Τα ευρήματα των νέων εργαστηριακών μελετών του Öko-Test.
Οι χορτοφαγικές πίτσες λαχανικών από την κατάψυξη είναι μια γρήγορη εναλλακτική λύση αν η πρόθεσή σας να μαγειρεύετε φρέσκα, υγιεινά και εποχιακά γεύματα κάθε μέρα δεν αποδίδει λόγω έλλειψης χρόνου, επιθυμίας ή απλώς απουσίας των απαραίτητων υλικών.
Oι πρόσφατες εργαστηριακές δοκιμές του Öko-Test, του γερμανόφωνου περιοδικού προστασίας των καταναλωτών σε 13 κατεψυγμένες πίτσες λαχανικών απέφερε αρκετά θετικά αποτελέσματα, κόντρα στη πεποίθηση πως τα βιομηχανικά επεξεργασμένα προϊόντα γρήγορου φαγητού τείνουν να θεωρούνται πολύ χαμηλής διατροφικής αξίας.
Υπολείμματα ορυκτελαίων και φυτοφαρμάκων
Το εργαστήριο το οποίο ανέλαβε τον έλεγχο βρήκε κορεσμένους υδρογονάνθρακες MOSH ανάλογα σε δέκα πίτσες λαχανικών. Αυτά μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα, για παράδειγμα, μέσω λιπαντικών λιπών κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής. Το MOSH είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται στο σώμα και διαίτερα στον λιπώδη ιστό, στο συκώτι, στον σπλήνα και στους λεμφαδένες και σχηματίζει εκεί τη μεγαλύτερη μόλυνση.
Οι περισσότεροι από τους παραγωγούς των χορτοφαγικών πιτσών της δοκιμής έχουν το πρόβλημα υπό έλεγχο τουλάχιστον στο βαθμό που τα μετρούμενα επίπεδα είναι ίχνη. Σε μία περίπτωση, ωστόσο, οι ειδικοί του εργαστηρίου βρήκαν συστατικά ορυκτελαίων σε ποσότητες που θεωρήθηκαν «αυξημένες». Τρεις από τις κατεψυγμένες πίτσες λαχανικών που εξετάστηκαν ήταν εντελώς απαλλαγμένες από επιμολύνσεις ορυκτελαίων .
Βρέθηκαν επίσης πολλαπλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων αν και οι μετρούμενες τιμές ήταν μόνο ίχνη. Το περιοδικό προέβη σε προληπτική υποβάθμιση, καθώς οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φυτοφαρμάκων, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί επαρκώς. Το εργαστήριο εντόπισε το εντομοκτόνο pirimiphos-methyl, το οποίο είναι τοξικό για τις μέλισσες και χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνο .
Περιεκτικότητα σε αλάτι και θερμίδες
Σε σύγκριση με άλλη δοκιμή του εργαστηρίου σε πίτσες με σαλάμι, οι αντίστοιχες με λαχανικά περιέχουν σημαντικά λιγότερο αλάτι. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πίτσες λαχανικών στη δοκιμή που υπερβαίνουν την τιμή-στόχο των 1,25 γραμμαρίων ανά 100 γραμμάρια. Αυτό συνιστάται από την Στρατηγική Μείωσης και Καινοτομίας του Γερμανικού Υπουργείου Τροφίμων και Γεωργίας, προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι στα έτοιμα προϊόντα.
Επιπλέον, μια πίτσα που δοκιμάστηκε είχε πολύ λίγα λαχανικά πάνω της. Το εργαστήριο διαπίστωσε σημαντικά λιγότερα ψητά κολοκυθάκια και πιπεριές από ό,τι δηλώθηκε.
Ορισμένες από τις κατεψυγμένες πίτσες λαχανικών που συμμετείχαν στη δοκιμή είναι θερμιδικά πυκνές και ζυγίζουν πάνω από 400 γραμμάρια. Ωστόσο, δεν είναι άμεσα σαφές πόσες ακριβώς θερμίδες υπάρχουν ανά πίτσα στην περίπτωση των τεσσάρων χορτοφαγικών πιτσών, των οποίων οι προμηθευτές αναγράφουν μόνο τις διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια στη συσκευασία, όπως απαιτείται από το νόμο και έτσι αποκρύπτουν τις «εσωτερικές αξίες» μιας ολόκληρης πίτσας.
Η γευστική δοκιμή
Μια εξειδικευμένη ομάδα αισθητήρων ετοίμασε, εξέτασε και δοκίμασε όλες τις πίτσες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Οι περισσότερες από τις πίτσες λαχανικών ήταν γευστικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς των αισθήσεων, έχουν γεύση αρωματική, πικάντικη, από λαχανικά, πιπεριές, φρουτώδη ντομάτα, τυρί και βότανα.
Μόνο σε δύο πίτσες υπήρχε κάτι που δεν πήγαινε καλά. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες γευσιγνώστες, το ένα προϊόν είχε «επίπεδη» γεύση, το άλλο «σχεδόν καθόλου ντομάτα ή τυρί». Και για τις δύο πίτσες λαχανικών, αυτό ήταν αρκετό μόνο για μια «ικανοποιητική» βαθμολογία στο αισθητηριακό μέρος.