Η 55χρονη Sandra O’Brien, μητέρα ενός παιδιού, πέθανε αφού προσβλήθηκε από μια σπάνια μορφή σαλμονέλας μετά από την κατανάλωση μαγειρεμένης κρύας γαλοπούλας, σύμφωνα με την έρευνα που ακολούθησε.
Επρόκειτο για μια υγιή γυναίκα, η οποία έτρεχε έως και 150 χιλιόμετρα την εβδομάδα και είχε λάβει συμμετοχή σε 10 μαραθωνίους. Ωστόσο, πέθανε έξι ημέρες αφότου αρρώστησε, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Ιατροδικαστή του Δουβλίνου.
Η Sandra πήγε σε ένα πάρτι στις 13 Μαΐου 2017 όπου το φαγητό παρασκευάστηκε και παραδόθηκε από την Franreil Food Services, την οποία διευθύνει η O’Dwyers Pub στο Portmarnock.
Η εταιρεία και οι διευθυντές της, η 57χρονη Rory Reilly και η 53χρονη Ciaran Flanagan είχαν μισθώσει την παμπ. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες της παμπ δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με την υπόθεση.
Η ανιψιά της O’Brien, η Nicola Judge, η οποία διοργάνωσε το πάρτι, είπε ότι η κόρη της νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, ενώ και άλλοι 17 από τους 30 καλεσμένους έπαθαν τροφική δηλητηρίαση.
Ο σύζυγος της 55χρονης γυναίκας, Michael, δήλωσε ότι η Sandra αρρώστησε στις 15 Μαΐου με πόνους στο στομάχι και εμετό. Πρόσθεσε δε ότι «χειροτέρεψε και την πήγα στο νοσοκομείο του Beaumont όπου της τοποθέτησαν σταγόνες για γαστρεντερική λοίμωξη».
Η Sandra πήρε εξιτήριο την επόμενη μέρα και διαγνώστηκε με τη σπάνια μορφή τροφικής δηλητηρίασης με σαλμονέλα Βραδεμβούργου*, η οποία έχει ποσοστό θνησιμότητας 0,5%.
Ο κ. O’Brien εξήγησε ότι η σύζυγός του συνέχισε να αισθάνεται αδιαθεσία τις επόμενες ημέρες, αλλά στις 20 Μαΐου είπε ότι αισθανόταν κάπως καλύτερα μετά τη λήψη αντιβιοτικών και ήταν σε καλή φόρμα.
Ωστόσο, στις 21 Μαΐου και ενώ ο ίδιος ήταν στη δουλειά, την κάλεσε επανειλημμένα στο τηλέφωνο, αλλά εκείνη δεν απάντησε. Υπέθεσε ότι θα ήταν πολύ κουρασμένη. Έφτασε στο σπίτι στις 15:15 και πήγε στην κρεβατοκάμαρά τους, όπου είδε τη γυναίκα του να ήταν ακόμα στο κρεβάτι, καθώς φαινόταν να κοιμάται.
«Το πρόσωπό της ήταν γκρίζο και το σώμα της ήταν κρύο. Ήξερα ότι ήταν νεκρή», δήλωσε εκεί ο κ. O’Brien.
Η νεκροψία έδειξε ότι η αιτία θανάτου ήταν η οξεία μυοκαρδίτιδα από λοίμωξη από σαλμονέλα με προηγούμενη μυοκαρδίτιδα κατά πάσα πιθανότητα να επιβάρυνε την κατάστασή της.
Η έρευνα έδειξε ότι υπήρξαν 72 περιπτώσεις δηλητηρίασης από σαλμονέλα Βραδεμβούργου μετά από πάρτι που ανέλαβε η εταιρεία το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου στο North Co Dublin.
Στην επιχείρηση τροφίμων εκδόθηκε εντολή κλεισίματος, ενώ πραγματοποιήθηκε έλεγχος καθώς υπήρχε «σοβαρός και άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία». Αφού έγιναν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δόθηκε άδεια επαναλειτουργίας.
Η μαγειρεμένη κρύα γαλοπούλα αποδείχθηκε ότι ήταν η κύρια αιτία της μόλυνσης. Μετά τις έρευνες, η Ομάδα Ελέγχου Επιδημιών συνέστησε τη θέσπιση ορισμένων κατευθυντήριων γραμμών, συμπεριλαμβανομένης της ειδοποίησης των ανθρώπων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και μέσω των μέσων ενημέρωσης, για πιθανό ξέσπασμα ασθένειας. Επιπλέον, συνέστησε τον 48ωρο αποκλεισμό από την εργασία των άρρωστων ατόμων που χειρίζονται τρόφιμα.
Στην εταιρεία των Reily – Flannagan επιβλήθηκε πρόστιμο 18.400 ευρώ όταν παραδέχθηκαν μια σειρά παραβάσεων σύμφωνα με τους Κανονισμούς Υγιεινής των Τροφίμων.
*Το 2015, οι πιο συνηθισμένοι οροί σαλμονέλας που απομονώθηκαν από χοιρινό και χοιρινά προϊόντα στις χώρες της ΕΕ ήταν S. Derby (22,9%), μονοφασικές παραλλαγές S. Typhimurium (22,5%), S. Typhimurium (20,6%), S. Rissen (5,1 ). %), S. Infantis (4,1%), S. Brandenburg (1,7%) και S. London (1,6%) (EFSA and ECDC, 2016). Ωστόσο, το 2014, ο επιπολασμός του S. Brandenburg από το χοιρινό κρέας και τα προϊόντα του ήταν 4,9% στις χώρες αναφοράς της ΕΕ (EFSA και ECDC, 2015). Το 2015, το S. Brandenburg κατέλαβε την 16η θέση μεταξύ των σαλμονέλας ζωικής προέλευσης στην ΕΕ, με τους χοίρους ως τη μοναδική ζωική πηγή που συνδέεται με τον ορό. Μια πρόσφατη μελέτη εντόπισε το S. Brandenburg στο 2,5% των μεσεντερικών λεμφαδένων και στο 14% των δειγμάτων κοπράνων σε χοίρους κατά τη σφαγή στην Ιταλία.
Πηγή: www.dublinlive.ie