8 στους 10 Ευρωπαίους εμπιστεύονται τους επιστήμονες τροφίμων για πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων – Το κόστος του φαγητού είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τις αγορές
Το κόστος του φαγητού έχει πλέον μεγαλύτερο βάρος στις ανησυχίες των Ευρωπαίων από ό,τι πριν από μερικά χρόνια, καθιστώντας τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει την αγορά του φαγητού, ακολουθούμενο από τη γεύση του. Σχεδόν οι μισοί θεωρούν ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι επίσης σημαντική και το 41% των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί δεδομένο ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι ασφαλή.
Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα ευρήματα από το Ευρωβαρόμετρο 2022 για την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 4η έρευνα αυτού του τύπου που πραγματοποιείται από το 2005. Το αποτέλεσμα συνεντεύξεων με 27.000 άτομα στην ΕΕ, παρουσιάζει μια εικόνα της εξέλιξης του τρόπου με τον οποίο οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τρόφιμα, τις γνώσεις και τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των τροφίμων και ποιον εμπιστεύονται για πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.
Τα παγκόσμια προβλήματα αφήνουν το στίγμα τους
Ο εκτελεστικός διευθυντής της EFSA Bernhard Url δήλωσε: «Πολλά έχουν συμβεί από την τελευταία μας έρευνα το 2019, κυρίως μια παγκόσμια πανδημία και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη. Τέτοια γεγονότα έχουν, όπως αναμενόταν, δραματικές και απροσδόκητες συνέπειες, οι οποίες, όπως βλέπουμε, για πολλούς Ευρωπαίους σημαίνουν αύξηση του κόστους ζωής που επηρεάζει τις διατροφικές τους επιλογές περισσότερο από πριν.
«Από την άλλη πλευρά, η ασφάλεια των τροφίμων παραμένει σημαντική για τους περισσότερους πολίτες της ΕΕ και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς ενδιαφέρονται για την υγιεινή διατροφή καθώς και για τους κινδύνους των τροφίμων.
Επισιτιστική ασφάλεια μετά από 20 χρόνια – Αντιμετώπιση των κινδύνων του αύριο
Αυτό το τελευταίο στιγμιότυπο της κοινής γνώμης έρχεται καθώς το σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ, η EFSA και οι υπηρεσίες ασφάλειας τροφίμων σε πολλά κράτη μέλη γίνονται 20 ετών. Δημιουργήθηκαν το 2002 για να δώσουν στην ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη μια ισχυρότερη επιστημονική βάση, εναρμονισμένα πρότυπα και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ο κ. Url δήλωσε: «Αυτό το ορόσημο είναι ένα επίτευγμα για πολλούς οργανισμούς, επιστημονικούς εμπειρογνώμονες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στο σύστημά μας. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των ευρωπαίων πολιτών αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεργάζονται, όχι μεμονωμένα, για να το κάνουν πραγματικότητα».
«Ο αυξανόμενος ρυθμός καινοτομίας και η τεχνική πολυπλοκότητα στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, αγοράζουμε και καταναλώνουμε τα τρόφιμά μας είναι ένας άλλος μοχλός για ισχυρή συνεργασία μεταξύ χωρών και μεταξύ επιστημονικών κλάδων».
«Το Ευρωβαρόμετρο του 2022 δείχνει επίσης ότι η πλειοψηφία των πολιτών μας αναγνωρίζει ότι η κατάσταση του περιβάλλοντος, των ζώων και των φυτών επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Αυτό είναι ενθαρρυντικό καθώς προχωράμε προς βιώσιμα συστήματα τροφίμων και αξιολόγηση κινδύνου με μια προσέγγιση «Μία Υγεία».
Η εμπιστοσύνη στα νέα τρόφιμα παραμένει ισχυρή
Επτά στους 10 Ευρωπαίους αναγνωρίζουν τον ρόλο των επιστημόνων στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων μας και 8 στους 10 τους εμπιστεύονται για πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Ομοίως, η εμπιστοσύνη στα εθνικά όργανα και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι υψηλή, περίπου στα δύο τρίτα.
Η Barbara Gallani, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Κοινωνίας στην EFSA, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα είναι ανεκτίμητα για την καθημερινή μας εργασία, καθώς και για τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό μας σχεδιασμό».
«Έχουμε αναπτύξει προσαρμοσμένες περιλήψεις και εργαλεία δεδομένων για τους εταίρους των κρατών μελών μας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για να υποστηρίξουν τις δικές τους δημόσιες πληροφορίες και να δημοσιοποιήσουν ο ένας το έργο του άλλου για την ασφάλεια των τροφίμων».
Άλλα επιλεγμένα ευρήματα:
- Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων έχουν πολύ υψηλό (21%) ή υψηλό (17%) επίπεδο γνώσεων σχετικά με θέματα ασφάλειας των τροφίμων, δηλαδή έχουν ακούσει για 10 ή περισσότερα από τα 15 θέματα που ερωτήθηκαν.
- Είναι πιο πιθανό να έχουν ακούσει για πρόσθετα σε τρόφιμα ή ποτά (70%), υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (65%), υπολείμματα αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (63%) ή ασθένειες που εντοπίζονται σε ζώα (60%).
- Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (40%) και τα υπολείμματα αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (39%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων μεταξύ των Ευρωπαίων. Λιγότερα ποσοστά ανθρώπων ανησυχούσαν για τις ασθένειες των φυτών (11%), τη χρήση νέων βιοτεχνολογιών στην παραγωγή τροφίμων (8%) και τη νανοτεχνολογία που εφαρμόζεται στην παραγωγή τροφίμων (5%).
- Περίπου 6 στους 10 (61%) αναφέρουν την τηλεόραση, ή το Διαδίκτυο ως μία από τις κύριες πηγές πληροφόρησης σχετικά με τους διατροφικούς κινδύνους, ακολουθούμενοι από την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες ή τους συναδέλφους (44%) και τις μηχανές αναζήτησης (37%), με σημαντικές διαφορές μεταξύ των γενεών.
- Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες εμπιστεύονται τους επαγγελματίες υγείας που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο (89%), τους επιστήμονες που χρηματοδοτούνται από πανεπιστήμια (82%) και τις οργανώσεις καταναλωτών (82%) για πληροφορίες σχετικά με τους διατροφικούς κινδύνους.
- Μια μειοψηφία Ευρωπαίων δεν θα άλλαζε συμπεριφορά σε περίπτωση επισιτιστικής ειδοποίησης (21%). Οι κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν η προετοιμασία του φαγητού όπως συνιστάται (45%) και η πεποίθηση ότι όλα τα τρόφιμα ενέχουν κάποιο κίνδυνο και ότι είναι αδύνατο να αποφευχθούν όλοι οι κίνδυνοι (25%).