ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Καταψηφίστηκε η πρόταση για παρουσία υπολειμμάτων πέντε απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενα...

ΕΕ: Καταψηφίστηκε η πρόταση για παρουσία υπολειμμάτων πέντε απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενα τρόφιμα

2 λεπτά ανάγνωσης

Δύο αποφάσεις της Επιτροπής να επιτρέψουν τα επίπεδα υπολειμμάτων πολλών φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ σε εισαγόμενα τρόφιμα καταψηφίστηκαν σήμερα από το Κοινοβούλιο.

Το Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα δύο αποφάσεις της Επιτροπής που επιτρέπουν ανοχές εισαγωγής (γνωστές και ως μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων) για την κυπροκοναζόλη (cyproconazole) και τη σπειροδικλοφαίνη (spirodiclofen) ή σε μεγάλο αριθμό προϊόντων όπως δημητριακά, σπόροι, κρέας, συκώτι και νεφρά, καθώς και για το benomyl, το carbendazim και το thiophanate– μεθύλιο μέσα ή πάνω σε ορισμένα προϊόντα όπως λεμόνια, λάιμ, μανταρίνια και μπάμιες/γυναικεία δάχτυλα. Η χρήση όλων αυτών των φυτοφαρμάκων είναι όλα ήδη απαγορευμένα στην ΕΕ.

- Advertisement -

Τα συνοδευτικά ψηφίσματα τονίζουν ότι τα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να ακολουθούν τα ίδια πρότυπα με τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ για να διασφαλίζονται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού. Το να επιτραπούν υψηλότερα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων για τις εισαγωγές θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην Ευρώπη και στις χώρες παραγωγής.

522 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης στην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την cyproconazole και τη spirodiclofen, 127 κατά και 28 απείχαν.

- Advertisement -

Για το benomyl, το carbendazim και το thiophanate-methyl, 516 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης, 129 κατά και 27 απείχαν.

Χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 359 βουλευτών για την απόρριψη των αποφάσεων της Επιτροπής.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή πρέπει τώρα να αποσύρει τις προτάσεις της. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νέο σχέδιο που να μειώνει όλα τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων στο όριο προσδιορισμού (τη χαμηλότερη ποσότητα στην οποία μπορεί να ανιχνευθεί) ή στην προεπιλεγμένη τιμή του 0,01 mg/kg για όλες τις χρήσεις και να απορρίψει τυχόν αιτήματα για ανοχές εισαγωγής.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μπορούν τα αποξηραμένα τρόφιμα και τα μπαχαρικά να κρύβουν σαλμονέλα; Νέα μέθοδος αξιολογεί τον κίνδυνο

Νέο επιστημονικό πλαίσιο επιχειρεί να ξεχωρίσει τα αποξηραμένα συστατικά με τον υψηλότερο μικροβιολογικό κίνδυνο και να δείξει πότε απαιτείται πρόσθετη επεξεργασία

Τα δύο πιο κοινά γλυκαντικά συνδέθηκαν με ανησυχητικές αλλαγές στον οργανισμό ακόμη και δύο γενιές αργότερα

Βρίσκονται σε αναψυκτικά, γιαούρτια, γλυκά, μπάρες και δεκάδες προϊόντα χωρίς ζάχαρη – Τι έδειξε νέα μελέτη

Αύγουστος 2026: Μηνιαία Ανασκόπηση Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας Τροφίμων

Οι σημαντικότερες νομοθετικές εξελίξεις για τα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε μήνα στο cibum.