηκώσετε γρήγορα και την… φάτε! Λοιπόν, δυστυχώς – όχι! Όσο γρήγορα και αν καταφέρετε να το βάλετε στο στόμα σας, οποιαδήποτε επαφή του τροφίμου με το πάτωμα όσο μικρή και αν είναι, είναι αρκετή ώστε να μεταφέρει παθογόνα μικρόβια.

Οι πλαστικές σανίδες κοπής είναι πιο υγιεινές από τις ξύλινες. Σωστό ή Λάθος;

Λάθος.
Δεν υπάρχει καμία ισχυρή απόδειξη ότι ένας τύπος σανίδας κοπής είναι περισσότερο ή λιγότερο υγιεινός από έναν άλλο, είτε πλαστικό, ξύλινο, γυαλί ή ακόμα και μάρμαρο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η σανίδα να καθαρίζεται σωστά μετά από κάθε χρήση και να αντικαθίσταται αν πάθει ζημιά, για παράδειγμα από βαθιά κοψίματα ή χάραξη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξεχωριστές σανίδες κοπής για ωμά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Δεν χρειάζεται να πλύνετε το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε. Σωστό ή Λάθος;

Σωστό.
Αν και τα περισσότερα ωμά κρέατα έχουν μερικά μικρόβια, το πλύσιμο δεν θα τα διώξει. Στην πραγματικότητα, το πλύσιμο είναι πιο πιθανό να μεταδώσει μικρόβια στην κουζίνα. Μικρές πιτσιλιές νερού μπορεί να μολύνουν εσάς, τους πάγκους εργασίας σας και οτιδήποτε άλλο παρεμποδίζεται. Το σχολαστικό μαγείρεμα είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτά τα δυσάρεστα μικρόβια.

Εάν έχετε ανακατεμένο στομάχι, είναι συνήθως από το τελευταίο πράγμα που φάγατε. Σωστό ή Λάθος;

Λάθος.
Είναι φυσικό να υποψιάζεστε ότι το τρόφιμο που καταναλώσατε πιο πρόσφατα είναι η αιτία της τροφικής δηλητηρίασης, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τα συμπτώματα συνήθως χρειάζονται από μία έως τρεις ημέρες για να αναπτυχθούν, επομένως δεν θα είναι απαραίτητα από το τελευταίο πράγμα που φάγατε.

Οι περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις προέρχονται από εστιατόρια και φαγητά σε πακέτο. Σωστό ή Λάθος;

Λάθος.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ότι το φαγητό που καταναλώνεται έξω είναι πιο πιθανό να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση σε σχέση με το σπιτικό φαγητό. Σίγουρα όμως είναι πιο εύκολο να κατηγορήσετε κάποιον άλλο. Οι πρακτικές που ακολουθούμε δεν διασφαλίζουν πάντα ότι τα τρόφιμα παράγονται με περισσότερη ασφάλεια στο σπίτι. Εκτός από το να περιμένουμε καλά πρότυπα υγιεινής όταν τρώμε έξω, θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε πώς να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα στο σπίτι.

Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι σοβαρή, είναι απλώς μια στομαχική διαταραχή. Σωστό ή Λάθος;

 Λάθος.
Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης είναι ήπιες και διαρκούν μόνο μία ή δύο ημέρες, ορισμένες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες. Ευτυχώς αυτό είναι σπάνιο, αλλά με περισσότερες από ένα εκατομμύριο περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο, 20.000 από τις οποίες απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, κάθε περίπτωση αξίζει να αποφευχθεί. Αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση θυμηθείτε τα τέσσερα απλά βήματα για καλή υγιεινή των τροφίμων: καθάρισμα, μαγείρεμα, ψύξη και διασταυρούμενη μόλυνση.

Η μπριζόλα είναι ασφαλής όταν καταναλώνεται “rare” – αρκεί το εξωτερικό να είναι καφέ. Σωστό ή Λάθος;

Αλήθεια.
Η μπριζόλα είναι ασφαλής για κατανάλωση «rare». Ολόκληρα κομμάτια μοσχαρίσιου ή αρνιού, όπως μπριζόλες, κοτολέτες και μπριζόλες έχουν μικρόβια μόνο εξωτερικά, οπότε όσο το εξωτερικό είναι πλήρως ψημένο, τυχόν μικρόβια θα σκοτωθούν. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τα πουλερικά, το χοιρινό, τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα, αυτά πρέπει να μαγειρευτούν “well done”

Είναι καλύτερα να σερβίρετε μπιφτέκια ροζ στη μέση. Σωστό ή Λάθος;

Λάθος.
Σε αντίθεση με τις μπριζόλες, τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα παρασκευάζονται από κρέας που έχει κιμά, έτσι τα μικρόβια θα εξαπλωθούν σε όλο το προϊόν και όχι μόνο στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα πρέπει να μαγειρεύονται σωστά σε όλη τη διαδρομή. Για να ελέγξετε αν έχει γίνει ένα μπιφτέκι, κόψτε στο πιο χοντρό μέρος και ελέγξτε ότι δεν υπάρχει ροζ κρέας, είναι ζεστό και οι χυμοί είναι καθαροί.

Το μαγειρεμένο ρύζι δεν μπορεί να διατηρηθεί όσο άλλα υπολείμματα. Σωστό ή Λάθος;

Σωστό.
Το μαγειρεμένο ρύζι που έχει απομείνει είναι καλό για κατανάλωση αρκεί να κρυώσει και να καταψυχθεί γρήγορα μετά το μαγείρεμα και να καταναλωθεί εντός 24 ωρών. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρύζι μπορεί να περιέχει έναν ιδιαίτερα σκληρό τύπο βακτηρίων που μπορούν να επιβιώσουν από τη θέρμανση. Τα περισσότερα άλλα υπολείμματα είναι ασφαλή για κατανάλωση έως και δύο ημέρες μετά το μαγείρεμα. Πάντοτε να ζεσταίνετε τα υπολείμματα μέχρι να βράσουν και μην τα ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα