“Τσουνάμι” ανακλήσεων αυγών ελευθέρας βοσκής στην Ιταλία λόγω σαλμονέλας.
Κύμα ανακλήσεων αυγών στην Ιταλία από διάφορες μάρκες λόγω παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου σαλμονέλα. Τα αυγά πωλούνται με τις μάρκες Delizie dal Sole της Eurospin, Lactis by Parmalat, Cascina Italia, Latteria Chiuro, Gesco , Amadori , Conad Cascina Italia, Ovonovo και Del Campo, από μεγάλες Ιταλικές αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως η Esselunga και Bennet.
Το υπουργείο Υγείας στο οποίο εντάσσεται και η υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, εξέδωσε χθες 31 ανακοινώσεις ανακλήσεων παραθέτοντας όνομα μάρκας, σημεία πώλησης και αριθμούς παρτίδας
Πρόκειται για αυγά κατηγορίας Α ελευθέρας βοσκής τα οποία παράγονται από την CASCINA ITALIA SPA με έδρα το Πέργαμο. Η συμβουλή του Υπουργείου Υγείας είναι να μην καταναλωθούν τα αυγά και να επιστρέφονται στο σημείο πώλησης από όπου αγοράστηκαν.
Η μόλυνση διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο στο εργοστάσιο παραγωγής.
Συμπτώματα σαλμονέλας
Η τροφιμογενής ασθένεια που προκαλείται από τη σαλμονέλα (σαλμονέλωση) έχει ως αποτέλεσμα γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροια, έμετος) αιφνίδιας έναρξης που συχνά συνοδεύεται από πυρετό και πονοκέφαλο που εμφανίζονται γενικά 6 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν είναι πιο έντονα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ηλικιωμένους. Σε περίπτωση απουσίας συμπτωμάτων εντός 7 ημέρες μετά την κατανάλωση των προσβεβλημένων προϊόντων, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και να συμβουλευτείτε γιατρό. Το μαγείρεμα στους +65°C οδηγεί στην καταστροφή αυτών των βακτηρίων και στην αποτροπή των συνεπειών της τροφικής δηλητηρίασης.