Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ε 320: Τι είναι η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (BHA) στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕ 320: Τι είναι η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (BHA) στα τρόφιμα
spot_img

Χρήσεις, Ασφάλεια, Παρενέργειες

Η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη ( ΒΗΑ ) είναι ένα αντιοξειδωτικό που αποτελείται από ένα μείγμα δύο ισομερών οργανικών ενώσεων, της 2 -τριτ -βουτυλ-4-υδροξυανισόλης και της 3 -τριτ -βουτυλ-4-υδροξυανισόλης. Παρασκευάζεται από 4-μεθοξυφαινόλη και ισοβουτυλένιο.

Είναι ένα κηρώδες στερεό που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων με τον αριθμό Ε E320. Η κύρια χρήση του BHA είναι ως αντιοξειδωτικό και συντηρητικό σε τρόφιμα, συσκευασίες τροφίμων, ζωοτροφές, καλλυντικά, καουτσούκ και προϊόντα πετρελαίου. Το BHA χρησιμοποιείται επίσης συνήθως σε φάρμακα, όπως η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3), η ισοτρετινοΐνη, λοβαστατίνη και σιμβαστατίνη , μεταξύ άλλων.

Από το 1947, το BHA έχει προστεθεί σε βρώσιμα λίπη και τρόφιμα που περιέχουν λίπος για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς αποτρέπει το τάγγισμα των τροφίμων που δημιουργεί δυσάρεστες οσμές. Όπως το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT), ο συζευγμένος αρωματικός δακτύλιος του BHA είναι σε θέση να σταθεροποιεί τις ελεύθερες ρίζες, με απομόνωση.

Πώς παρασκευάζεται το BHA;

Το εμπορικό BHA μπορεί να παραχθεί με αντίδραση 4-μεθυλφαινόλης (ρ-κρεσόλη) με τριτ-βουτυλική αλκοόλη χρησιμοποιώντας καταλύτη.

Τα ακόλουθα επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με το foodadditives.net, μπορεί να περιέχουν BHA:

  • Τηγανέλαιο 
  • Βούτυρο
  • Λαρδί
  • Σιτηρά
  • Τσίχλα
  • Μαργαρίνη
  • Αφυδατωμένες πατάτες
  • Ψητά φαγητά
  • Λιποδιαλυτές βιταμίνες

Είναι το BHA ασφαλές για κατανάλωση;

Ναι, η ασφάλεια έχει εγκριθεί από τα επίσημες αρχές ασφάλειας τροφίμων, π.χ. FDA, EFSA και JECFA. Ωστόσο, σε σύγκριση με το BHT και το TBHQ, το BHA είναι αμφιλεγόμενο για τις πιθανές παρενέργειές του, καθώς ταξινομείται στην «Ομάδα 2Β» που σημαίνει «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). 

Στην Ευρώπη

Η EFSA σε γνωμοδότηση το 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η BHA δεν εγείρει ανησυχίες όσον αφορά τη γονιδιοτοξικότητα. Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων τόνισε την έλλειψη δυνατότητας για το E320 να προκαλέσει καρκινογόνες επιδράσεις στους ανθρώπους. Μελέτες που δείχνουν καρκινογόνες επιδράσεις σε χάμστερ δεν σχετίζονται με τον άνθρωπο. Στην γνωμοδότηση σημειώνεται επίσης ότι η ενδοκρινική διαταραχή, εάν υπάρχει, είναι πιθανό να υπάρχει μόνο σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόσληψη ως τροφή.  Η ομάδα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, στα τρέχοντα επίπεδα χρήσης, οι βελτιωμένες εκτιμήσεις πρόσληψης είναι γενικά χαμηλότερες από την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) του 1,0 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα (αναθεώρησε την ADI από 0,5 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα (που καθιερώθηκε από την JECFA και την SCF) σε 1,0 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα ).

Στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ το BHA αναμένεται εύλογα να είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο με βάση στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα. Ειδικότερα, όταν χορηγείται σε υψηλές δόσεις ως μέρος της διατροφής τους, το BHA προκαλεί θηλώματα και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα του πρόσθιου στομάχου σε αρουραίους και σε χάμστερ. Στα ποντίκια, δεν υπάρχει καρκινογόνος δράση. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν ενδείξεις για προστατευτική δράση έναντι της καρκινογένεσης άλλων χημικών ουσιών. Κατά την εξέταση των στατιστικών του ανθρώπινου πληθυσμού, τα συνήθη χαμηλά επίπεδα πρόσληψης BHA δεν δείχνουν σημαντική συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η πολιτεία της Καλιφόρνια, ωστόσο, έχει καταχωρίσει το BHA ως καρκινογόνο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα