Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA – ECDC: Αύξηση ζωονοσογόνων νόσων και τροφιμογενών επιδημιών το 2021

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA - ECDC: Αύξηση ζωονοσογόνων νόσων και τροφιμογενών επιδημιών το 2021
spot_img

Έκθεση για τις ζωονοσογόνες ασθένειες και τις τροφιμογενείς επιδημίες το 2021 σε 37 ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2021 υπήρξε συνολική αύξηση στα αναφερόμενα κρούσματα ζωονοσογόνων νόσων και τροφιμογενών επιδημιών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά τα επίπεδα εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα των προ-πανδημικών ετών αποκαλύπτει η τελευταία ετήσια έκθεση EU One Health για ζωονόσους που δημοσιεύθηκε από την EFSA και το ECDC χθες 13 Δεκεμβρίου.

Αυτή η έκθεση έχει εκπονηθεί από κοινού από την EFSA και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και παρουσιάζει τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων επιτήρησης ζωονόσων που πραγματοποιήθηκαν το 2021 σε 37 ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι υπήρξε συνολική αύξηση των αναφερόμενων περιπτώσεων ζωονοσογόνων νόσων και επιδημιών τροφιμογενών ασθενειών το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά τα επίπεδα παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα χρόνια πριν από την πανδημία.

Η συνολική πτώση σε σύγκριση με τα προπανδημικά έτη στα αναφερόμενα κρούσματα και κρούσματα είναι πιθανό να σχετίζεται με τα μέτρα ελέγχου του COVID-19 που εξακολουθούν να ισχύουν το 2021. Οι λίγες εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τον αριθμό των κρουσμάτων γερσινίωσης και τα κρούσματα τροφιμογενούς λιστερίωσης, τα οποία ξεπέρασαν τα προπανδημικά επίπεδα .

Τα περισσότερα από τα τροφιμογενή κρούσματα (773) προκλήθηκαν από σαλμονέλα, η οποία αντιπροσώπευε το 19,3% του συνόλου. Οι τροφιμογενείς επιδημίες διαφέρουν από τις αναφερόμενες περιπτώσεις ασθένειας γενικά στο ότι είναι συμβάντα στα οποία τουλάχιστον δύο άτομα προσβάλλονται από την ίδια ασθένεια από το ίδιο μολυσμένο φαγητό. Οι πιο κοινές πηγές κρουσμάτων σαλμονέλωσης ήταν τα αυγά, τα προϊόντα αυγών και οι «μικτές ζωοτροφές», που είναι τρόφιμα που αποτελούνται από πολλά συστατικά.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που προκαλούνται από τη Listeria monocytogenes (23) είναι ο υψηλότερος που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα. Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με την αυξημένη χρήση τεχνικών προσδιορισμού αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να ανιχνεύουν και να ορίζουν εστίες.

Η έκθεση καλύπτει επίσης αναφερόμενες γενικές περιπτώσεις ζωονοσογόνων νόσων, οι οποίες δεν συνδέονται απαραίτητα με εστίες.

Η καμπυλοβακτηρίωση παραμένει η πιο συχνά αναφερόμενη ζωονόσος, με τον αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων να αυξάνεται σε 127.840 σε σύγκριση με 120.946 το 2020. Τα κρέατα κοτόπουλου και γαλοπούλας ήταν η πιο κοινή πηγή.

Η σαλμονέλωση ήταν η δεύτερη πιο αναφερόμενη ζωονόσος, προσβάλλοντας 60.050 άτομα έναντι 52.702 το 2020. Οι επόμενες πιο συχνά αναφερόμενες ασθένειες ήταν η γερσινίωση (6.789 περιπτώσεις), οι λοιμώξεις από E. coli (6.084 περιπτώσεις) και η λιστερίωση (2.183 περιπτώσεις).

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης δεδομένα για το Mycobacterium bovis/caprae, τη Brucella, την Trichinella, τον Echinococcus, το Toxoplasma gondii , τη λύσσα, τον πυρετό Q, τις λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου και την τουλαραιμία.

Η EFSA δημοσιεύει δύο εργαλεία διαδραστικής επικοινωνίας σχετικά με τις τροφιμογενείς επιδημίες: έναν χάρτη ιστοριών και έναν πίνακα ελέγχου. Ο χάρτης παρέχει γενικές πληροφορίες για τις τροφιμογενείς επιδημίες, τους αιτιολογικούς παράγοντες τους και τα εμπλεκόμενα οχήματα τροφίμων. Ο πίνακας εργαλείων σάς επιτρέπει να αναζητήσετε και να συμβουλευτείτε τον μεγάλο όγκο δεδομένων σχετικά με τροφιμογενείς επιδημίες που συλλέγει η EFSA από κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες που αναφέρουν από το 2015.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα