Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Χημεία” στα αποξηραμένα βερίκοκα – Τι πρέπει να προσέξετε

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμων"Χημεία" στα αποξηραμένα βερίκοκα – Τι πρέπει να προσέξετε
spot_img

Η ανεπιθύμητη “χημεία” στα αποξηραμένα βερίκοκα.

Τα θειώδη είναι συντηρητικά (Ε 221-228) που χρησιμοποιούνται σε διάφορα τρόφιμα μεταξύ των οποίων και τα αποξηραμένα φρούτα λόγω της συντηρητικής τους δράσης, μέσω της πρόληψης της ανάπτυξης βακτηρίων και επειδή βοηθούν στη διατήρηση του ανοιχτού χρώματος των φρούτων.

Ορισμένες ομάδες τροφίμων τείνουν να περιέχουν περισσότερα θειώδη από άλλες. Ορισμένες τροφές που συνήθως περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα θειωδών είναι τα αποξηραμένα φρούτα, οι εμφιαλωμένοι χυμοί λεμονιού και λάιμ, οι χυμοί σταφυλιού και το κρασί (ο ύποπτος για το κόκκινο κρασί που προκαλεί ημικρανίες είναι τα θειώδη). Τα τουρσί, οι κατεψυγμένες πατάτες, οι φρέσκες γαρίδες, το γουακαμόλε και διάφορα τυριά περιέχουν συνήθως μέτρια έως υψηλά επίπεδα θειωδών, ενώ η κατεψυγμένη πίτσα, η κατεψυγμένη ζύμη πίτας, τα κράκερ, τα μπισκότα και τα μείγματα ξηρών σούπας έχουν θειώδη αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Να υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από την αγορά αποξηραμένα Βερίκοκα προέλευσης Τουρκίας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του θείου.

Τρώγοντας μόνο δύο αποξηραμένα βερίκοκα, ένα παιδί 30 κιλών μπορεί να υπερβεί την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για τα θειώδη σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας, η οποία εφιστά στους καταναλωτές την προσοχή στην κατανάλωση αποξηραμένων βερίκοκων.

Ο  καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά στα θειώδη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να καταναλώνουν θειώδη και να μην έχουν αρνητικές παρενέργειες. Για όσους έχουν ευαισθησία στα θειώδη, είναι πιθανό να προκαλέσουν ημικρανίες, ρινική συμφόρηση και αναπνευστικές δυσκολίες. Όσοι πάσχουν από άσθμα και εκείνοι με αλλεργία στα θειώδη είναι πιθανό να αναπτύξουν κνίδωση ή πρήξιμο και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα θειώδη. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό τα θειώδη να προκαλέσουν αναφυλαξία, τον πιο σοβαρό τύπο αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έξαψη, γρήγορο καρδιακό παλμό, συριγμό, κνίδωση, ζάλη, στομαχικές διαταραχές και διάρροια, κατάρρευση, μυρμήγκιασμα ή δυσκολία στην κατάποση.

Γενικά αν θέλετε να αποφύγετε τα θειώδη στα αποξηραμένα φρούτα, επιλέξτε βιολογικά. Τα βιολογικά αποξηραμένα βερίκοκα δεν έχουν προσθέσει θειώδη και επομένως έχουν πιο σκούρο χρώμα.​ Εάν δεν είστε σίγουροι εάν ένα προϊόν περιέχει θειώδη, μην ρισκάρετε.

Άτομα που είναι ευαίσθητα στο διοξείδιο του θείου θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων κάθε φορά όταν ψωνίζουν για τρόφιμα και να αναζητούν τα ονόματα του διοξειδίου του θείου, των θειωδών και των παραγώγων τους ή τους αριθμούς του Διεθνούς Συστήματος Αριθμήσεών τους Ε (220, 221, 222, 223, 224, 225, 2 227 και 228) στη λίστα συστατικών και να αποφύγουν όλα τα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις ενώσεις. 

Η πιο σημαντική διατροφική συμβουλή για ολόκληρο τον πληθυσμό είναι να τρώει ποικίλα τρόφιμα. Το να τρως και να πίνεις ποικίλα σημαίνει τόσο ότι τρως διαφορετικούς τύπους τροφίμων (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ψάρια, προϊόντα δημητριακών), αλλά και ότι επιλέγεις διαφορετικά είδη ψαριών, διαφορετικά είδη λαχανικών, μούρα, φρούτα, προϊόντα δημητριακών, τσάγια κ.λπ. Γενικά για τη χημική μόλυνση στα τρόφιμα, σημασία έχει η πρόσληψη ποικιλίας τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Με τις επιλογές μεταξύ διαφορετικών τροφών, αποφεύγετε την υψηλή πρόσληψη ενός μεμονωμένου τύπου ανεπιθύμητων ουσιών. Με αυτόν τον τρόπο, η πρόσληψη τόσο των θρεπτικών όσο και των χημικών ρύπων ποικίλλει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο