Ο FSAI έδωσε στην δημοσιότητα τις καταγγελίες των καταναλωτών για το 2022.
“Ζωντανά σκουλήκια σε τηγανητό κοτόπουλο, κομμάτι από γάντι μιας χρήσης σε μπισκότα, ζωντανό σαλιγκάρι σε ένα πακέτο σπανάκι, κομμάτι «αιματοβαμένου» γύψου σε γεύμα με κάρυ, καρφί σε τσιπς τυριού σκόρδου, γυαλί σε κόκκους καφέ, μεταλλικά ρινίσματα σε φτερούγες κοτόπουλου…“
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα καταναλωτών, οι οποίοι κατήγγειλαν τα περιστατικά στην Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων της Ιρλανδίας FSAI το 2022.
Η Αρχή ανακοίνωσε επίσημα τις τηλεφωνικές καταγγελίες, παράπονα και ερωτήματα που δέχθηκε τον περασμένο χρόνο. Από τις 4.058 καταγγελίες το 31% αφορούσε σε καταγγελίες για ακατάλληλα τρόφιμα και το 28% σε κακές συνθήκες υγιεινής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Συνολικά, οι καταγγελίες του 2022 παρουσίασαν αύξηση 18,9% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021, συνεχίζοντας την ανοδική τάση της τελευταίας δεκαετίας.
Τα ξένα σώματα στα τρόφιμα περιλάμβαναν κομμάτια γυαλιού, μικρά ξύλα, πλαστικά, χαρτί, μέταλλο, τρίχες, μικρές πέτρες, έντομα ακόμα και χάπια!
Το δεύτερο πιο συχνά αναφερόμενο θέμα αφορούσε τα κακά πρότυπα υγιεινής. Τα θέματα υγιεινής που αναφέρθηκαν περιλάμβαναν: ψάρια που έμειναν πολλές ώρες στον ήλιο, μύγες σε τρόφιμα, βρώμικες επαγγελματικές εγκαταστάσεις τροφίμων, περιττώματα τρωκτικών, τουαλέτες χωρίς σαπούνι, προσωπικό που δεν πλένει τα χέρια και άλλες κακές συνήθειες υγιεινής του προσωπικού.
Εκτός από τα ακατάλληλα τρόφιμα και τα κακά πρότυπα υγιεινής, άλλα παράπονα των καταναλωτών κυμαίνονταν από αναφορές ύποπτης τροφικής δηλητηρίασης έως αδυναμία εμφάνισης πληροφοριών αλλεργιογόνων. Η ανάλυση των καταγγελιών έχει ως εξής:
- Ακατάλληλο φαγητό: 1.258
- Πρότυπα υγιεινής: 1.124
- Ύποπτες τροφικές δηλητηριάσεις: 1.122
- Σήμανση: 150
- Πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα: 127
- Μη εγγεγραμμένη επιχείρηση τροφίμων: 63
- Άλλα: 214