Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να απολυμαίνουν τα πεκάν μέσω μιας αντιμικροβιακής πλύσης για να μειωθούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Σύμφωνα με το Arkansas Agriculture Profile του 2024, η πολιτεία του Αρκάνσας κατατάσσεται στην όγδοη θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παραγωγή πεκάν, με 9.766 στρέμματα πεκάν να έχουν αναφερθεί το 2022.
Για τον προσδιορισμό των βέλτιστων πρακτικών για τη μικροβιακή ασφάλεια στην αγορά πεκάν, η Jennifer Acuff, επίκουρη καθηγήτρια μικροβιολογίας και ασφάλειας τροφίμων στο τμήμα επιστήμης τροφίμων του Arkansas Agricultural Experiment Station διεξήγαγε μια μελέτη για την αξιολόγηση των μεθόδων απολύμανσης των πεκάν κατά της E. coli που παράγει τοξίνη Shiga, επίσης γνωστή ως STEC, δημοσιεύοντας τα ευρήματα στο Journal of Food Production.
Η μελέτη της Acuff διερεύνησε αν ο προ-καθαρισμός των πεκάν πριν από την εφαρμογή απολυμαντικών όπως το γαλακτικό οξύ ή το χλώριο θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητά τους.
Τα E. coli είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα βακτηρίων που ζουν κανονικά στα έντερα των ανθρώπων και των ζώων. Αν και τα περισσότερα στελέχη αυτών των βακτηρίων είναι αβλαβή, ορισμένα παράγουν τοξίνες όπως η τοξίνη Shiga που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή γαστρεντερική νόσο και δευτερογενείς επιπλοκές, όπως νεφρική ανεπάρκεια.
Η Acuff τάχθηκε υπέρ της ετοιμότητας, δίνοντας έμφαση στην προληπτική προσέγγιση της ασφάλειας των τροφίμων για τους παραγωγούς πεκάν. Ενώ δεν έχουν συνδεθεί κρούσματα με πεκάν, όλοι οι ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων των πεκάν, μοιράζονται την ευαισθησία σε επιμολύνσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τη βιομηχανία. Στόχος της είναι να προσφέρει λύσεις για την ασφάλεια των τροφίμων προληπτικά, επιτρέποντας στους παραγωγούς να υιοθετήσουν μέτρα ασφαλείας νωρίς ή να τα έχουν έτοιμα όταν χρειαστεί.
Παρόλο που ο νόμος εκσυγχρονισμού της ασφάλειας τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ περιλαμβάνει προληπτικούς ελέγχους για τα ανθρώπινα τρόφιμα και έναν κανόνα για την ασφάλεια των προϊόντων, τα προϊόντα πεκάν συχνά δεν εμπίπτουν σε αυτούς τους κανόνες με βάση τον τρόπο και τον τόπο πώλησής τους, εξήγησε η Acuff. Οι κανόνες είναι επωφελείς για τους μικρούς καλλιεργητές τώρα, αλλά ένα και μόνο περιστατικό μόλυνσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερους κανονισμούς που θα επηρεάσουν όλους τους παραγωγούς.
Μεθοδολογία
Τα πεκάν εμβολιάστηκαν απευθείας ή στο έδαφος με μια ποικιλία στελεχών STEC. Ο άμεσος εμβολιασμός έγινε με ψεκασμό του κοκτέιλ STEC στα πεκάν με το κέλυφος. Για τον εμβολιασμό στο έδαφος, το έδαφος υποβλήθηκε σε θερμική επεξεργασία για να μειωθούν οι βασικοί μικροβιακοί πληθυσμοί πριν ψεκαστεί με το κοκτέιλ STEC. Το μολυσμένο με STEC έδαφος χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για την επικάλυψη των πεκάν με κέλυφος.
Τα εμβολιασμένα πεκάν υποβλήθηκαν σε επεξεργασίες πλύσης για δύο, πέντε και 10 λεπτά είτε με 2% γαλακτικό οξύ, 1.000 μέρη ελεύθερου χλωρίου ανά εκατομμύριο, ζεστό νερό με μέση θερμοκρασία περίπου 185 βαθμούς Φαρενάιτ, είτε με νερό περιβάλλοντος με μέση θερμοκρασία περίπου 64 βαθμούς. Μετά τις επεξεργασίες, το χρησιμοποιημένο πλύσιμο φιλτράρεται και αναλύεται.
Τα ευρήματα της μελέτης
Ένα εκπληκτικό εύρημα, ήταν ότι ακόμη και όταν το STEC εφαρμόστηκε απευθείας σε πεκάν χωρίς την παρουσία χώματος, τα απολυμαντικά δεν απέδωσαν τόσο καλά όσο αναμενόταν, αλλά σημείωσε ότι ενώ τα πεκάν μέσα στο κέλυφος ήταν ορατά καθαρά, υπήρχε ακόμη οργανική ύλη που μπορεί να περιόρισε την αποτελεσματικότητα του απολυμαντικού.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επεξεργασία με ζεστό νερό μείωσε σημαντικά τους πληθυσμούς STEC από πεκάν με και χωρίς χώμα, ανεξάρτητα από το χρόνο επεξεργασίας, και απέτρεψε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Ενώ το χλώριο και το γαλακτικό οξύ δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων STEC στα πεκάν, διαπιστώθηκε ότι ήταν αποτελεσματικά στη μείωση της διασταυρούμενης μόλυνσης.
Δεδομένου ότι οι επεξεργασίες με γαλακτικό οξύ και χλώριο διατήρησαν αποτελεσματικά την ποιότητα του νερού πλύσης, ο Acuff δήλωσε ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να επαναχρησιμοποιήσουν το νερό προετοιμασίας και πλύσης παρακολουθώντας τις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών για να βεβαιωθούν ότι η οξύτητα και το ελεύθερο χλώριο διατηρούνται στα επίπεδα-στόχους τους.
Τα επίπεδα STEC στο χημικά επεξεργασμένο νερό πλύσης ήταν γενικά στο ή κάτω από το όριο ανίχνευσης που είναι μικρότερο από 1 μονάδα σχηματισμού αποικιών ανά 100 χιλιοστόλιτρα.