Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
28.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαύρη σοκολάτα: Και όμως μερικές έχουν γάλα – Αναλύσεις σε 210 δείγματα σοκολάτας “χωρίς γαλακτοκομικά”

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜαύρη σοκολάτα: Και όμως μερικές έχουν γάλα - Αναλύσεις σε 210 δείγματα σοκολάτας "χωρίς γαλακτοκομικά"
spot_img

Σοκολάτες που φέρουν επισήμανση “χωρίς γαλακτοκομικά” έχουν γάλα σύμφωνα με αναλύσεις του FDA.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Πενσυλβάνια (PDA) και το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Μίτσιγκαν (MDARD), δημοσίευσε αποτελέσματα από δειγματοληψία λιανικής μαύρης σοκολάτας και προϊόντων που περιέχουν σοκολάτα με την ένδειξη «χωρίς γαλακτοκομικά» που συλλέχθηκαν και δοκιμάστηκαν για μη επιθυμητό γάλα το 2022 και το 2023 . Η δειγματοληψία διεξήχθη για να κατανοηθεί καλύτερα ο βαθμός στον οποίο αυτά τα προϊόντα περιέχουν δυνητικά μη επιθυμητό γάλα σε επίπεδα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα με αλλεργία στο γάλα.

Αυτή η πρωτοβουλία δειγματοληψίας ήταν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών του FDA για την προστασία των καταναλωτών με τροφικές αλλεργίες. Το 2022 και το 2023, η PDA και η MDARD συνέλεξαν 210 δείγματα σε λιανική πώληση στις πολιτείες της Πενσυλβάνια και του Μίσιγκαν, αντίστοιχα. Η δοκιμή διαπίστωσε ότι 13 από τα 210 δείγματα που εξετάστηκαν ήταν θετικά στο γάλα. Αυτά τα 13 δείγματα κατασκευάστηκαν από τρεις διαφορετικές εταιρείες παραγωγής τροφίμων. Δώδεκα από αυτά τα 13 δείγματα περιείχαν λιγότερα από 80 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) γάλακτος, αλλά ένα δείγμα έφτασε στα 1.083 ppm. Επιπλέον, τα 13 προϊόντα που βρέθηκαν να περιέχουν γάλα έφεραν επισήμανση με συμβουλευτικές δηλώσεις αλλεργιογόνων γάλακτος, όπως «…κατασκευασμένο σε εγκατάσταση που επεξεργάζεται επίσης γάλα».

Σε απάντηση στα ευρήματα, δύο κατασκευαστές αφαίρεσαν τον ισχυρισμό «χωρίς γαλακτοκομικά» από τα προϊόντα σοκολάτας τους. Ο τρίτος κατασκευαστής συμφώνησε επίσης να αφαιρέσει τον ισχυρισμό «χωρίς γαλακτοκομικά» από τα προϊόντα του, αν και η αιτία της παρουσίας γάλακτος δεν μπορούσε να προσδιοριστεί και να εξαλειφθεί εν αναμονή της ολοκλήρωσης της ανάλυσης της βασικής αιτίας. Οι προκαταρκτικές έρευνες, βασισμένες σε επιθεωρήσεις από τις κρατικές υπηρεσίες, ενέπλεξαν τον προμηθευτή μαύρης σοκολάτας ως πιθανή πηγή γάλακτος σε αυτά τα προϊόντα και όχι ανεπαρκείς πρακτικές υγιεινής ή άλλες πρακτικές στον κατασκευαστή.

Ο FDA δεν ορίζει τους όρους «χωρίς γαλακτοκομικά» ή «χωρίς γάλα». Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι εθελοντικοί και, όταν χρησιμοποιούνται, πρέπει να είναι αληθείς και όχι παραπλανητικοί. Οι καταναλωτές με αλλεργία στο γάλα που επιλέγουν να τρώνε μαύρη σοκολάτα χωρίς γαλακτοκομικά ή προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους κατασκευαστές και να ρωτήσουν πώς παρασκευάζεται το προϊόν, συμπεριλαμβανομένου του εάν το προϊόν παρασκευάζεται σε εξοπλισμό αποκλειστικά για παρασκευή σοκολάτας χωρίς γαλακτοκομικά, εάν τα συστατικά που χρησιμοποιούνται δεν περιέχουν γάλα και εάν ο κατασκευαστής κάνει αναλύσεις στα προϊόντα του που φέρουν ισχυρισμούς “χωρίς γαλακτοκομικά” για την παρουσία γάλακτος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο