Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοινοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα στην ΕΕ: Ο νέος κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων και τους κανόνες λειτουργίας της πλατφόρμας Safety Gate

ΑρχικήΝέαΚοινοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα στην ΕΕ: Ο νέος κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων και τους κανόνες λειτουργίας της πλατφόρμας Safety Gate
spot_img

Εκτίμηση κινδύνου και κανόνες σχετικά με την πρόσβαση και τη λειτουργία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα καταναλωτικά προϊόντα πρέπει να είναι ασφαλή και ότι οι αρχές εποπτείας της αγοράς των κρατών μελών πρέπει να αναλαμβάνουν δράση κατά των επικίνδυνων προϊόντων και να ανταλλάσσουν τις σχετικές πληροφορίες μέσω του «ενωσιακού συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών».

Ο σκοπός του νέου κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού που συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/988, είναι η επικαιροποίηση των κριτηρίων εκτίμησης κινδύνου και των κανόνων σχετικά με την πρόσβαση και τη λειτουργία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης Safety Gate που επιτρέπει την ταχεία κυκλοφορία πληροφοριών σχετικά με μέτρα κατά επικίνδυνων μη εδώδιμων προϊόντων μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια των προϊόντων στην ΕΕ.

Το σύστημα θεσπίστηκε αρχικά με την ονομασία «RAPEX» με την οδηγία 2001/95/ΕΚ. Στις 13 Δεκεμβρίου 2024, η εν λόγω οδηγία θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/988.

Διευκρινίζουμε ότι στο Safety Gate θα βρούμε πληροφορίες για καταναλωτικά προϊόντα, όπως καλλυντικά, παιχνίδια, είδη ρουχισμού, συσκευές κλπ. Δεν θα βρούμε πληροφορίες για είδη όπως τρόφιμα, φάρμακα που προορίζονται για χρήση από τον άνθρωπο ή για κτηνιατρική χρήση, ζωοτροφές κλπ.

Παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής, εξασφαλίζεται ένα σαφέστερο πλαίσιο για τα προϊόντα απομίμησης τροφίμων, διότι η όψη ενός προϊόντος είναι πιθανό να οδηγήσει τους καταναλωτές να το χρησιμοποιήσουν κατά τρόπο διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο σχεδιάστηκε. Έτσι για παράδειγμα, όταν ένα προϊόν, αν και δεν είναι τρόφιμο, αλλά μοιάζει και ενδέχεται να εκληφθεί ως τρόφιμο λόγω της μορφής, της οσμής, του χρώματος, της όψης, της συσκευασίας, της επισήμανσης, του όγκου, του μεγέθους ή άλλων χαρακτηριστικών του, ενδέχεται οι καταναλωτές, και ιδίως τα παιδιά, να το τοποθετήσουν στο στόμα, να το γλείψουν ή να το καταπιούν…και συνεπώς αυτό το προϊόν γίνεται επικίνδυνο!

Ο νέος κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμόζεται από τη 13η Δεκεμβρίου 2024.

Περισσότερες πληροφορίες για τον κανονισμό που εγκρίθηκε, εδώ:

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/14001-%CE%91%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-Safety-Gate_el

* Άννα Λεκατσά Project Manager Senior Consultant ADVENT.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μαύρη σοκολάτα: Και όμως μερικές έχουν γάλα – Αναλύσεις σε 210 δείγματα σοκολάτας “χωρίς γαλακτοκομικά”

Οι σοκολάτες που φέρουν επισήμανση "χωρίς γαλακτοκομικά" έχουν γάλα σύμφωνα με αναλύσεις του FDA.

Ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

Το νομοσχέδιο διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια στους ελέγχους, θωρακίζει την ποιότητα και την αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο