Απλός τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τροφίμων στην εστίαση.
Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας δημοσίευσε άρθρο σχετικά με τον κανόνα 2 ωρών και 4 ωρών. Εάν έχετε ή εργάζεστε στην κουζίνα επιχείρησης τροφίμων, η χρήση του κανόνα 2 ωρών / 4 ωρών είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε ασφαλή τα τρόφιμα, που έχουν βγει από το ψυγείο.
Γιατί να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα 2 ωρών/4 ωρών;
Ο κανόνας 2 ωρών/4 ωρών είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα κι αν βρίσκονται εκτός ψυγείου.
Ο κανόνας έχει ελεγχθεί επιστημονικά και βασίζεται στο πόσο γρήγορα αναπτύσσονται μικροοργανισμοί στα τρόφιμα σε θερμοκρασίες μεταξύ 5°C και 60°C.
Πως δουλεύει
Σημαντική συμβουλή: Τα χρονικά όρια λαμβάνουν υπόψη όλο τον χρόνο που το φαγητό ήταν εκτός ψυγείου. Αυτό περιλαμβάνει προετοιμασία, αποθήκευση, μεταφορά και έκθεση.
Χρόνος που το φαγητό διατηρείται μεταξύ 5°C και 60°C | Τι μπορείτε να κάνετε με το φαγητό |
Λιγότερο από 2 ώρες | Το φαγητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να πουληθεί ή να τεθεί ξανά στο ψυγείο για να χρησιμοποιηθεί αργότερα |
Μεταξύ 2 και 4 ωρών | Το φαγητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να πουληθεί, αλλά δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί στο ψυγείο για να χρησιμοποιηθεί αργότερα |
Πάνω από 4 ώρες | Αυτό το φαγητό δεν μπορεί να πουληθεί και πρέπει να πεταχτεί |
Ο χρόνος μεταξύ 5°C και 60°C είναι αθροιστικός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσθέτετε τους χρόνουςμ κάθε φορά που το φαγητό έχει βγει από το ψυγείο, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας, της αποθήκευσης, της μεταφοράς και της έκθεσης.
Εφόσον ακολουθείτε αυτό, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το φαγητό είναι ασφαλές.
Πώς χρησιμοποιώ τον κανόνα;
- Ξεκινήστε τη χρονομέτρηση μόλις βγάλετε το φαγητό από το ψυγείο.
- Παρακολουθήστε πόση ώρα, το φαγητό είναι εκτός ψυγείου, ώστε να μπορείτε να είστε βέβαιοι πότε έχουν συμπληρωθεί τα χρονικά όρια των 2 ωρών και των 4 ωρών (π.χ. σημειώστε κάθε φορά που το φαγητό βγαίνει από το ψυγείο και το βάζετε πίσω ή εμφανίζετε το φαγητό με χρώμα -κωδικοποιημένες πινακίδες ώστε να γνωρίζετε πότε πρέπει να πουληθούν).
- Θυμηθείτε να προσθέσετε όλες τις χρονικές περιόδους που το φαγητό ήταν μεταξύ 5°C και 60°C για να υπολογίσετε τον συνολικό χρόνο. Εάν έχετε αμφιβολίες, πετάξτε το.