Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αβοκάντο: Σε αναμονή για τους κινδύνους από το φυτοφάρμακο lambda-cyhalothrin

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑβοκάντο: Σε αναμονή για τους κινδύνους από το φυτοφάρμακο lambda-cyhalothrin
spot_img

Η EFSA περιμένει τοξικολογική αξιολόγησης των ενώσεων που σχηματίζονται υπό συνθήκες αποστείρωσης.

Η εταιρεία Syngenta Crop Protection AG υπέβαλε αίτηση στην αρμόδια εθνική αρχή της Ελλάδας για τον καθορισμό ανοχής καταλοίπων φυτοφαρμάκων για τη δραστική ουσία lambda-cyhalothrin στα εισαγόμενα αβοκάντο. Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν προς υποστήριξη του αιτήματος κρίθηκαν επαρκή για την εξαγωγή των προτάσεων για τα αβοκάντο για τα ανώτατα όρια καταλοίπων (ΑΟΚ).

Δεδομένου ότι το γενικό κενό δεδομένων σχετικά με την τοξικότητα των προϊόντων αποδόμησης που σχηματίζονται υπό συνθήκες αποστείρωσης και προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο της επανεξέτασης των ΑΟΚ δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί, απαιτείται απόφαση διαχείρισης κινδύνου ως προς το κατά πόσον είναι σκόπιμο να συμπεριληφθούν τα προτεινόμενα ΑΟΚ στη νομοθεσία για τα ΑΟΚ.

Υπάρχουν επαρκείς αναλυτικές μέθοδοι για τον έλεγχο των καταλοίπων της ουσίας lambda-cyhalothrin στο υπό εξέταση προϊόν με το επικυρωμένο όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) 0,01 mg/kg. Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροχρόνια πρόσληψη καταλοίπων που προκύπτουν από τη χρήση λάμδα-κυχαλοθρίνης σύμφωνα με την αναφερόμενη γεωργική πρακτική είναι απίθανο να ενέχει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Ωστόσο, ο υπολογισμός της έκθεσης του καταναλωτή θεωρείται προσωρινός, εν αναμονή της τοξικολογικής αξιολόγησης των ενώσεων που σχηματίζονται υπό συνθήκες αποστείρωσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα