Η ομάδα της EFSA για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, τα ένζυμα και τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας (CEP) αξιολόγησε την ασφάλεια της 2-μεθυλοξολάνης (βιολογικός διαλύτης για την εκχύλιση φυσικών προϊόντων και συστατικών τροφίμων) ως διαλύτη εκχύλισης υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης και τα ανώτατα όρια καταλοίπων (ΑΟΚ) που πρότεινε ο αιτών.
Το μεθυλοξολάνιο (2-MeOx) προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε διεργασίες που εφαρμόζουν σήμερα εξάνιο για την εκχύλιση ελαίου και πρωτεϊνών από φυτικές πηγές ή για την εκχύλιση προσθέτων τροφίμων. Τα προτεινόμενα ΑΟΚ για τις ακόλουθες χρήσεις είναι:
I) 1 mg/kg σε λιπαρά, έλαια ή βούτυρο
II) 10 mg/kg σε απολιπανθέντα πρωτεϊνικά προϊόντα, απολιπανθέν αλεύρι και άλλα απολιπανθέντα στερεά συστατικά
III) 1 mg/kg στην κατηγορία τροφίμων 13 (τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζεται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ)· 1 mg/kg για την εκχύλιση προσθέτων τροφίμων.
Η ομάδα υπολόγισε την έκθεση μέσω της τροφής με το μέγιστο δυνατό μέγιστο (95ο εκατοστημόριο) για τα νήπια ως 0,32 mg/kg σωματικού βάρους (bw) ανά ημέρα. Με βάση τα διαθέσιμα τοξικολογικά δεδομένα, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η 2-μεθυλοξολάνη μεταβολίστηκε ταχέως με χαμηλό δυναμικό βιοσυσσώρευσης και δεν προκαλεί ανησυχία για τη γονιδιοτοξικότητα. Η ομάδα εντόπισε διαφορετικά επίπεδα μη παρατηρούμενων δυσμενών επιδράσεων (NOAEL) σε μια μελέτη υποχρόνιας τοξικότητας από του στόματος σε αρουραίους, μια μελέτη τοξικότητας για την ανάπτυξη από του στόματος και μια εκτεταμένη μελέτη τοξικότητας στην αναπαραγωγή μίας γενεάς, και μια ΑΗΠ 1 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα για 2 μεθυλοξολάνη καθορίστηκε με βάση το χαμηλότερο προσδιοριζόμενο NOAEL (100 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα) για τοξικότητα στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη. Δεν σημειώθηκε υπέρβαση αυτής της ΑΗΠ σε καμία από τις πληθυσμιακές ομάδες στη μέση έκθεση και στο 95ο εκατοστημόριο έκθεσης.
Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διαλύτης εκχύλισης 2 μεθυλοξολάνη δεν προκαλεί ανησυχία ως προς την ασφάλεια όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους και με τα προτεινόμενα ΑΟΚ στα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων που έχουν εκχυλιστεί.