Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δηλητηρίαση από Bongkrekic Acid: Μία τρομερή ανερχόμενη απειλή για την ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔηλητηρίαση από Bongkrekic Acid: Μία τρομερή ανερχόμενη απειλή για την ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Η δηλητηρίαση από Bongkrekic acid (BKA) έχει μακροχρόνιο ιστορικό πρόκλησης σοβαρών έως θανατηφόρων εστιών τροφιμογενών ασθενειών. 

Όλοι έχουμε ακούσει για τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα, λιστέρια ή Ε. coli. Όμως ο κίνδυνος από το ΒΚΑ είναι πολύ πιο σοβαρός και παραγνωρισμένος σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το Bongkrekic acid (BKA) είναι μια ισχυρή αναπνευστική τοξίνη, που έχει εμπλακεί σε πολυάριθμα κρούσματα θανατηφόρας τροφικής δηλητηρίασης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Foods του Mdpi, ταξινομείται ως άοσμο, άοσμο, άχρωμο, θερμικά σταθερό και εξαιρετικά ακόρεστο μεθοξυ τρικαρβοξυλικό οξύ. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το BKA παράγεται από την Burkholderia gladioli pv. cocovenenans. Αν και η βιοσύνθεση και η παθογένεση του ΒΚΑ είναι μοναδικές από πολλές απόψεις, το βακτήριο του B. gladioli pv. cocovenenans διανέμεται ευρέως παγκοσμίως καθώς έχει απομονωθεί και ταυτοποιηθεί εκτενώς σε διάφορα τρόφιμα και περιβαλλοντικά δείγματα, όπως νερό και έδαφος, και από τις πέντε πιο πυκνοκατοικημένες ηπείρους.

- Advertisement -

  Από το 1975, περισσότερες από 3000 περιπτώσεις τοξικότητας από ΒΚΑ έχουν επίσημα τεκμηριωθεί με αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (40–60%). Ένα πρόσφατο ξέσπασμα στη βορειοανατολική Κίνα προκάλεσε εννέα θανάτους, με ποσοστό θνησιμότητας 100%.  Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η μολυσμένη με ΒΚΑ διατροφή μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ποντικών, σκύλων και πιθήκων εντός 35 ωρών. Η δηλητηρίαση από BKA έχει συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων διατροφής. Αυτά τα προϊόντα διατροφής περιλαμβάνουν noodle ρυζιού, ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, ζυμωμένη καρύδα (tempe bongkrèk), επανυδατωμένα μανιτάρια (Tremella spp. and Auricularia heimuer ), αλεύρι καλαμποκιού που έχει υποστεί ζύμωση, δημητριακά (κολλώδες ρύζι, ρύζι japonica και καλαμπόκι) και αλεύρι γλυκοπατάτας.

 Οι επιθυμητές συνθήκες για την παραγωγή ΒΚΑ έχουν ανιχνευθεί με σχεδόν ουδέτερο pH (6,5–8,0), ήπια θερμοκρασία (22–30 °C), χαμηλή συγκέντρωση NaCl (κάτω από 2%) και κατάλληλη σύνθεση λιπαρών οξέων (πλούσια σε ελαϊκό οξύ), και αυτές οι απαιτήσεις μπορούν να ικανοποιηθούν από ορισμένες ζυμωμένες και επανενυδατωμένες μήτρες τροφίμων.

  Μια συμβατική μέθοδος πρόληψης του BKA είναι η καλύτερη πρακτική παρασκευής και ο ποιοτικός έλεγχος αυτών των τροφίμων υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας αυτών των μέτρων, ενδέχεται να απαιτηθούν πρόσθετες προσπάθειες. Επιπλέον, οι αναδυόμενες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά αποτελούν σημαντικές απειλές για τη βιομηχανία τροφίμων. 

 Ως απειλή που είναι σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη από το ευρύ κοινό, ενώ έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι είναι θανατηφόρος και δύσκολο να εντοπιστεί, η B. gladioli pv. η μόλυνση από cocovenenans και η δηλητηρίαση από BKA αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους καταναλωτές.

 Μέχρι σήμερα, μελέτες για τα μικροβιακά χαρακτηριστικά του B. gladioli pv.  cocovenenans , συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, του μεταβολισμού, της επιβίωσης, της αντοχής στο στρες, της έκφρασης γονιδίων και της παραγωγής BKA, παραμένουν σπάνια. Η έλλειψη πληροφόρησης μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις στα προληπτικά μέτρα και παρεμβάσεις έναντι αυτής της ασθένειας και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περιττές επενδύσεις πόρων και αυξημένους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η τρέχουσα γνώση σχετικά με τη συμπεριφορά του και να εντοπιστούν αποτελεσματικές στρατηγικές για τον έλεγχο της ανάπτυξης και της εξάπλωσής του.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Han D, Chen J, Chen W, Wang Y. Bongkrekic Acid and Burkholderia gladioli pathovar cocovenenans : τρομερός εχθρός και ανερχόμενη απειλή για την ασφάλεια των τροφίμων. Τρόφιμα . 2023; 12(21):3926. https://doi.org/10.3390/foods12213926

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα