Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χορτοφάγοι ή κρεατοφάγοι: Ποιοι καταναλώνουν τα περισσότερα υπέρ – επεξεργασμένα τρόφιμα;

ΑρχικήΝέαΧορτοφάγοι ή κρεατοφάγοι: Ποιοι καταναλώνουν τα περισσότερα υπέρ - επεξεργασμένα τρόφιμα;
spot_img

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να ενέχει υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν φυτικές δίαιτες – για λόγους υγείας, περιβάλλοντος ή ηθικής – μια νέα μελέτη υπογράμμισε ότι η στροφή στη χορτοφαγία μπορεί να έχει μια ανεπιθύμητη παρενέργεια: την κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό eClincalMedicine, οι επιστήμονες εξέτασαν την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, και «ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα» σε σχεδόν 200.000 άτομα που συμμετείχαν στο έργο UK Biobank.

Βρήκαν ότι οι χορτοφάγοι έτρωγαν περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (κατά περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες) σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τακτικά κόκκινο κρέας. Οι βίγκαν έτρωγαν επίσης ελαφρώς πιο υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τακτικά κόκκινο κρέας, αν και η διαφορά δεν ήταν σημαντικά διαφορετική (1,2 ποσοστιαίες μονάδες).

Η μελέτη καταλήγει: «Αυτή η μελέτη με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε υψηλότερη κατανάλωση UPF [υπερεπεξεργασμένη τροφή] σε χορτοφαγικές δίαιτες και χαμηλότερη σε δίαιτες με μέτρια ποσότητα κρέατος ή ψαριού». «Είναι σημαντικό οι πολιτικές που ενθαρρύνουν την επειγόντως αναγκαία μετάβαση σε πιο βιώσιμα διατροφικά μοτίβα να προωθούν επίσης την εξισορρόπηση της διατροφής προς τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα», προσθέτει. 

Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα: πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν φυτικές δίαιτες στον βιομηχανοποιημένο κόσμο δεν τρώνε μόνο μια ισορροπημένη ποικιλία φρέσκων λαχανικών και φρούτων. Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν το κρέας, επιλέγουν υποκατάστατα κρέατος , έτοιμα φαγητά και άλλα «εύκολα φαγητά» που είναι συχνά φορτωμένα με περισσότερες θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και κάθε είδους πρόσθετα. 

Γίνεται προφανές ότι η κατανάλωση αυτού του είδους έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης μπορεί να ενέχει υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. 

Τι είναι τα υπέρ – επεξεργασμένα τρόφιμα

Είναι αρκετά δύσκολο να ορίσουμε τι συνιστά «υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα» . Ενώ υπάρχει ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα ταξινόμησης – το NOVA, το οποίο κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα με βάση τον τρόπο παρασκευής τους – τα όρια του τι θεωρείται «υπερεπεξεργασμένο» μπορεί ακόμα να είναι υποκειμενικά και να συζητούνται μεταξύ των ειδικών.

Σύμφωνα με τις ταξινομήσεις NOVA, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι «βιομηχανικά σκευάσματα που παρασκευάζονται εξ ολοκλήρου ή κυρίως από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα (έλαια, λίπη, ζάχαρη, άμυλο και πρωτεΐνες), που προέρχονται από συστατικά τροφίμων (υδρογονωμένα λίπη και τροποποιημένο άμυλο) ή συντίθενται σε εργαστήρια από υποστρώματα τροφίμων ή άλλες οργανικές πηγές (βελτιωτικά γεύσης, χρώματα και πολλά πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του προϊόντος υπεργευστικό).» 

Με άλλα λόγια, συχνά περιλαμβάνει τρόφιμα όπως κατεψυγμένη πίτσα, στιγμιαία νουντλς, προσυσκευασμένα μπιφτέκια, χοτ ντογκ, ζαχαρωτά, δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, σόδα με ζάχαρη και ούτω καθεξής. Αυτοί οι τύποι τροφίμων περνούν από πολλά στρώματα επεξεργασίας και τείνουν να συγκεντρώνουν άλλα πρόσθετα για να τα διατηρήσουν πιο φρέσκα, να τονώσουν τη γεύση τους ή να τα κάνουν να φαίνονται πιο ελκυστικά. 

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι οι φυτικές δίαιτες είναι εγγενώς ανθυγιεινές. Αντίθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας καλά σχεδιασμένης vegan διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Ομοίως, ένα ευρύ φάσμα μελετών έχει δείξει μια σαφή σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης κόκκινου κρέατος και του υψηλότερου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, ακόμη και πρόωρο θάνατο. Και πάλι, ορισμένες έρευνες έχουν προτείνει ότι το πρόβλημα με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται πιο έντονα με την κατανάλωση υψηλής επεξεργασίας προϊόντων σε αντίθεση με το υψηλής ποιότητας, μη επεξεργασμένο κρέας.

Το βασικό μήνυμα είναι ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γενικά απίθανο να είναι ωφέλιμα για την υγεία σας, παρόλο που οι ορισμοί μπορεί να είναι κάπως διφορούμενοι. Αυτό ισχύει είτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι φυτικής προέλευσης είτε με βάση το κρέας. Εάν επιλέγετε μια διατροφή με βάση τα φυτά, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι είναι εύκολο να το παρακάνετε με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αντί να εστιάσετε σε φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα που είναι συνήθως πιο υγιεινά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο