Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Φρέσκα κρεμμυδάκια από την Αίγυπτο ύποπτα για επιδημία E. coli στη Δανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔιεθνή: Φρέσκα κρεμμυδάκια από την Αίγυπτο ύποπτα για επιδημία E. coli στη Δανία
spot_img

Ένα ξέσπασμα E. coli στη Δανία που έχει επηρεάσει περισσότερους από 60 ανθρώπους σε λιγότερο από ένα μήνα έχει συνδεθεί με φρέσκα κρεμμυδάκια από την Αίγυπτο.

Έρευνα από το Statens Serum Institut (SSI), τη Δανική Κτηνιατρική και Υπηρεσία Τροφίμων (Fødevarestyrelsen), τα τοπικά νοσοκομεία και το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU διαπίστωσε ότι πιθανή πηγή μόλυνσης είναι φρέσκα κρεμμυδάκια που χρησιμοποιούνται σε έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες που πωλούνται σε τρεις διαφορετικές αλυσίδες λιανικής.

Από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου, έχουν καταγραφεί 68 λοιμώξεις, (43 γυναίκες και 25 άνδρες) και οι 20 χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Προσδιορισμός της πηγής μόλυνσης

Η SSI πήρε συνέντευξη από 17 ασθενείς και οι 11 είπαν πως κατανάλωσαν έτοιμες σαλάτες οι οποίες αγοράστηκαν μεταξύ 15 και 30 Νοεμβρίου.

Η Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων της Δανίας επιθεώρησε Δανό παραγωγό για τρία είδη σαλάτας και τα ευρήματα έδειξαν ότι κοινά συστατικά για όλες τις εμπλεκόμενες έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες ήταν φρέσκα κρεμμυδάκια από έναν Ολλανδό προμηθευτή, αλλά που εισάγονται από την Αίγυπτο. Οι έρευνες και οι εργασίες ανίχνευσης συνεχίζονται για να ανακαλυφθεί πώς οι σαλάτες μολύνθηκαν με E. coli, αλλά τα αρχικά αποτελέσματα είναι ότι δεν συνέβη στη Δανία.

Οι σαλάτες πωλούνταν στα καταστήματα REMA1000, COOP και Meny. Έχουν μικρή διάρκεια ζωής έξι ημερών και δυνητικά μολυσμένες παρτίδες φρέσκων κρεμμυδιών θεωρείται επίσης ότι δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά, καθώς οι ημερομηνίες παράδοσης ήταν μεταξύ 16 και 30 Νοεμβρίου.

Το EIEC μπορεί να προκαλέσει εντερικές λοιμώξεις και εμφανίζεται συνήθως στους ταξιδιώτες. Σχετίζεται στενά με τη Shigella. Το EIEC μεταδίδεται από άτομο σε άτομο ή μέσω του πόσιμου νερού και του νερού κολύμβησης, καθώς και των τροφίμων που έχουν μολυνθεί με ανθρώπινα ή ζωικά περιττώματα. Μικροσκοπικές ποσότητες κοπράνων μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.

Ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης και της εμφάνισης των συμπτωμάτων είναι συνήθως μία έως τρεις ημέρες. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πόνο στο στομάχι, ναυτία, έμετο ή πυρετό που διαρκεί αρκετές ημέρες και συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Τα άφθονα υγρά είναι σημαντικά για την πρόληψη και τη θεραπεία της αφυδάτωσης που σχετίζεται με τη διάρροια και τον έμετο. 

Πηγή: Food Safety News

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο