Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτό το συστατικό βρίσκεται σε κέτσαπ και σάλτσες και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑυτό το συστατικό βρίσκεται σε κέτσαπ και σάλτσες και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο!
spot_img

Παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων αλλά βάζει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία

Χωρίς αμφιβολία, το κέτσαπ, τα ντιπ και κάθε λογής σάλτσες ενισχύουν τη γεύση και την εμπειρία οποιουδήποτε γεύματος ή σνακ. Το ξέρετε όμως ότι περιέχουν ένα τουλάχιστον γνωστό συστατικό που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου;

Πρόκειται για το βενζοϊκό νάτριο το οποίο μπορεί, σύμφωνα με μελέτες, να πυροδοτήσει την ανάπτυξη αρκετών τύπων καρκίνου.

Τι ακριβώς είναι όμως το βενζοϊκό νάτριο;

Το βενζοϊκό νάτριο είναι ένα συντηρητικό τροφίμων που βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων και μούχλας, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Πρόκειται βασικά για ένα άλας νατρίου του βενζοϊκού οξέος, το οποίο απαντάται φυσικά σε ορισμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βενζοϊκό νάτριο είναι όταν αλληλεπιδρά με άλλες ουσίες, ιδιαίτερα όταν εκτίθεται σε όξινα τρόφιμα ή εκτίθεται στο φως ή τη θερμότητα. Σε τέτοιες συνθήκες, το βενζοϊκό νάτριο μπορεί να σχηματίσει βενζόλιο, ένα πολύ γνωστό καρκινογόνο, το οποίο συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου, όπως η λευχαιμία.

Τι λένε μελέτες

Αρκετοί ερευνητές έχουν αποδείξει ότι όταν το βενζοϊκό νάτριο συνδυάζεται με ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση και να σχηματίσει βενζόλιο. Ενώ τα επίπεδα βενζολίου που παράγεται στα τρόφιμα είναι ως επί το πλείστον χαμηλά, η σωρευτική επίδραση της κατανάλωσης μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Αρκετοί ρυθμιστικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου του FDA και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), έχουν ταξινομήσει το βενζοϊκό νάτριο ως Γενικά Αναγνωρισμένο ως Ασφαλές (GRAS) όταν χρησιμοποιείται εντός καθορισμένων ορίων. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη πολλή έρευνα για να κατανοηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του νατρίου.

Επιπτώσεις στην υγεία

Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και να αυξήσει τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου. Ωστόσο, άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό καλό θα είναι να περιορίσουν την πρόσληψή του στο ελάχιστο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευκαιρία να παρακολουθήσετε το best seller σεμινάριο TÜV: Food safety culture advanced training course TÜV NORD σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

5 μωρά πέθαναν από ασφυξία σε κούνιες της Fisher-Price – Ανακαλούνται πάνω από 2 εκατομμύρια κούνιες

Νέα ανάκληση προϊόντων της Fisher-Price λόγω σοβαρού κινδύνου για τα βρέφη.

Μέγα σκάνδαλο στη Τουρκία: Πουλούσαν χοιρινό κρέας ως μοσχάρι και κοτόπουλο! Έντονες αντιδράσεις

Το σκάνδαλο προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων της γείτονος χώρας.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο