Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ε 320: Τι είναι η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (BHA) στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕ 320: Τι είναι η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (BHA) στα τρόφιμα
spot_img

Χρήσεις, Ασφάλεια, Παρενέργειες

Η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη ( ΒΗΑ ) είναι ένα αντιοξειδωτικό που αποτελείται από ένα μείγμα δύο ισομερών οργανικών ενώσεων, της 2 -τριτ -βουτυλ-4-υδροξυανισόλης και της 3 -τριτ -βουτυλ-4-υδροξυανισόλης. Παρασκευάζεται από 4-μεθοξυφαινόλη και ισοβουτυλένιο.

Είναι ένα κηρώδες στερεό που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων με τον αριθμό Ε E320. Η κύρια χρήση του BHA είναι ως αντιοξειδωτικό και συντηρητικό σε τρόφιμα, συσκευασίες τροφίμων, ζωοτροφές, καλλυντικά, καουτσούκ και προϊόντα πετρελαίου. Το BHA χρησιμοποιείται επίσης συνήθως σε φάρμακα, όπως η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3), η ισοτρετινοΐνη, λοβαστατίνη και σιμβαστατίνη , μεταξύ άλλων.

Από το 1947, το BHA έχει προστεθεί σε βρώσιμα λίπη και τρόφιμα που περιέχουν λίπος για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς αποτρέπει το τάγγισμα των τροφίμων που δημιουργεί δυσάρεστες οσμές. Όπως το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT), ο συζευγμένος αρωματικός δακτύλιος του BHA είναι σε θέση να σταθεροποιεί τις ελεύθερες ρίζες, με απομόνωση.

Πώς παρασκευάζεται το BHA;

Το εμπορικό BHA μπορεί να παραχθεί με αντίδραση 4-μεθυλφαινόλης (ρ-κρεσόλη) με τριτ-βουτυλική αλκοόλη χρησιμοποιώντας καταλύτη.

Τα ακόλουθα επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με το foodadditives.net, μπορεί να περιέχουν BHA:

  • Τηγανέλαιο 
  • Βούτυρο
  • Λαρδί
  • Σιτηρά
  • Τσίχλα
  • Μαργαρίνη
  • Αφυδατωμένες πατάτες
  • Ψητά φαγητά
  • Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Είναι το BHA ασφαλές για κατανάλωση;

Ναι, η ασφάλεια έχει εγκριθεί από τα επίσημες αρχές ασφάλειας τροφίμων, π.χ. FDA, EFSA και JECFA. Ωστόσο, σε σύγκριση με το BHT και το TBHQ, το BHA είναι αμφιλεγόμενο για τις πιθανές παρενέργειές του, καθώς ταξινομείται στην «Ομάδα 2Β» που σημαίνει «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). 

Στην Ευρώπη

Η EFSA σε γνωμοδότηση το 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η BHA δεν εγείρει ανησυχίες όσον αφορά τη γονιδιοτοξικότητα. Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων τόνισε την έλλειψη δυνατότητας για το E320 να προκαλέσει καρκινογόνες επιδράσεις στους ανθρώπους. Μελέτες που δείχνουν καρκινογόνες επιδράσεις σε χάμστερ δεν σχετίζονται με τον άνθρωπο. Στην γνωμοδότηση σημειώνεται επίσης ότι η ενδοκρινική διαταραχή, εάν υπάρχει, είναι πιθανό να υπάρχει μόνο σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόσληψη ως τροφή.  Η ομάδα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, στα τρέχοντα επίπεδα χρήσης, οι βελτιωμένες εκτιμήσεις πρόσληψης είναι γενικά χαμηλότερες από την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) του 1,0 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα (αναθεώρησε την ADI από 0,5 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα (που καθιερώθηκε από την JECFA και την SCF) σε 1,0 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα ).

Στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ το BHA αναμένεται εύλογα να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο με βάση στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα. Ειδικότερα, όταν χορηγείται σε υψηλές δόσεις ως μέρος της διατροφής τους, το BHA προκαλεί θηλώματα και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα του πρόσθιου στομάχου σε αρουραίους και σε χάμστερ. Στα ποντίκια, δεν υπάρχει καρκινογόνος δράση. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν ενδείξεις για προστατευτική δράση έναντι της καρκινογένεσης άλλων χημικών ουσιών. Κατά την εξέταση των στατιστικών του ανθρώπινου πληθυσμού, τα συνήθη χαμηλά επίπεδα πρόσληψης BHA δεν δείχνουν σημαντική συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η πολιτεία της Καλιφόρνια, ωστόσο, έχει καταχωρίσει το BHA ως καρκινογόνο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο