Η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιωτικών αυξάνει την παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία από τη μικροβιακή αντοχή
Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καταπολεμήσει λοιμώξεις που μέχρι εκείνη τη στιγμή απειλούσαν τη ζωή του. Η δράση των αντιβιοτικών στηρίζεται στην παρεμπόδιση κάποιας μεταβολικής οδού ή στην παρέμβασή τους σε κάποια ζωτικής σημασίας δομή του κυττάρου των μικροοργανισμών, όπως αναστέλλουν τη σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος, την πρωτεϊνική σύνθεση, τη σύνθεση των πυρηνικών οξέων τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης ή τη σύνθεση ορισμένων σημαντικών μεταβολιτών.
- Δείτε επίσης: Lidl Ie: Δύο νέες ανακλήσεις γνωστών τροφίμων που ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία
- Δείτε επίσης: Καταγγελία στο Cibum για τεράστια μούχλα σε συσκευασμένο ψωμί μεγάλης ελληνικής εταιρείας άρτου (ΦΩΤΟ)
Η χορήγηση αντιβιοτικών γρήγορα πέρασε και στην κτηνιατρική, όχι μόνο για θεραπεία, αλλά και για μεταφύλαξη, πρόληψη και ως παράγοντας αύξησης της αποδοτικότητας και της ανάπτυξης των ζώων, κυρίως όσων προορίζονταν για την παραγωγή κρέατος ή ζωϊκών προϊόντων. Πολύ σύντομα, όμως, η χρήση τους έγινε ανεξέλεγκτη και υπέρμετρη και άρχισαν να εμφανίζονται ανησυχίες, σχετικά με το αν τα κατάλοιπα αυτών των φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία, όπως αλλεργίες ή πεπτικά προβλήματα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως είναι η ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικά στα αντιβιοτικά φάρμακα, τα οποία κινούνται μεταξύ ανθρώπου- ζώων- περιβάλλοντος προς κάθε κατεύθυνση. Η ανάπτυξη της μικροβιακής ανθεκτικότητας μπορεί να απειλήσει τη δημόσια υγεία καθώς η αντιμετώπιση τους καθιστάται δύσκολη.
Το κρέας των εστιατορίων στο μικροσκόπιο
Σε μια πρόσφατη έκθεση που έχει τίτλο «Serving Up Superbugs» η Food Animals Concerns Trust (FACT) αξιολογεί σε συνεργασία με άλλους φορείς ασφάλειας τροφίμων, τις πολιτικές των δημοφιλών αλυσίδων εστιατορίων σχετικά με τα αντιβιοτικά στο κρέας και διαπιστώνει ότι πολλές από αυτές μένουν μετεξεταστέες.
- Δείτε επίσης: Χρήση αμφιλεγόμενου πρόσθετου σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ
Η έκθεση βαθμολογεί τις κορυφαίες αλυσίδες εστιατορίων των ΗΠΑ σχετικά με την υιοθέτηση πολιτικών για τον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών στην παραγωγή του κρέατος που σερβίρουν. Οι παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη στον βαθμό μιας εταιρείας περιελάμβαναν τις πολιτικές χρήσης αντιβιοτικών που σχετίζονται με την προμήθεια βοείου κρέατος, γαλοπούλας, χοιρινού και κοτόπουλου, την παρακολούθηση της χρήσης αντιβιοτικών σε προμήθειες κρέατος και τη διαφάνεια, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης της συμμόρφωσης με την πολιτική μέσω ελέγχων τρίτων καθώς και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής.
Οι «ουσιώδεις» πολιτικές χρήσης αντιβιοτικών ορίστηκαν ως «μια δημόσια διαθέσιμη πολιτική της εταιρείας που απαγορεύει τη χρήση όλων των αντιβιοτικών ή ιατρικά σημαντικών αντιβιοτικών για την προώθηση της ανάπτυξης και την πρόληψη ασθενειών ρουτίνας». Η έκθεση θεώρησε ότι η προληπτική χρήση αντιβιοτικών σε ομάδες ζώων είναι «ρουτίνας», ενώ η χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία μεμονωμένων άρρωστων ζώων και για τον έλεγχο μιας διαγνωσμένης εστίας ασθένειας θεωρήθηκε αποδεκτή.
- Δείτε επίσης: Χορτοφάγοι ή κρεατοφάγοι: Ποιοι καταναλώνουν τα περισσότερα υπέρ – επεξεργασμένα τρόφιμα;
Η έκθεση επισημαίνει ότι, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η αμερικανική βιομηχανία κοτόπουλου μείωσε σημαντικά την ποσότητα των αντιβιοτικών που χρησιμοποιεί, γεγονός που οδήγησε σε μειώσεις της απειλής για τη δημόσια υγεία από τη μικροβιακή αντοχή (AMR) στα παθογόνα από το κοτόπουλο. Κάποιες προσπάθειες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε άλλες αλυσίδες εφοδιασμού κρέατος , αλλά αυτές οι μειώσεις δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο φαίνεται για την παραγωγή κοτόπουλου.
Για αναφορά, σύμφωνα με την έκθεση του 2023 του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχετικά με τα αντιμικροβιακά που πωλήθηκαν για χρήση σε ζώα παραγωγής τροφίμων, από τα αντιβιοτικά που πωλήθηκαν το 2023, το 44 τοις εκατό και το 41 τοις εκατό προορίζονταν για χρήση σε χοίρους και βοοειδή, αντίστοιχα. Μόνο το 10 τοις εκατό προοριζόταν για χρήση σε γαλοπούλες, το 2 τοις εκατό για χρήση σε κοτόπουλα και το 3 τοις εκατό για άλλα ή άγνωστα είδη ζώων.
- Δείτε επίσης: Σε βίντεο η έκρηξη σε εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων τροφίμων – Πρόστιμο 358.000 για τον τραυματισμό 2 εργαζομένων
Από τις 20 αλυσίδες εστιατορίων που βαθμολογήθηκαν, μόνο η Chipotle έλαβε Α+, ενώ η KFC ήταν η μοναδική επιχείρηση που έλαβε Α. Και οι δύο εταιρείες είχαν «ουσιώδεις» πολιτικές αντιβιοτικών για όλους τους τύπους κρέατος που σερβίρονταν στα εστιατόριά τους. Η Wendy’s και η Chick-fil-A έλαβαν βαθμούς Β, πέντε αλυσίδες έλαβαν βαθμούς C, οι Popeyes, Taco Bell, Subway, McDonald’s και Starbucks και άλλες πέντε αλυσίδες έλαβαν βαθμούς D, οι Pizza Hut, Domino’s, Dunkin’, Burger King και Panera.
Η απουσιολόγος και οι μετεξεταστέοι
Οι Chick-fil-A και Popeyes είχαν και οι δύο σημαντικές πολιτικές για το κοτόπουλο, αλλά οι βαθμολογίες τους επηρεάστηκαν αρνητικά από την έλλειψη πολιτικών αντιβιοτικών για τις αλυσίδες εφοδιασμού χοιρινού κρέατος.
Η Taco Bell αύξησε τον βαθμό της από προηγούμενες αναφορές στη σειρά C με το να μην πουλάει πλέον κοτόπουλο που εκτρέφεται με αντιβιοτικά που είναι σημαντικά για την ανθρώπινη ιατρική και δεσμευόμενη να μειώσει τα ιατρικά σημαντικά αντιβιοτικά στην προσφορά του βοείου κρέατος κατά 25% έως το 2025—αν και η εταιρεία δεν το έκανε διευκρινίζει πώς σκοπεύει να επιτύχει αυτόν τον στόχο.
- Δείτε επίσης: Ο ελέφαντας που απολαμβάνει street food (βίντεο)
Από την άλλη πλευρά, ο βαθμός της Panera μειώθηκε από Α σε D, αφού η εταιρεία αφαίρεσε τις μακροχρόνιες πολιτικές της για την προμήθεια εκτρεφόμενου-χωρίς αντιβιοτικά κοτόπουλου, γαλοπούλας και χοιρινού κρέατος και περιόρισε τη χρήση ιατρικά σημαντικών αντιβιοτικών στο βόειο κρέας της.
Οι βαθμοί F δόθηκαν σε πέντε από τις 20 κορυφαίες αλυσίδες εστιατορίων (Arby’s, Sonic Drive-In, Dairy Queen, Olive Garden και Little Caesars) επειδή δεν έχουν δημόσιες πολιτικές που απαιτούν από τους παραγωγούς να ενεργούν πέρα από τη νομική συμμόρφωση με τους κανονισμούς της FDA .
Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τις πολιτικές αντιβιοτικών, η πλειονότητα των εταιρειών εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να παρακολουθούν και να αναφέρουν τη χρήση αντιβιοτικών στο βόειο κρέας, το χοιρινό και τη γαλοπούλα που αγοράζουν. Μόνο επτά από τα 20 εστιατόρια (KFC, Taco Bell, Pizza Hut, Wendy’s, Chick-Fil-A, Chipotle και Panera) χρησιμοποιούν επαλήθευση τρίτου μέρους για να εξασφαλίσουν υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τους.
Η έκθεση τόνισε επίσης τη χρήση της καρκινογόνου πρόσθετης ύλης ζωοτροφών carbadox στην προμήθεια κρέατος των ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για την προώθηση της ανάπτυξης και τον έλεγχο ασθενειών για τους χοίρους σε βιομηχανικές κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Το φάρμακο διασπάται σε χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο και μπορεί να παραμείνει στο κρέας ως υπολείμματα, εκθέτοντας τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την έκθεση, η FDA «προσπαθεί ενεργά να απαγορεύσει το carbadox», αλλά μέχρι να απομακρυνθεί από την αγορά, θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στην προμήθεια χοιρινού κρέατος.
Η Chipotle είναι η μόνη εταιρεία που περιλαμβάνεται στην έκθεση που ρητά δεν επιτρέπει το carbadox στην προμήθεια κρέατος. Η προηγούμενη πολιτική αντιβιοτικών της Panera, την οποία ακύρωσε, χρησιμοποιούσε για να απαγορεύσει το carbadox στην προμήθεια χοιρινού κρέατος.
Η έκθεση «Serving Up Superbugs» συντάχθηκε από την Food Animals Concerns Trust (FACT), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί την ασφάλεια των τροφίμων και τις ανθρώπινες πρακτικές στην παραγωγή κρέατος/πουλερικών και γαλακτοκομικών, και τον Συνασπισμό του Keep Antibiotics Working Coalition (KAW), ο οποίος επικεντρώνεται σχετικά με την αντιμετώπιση της χρήσης αντιβιοτικών στη βιομηχανία τροφίμων για τον μετριασμό της AMR. Η KAW περιλαμβάνει οργανώσεις-μέλη όπως το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τις Αναφορές Καταναλωτών, την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, το Stop Foodborne Illness, την Ερευνητική Ομάδα Δημοσίου Συμφέροντος των ΗΠΑ και άλλες ομάδες υπεράσπισης.