Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Έρευνα για την ασφάλεια των τροφίμων στις προενταξιακές χώρες της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Έρευνα για την ασφάλεια των τροφίμων στις προενταξιακές χώρες της ΕΕ
spot_img

Οι πολίτες προενταξιακών χωρών εξέφρασαν για πρώτη φορά τις απόψεις τους σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων.

Το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο για την ασφάλεια των τροφίμων επεκτάθηκε και στις επτά προενταξιακές χώρες με στόχο να ενταχθούν στην ΕΕ στο μέλλον, με τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσσυφοπεδίου να εκφράζουν τις απόψεις τους για πρώτη φορά. Οι άλλες πέντε προενταξιακές χώρες — Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Τουρκία— συμμετείχαν στην προηγούμενη έρευνα το 2019.

Το Ευρωβαρόμετρο ασφάλειας τροφίμων, που ανατέθηκε από την EFSA, εξετάζει τις αντιλήψεις και τη στάση των Ευρωπαίων έναντι της ασφάλειας των τροφίμων και παρέχει πληροφορίες σχετικά με:

  • Το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων και τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις σχετικά με τα τρόφιμα·
  • Ευαισθητοποίηση και βασικές ανησυχίες σχετικά με θέματα ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και στάση απέναντι στην υγιεινή διατροφή και τους κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα·
  • Κύριοι δίαυλοι πληροφόρησης σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τα τρόφιμα·
  • Επίπεδα εμπιστοσύνης σε διάφορους παράγοντες από το αγρόκτημα στο πιάτο·
  • Ευαισθητοποίηση σχετικά με διάφορες πτυχές του συστήματος της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων·
  • Συμπεριφορά στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα έξαρσης τροφιμογενούς νόσου.

«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που συμπεριλαμβάνουμε — για πρώτη φορά — και τις επτά προενταξιακές χώρες σε αυτή την έρευνα παρακολούθησης του Ευρωβαρόμετρου του 2022 για την ασφάλεια των τροφίμων», δήλωσε η Barbara Gallani, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας και Εταιρικής Σχέσης της EFSA.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 31ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου 2023, με πάνω από 6.600 ερωτηθέντες από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες να λαμβάνουν συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο στο σπίτι ή στο διαδίκτυο στη μητρική τους γλώσσα.

Εκτός από ενημερωτικά δελτία στην αγγλική και σε όλες τις τοπικές εθνικές γλώσσες, ο εμπειρογνώμονας επικοινωνίας των προενταξιακών χωρών μπορεί να αναλύσει τα πορίσματα — σχετικά με την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τις ανησυχίες και τις πηγές πληροφοριών — χρησιμοποιώντας έναν πίνακα δεδομένων της EFSA.

Η κ. Gallani δήλωσε τα εξής: «Μαζί με τους εταίρους μας στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις προενταξιακές χώρες, η συνεργασία μας στον τομέα της επικοινωνίας επωφελήθηκε από τη δημιουργία γνώσεων από την κοινωνική έρευνα, όπως το Ευρωβαρόμετρο. Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανησυχίες και τις ανάγκες του κοινού για να βοηθήσουμε να γίνουν οι επικοινωνίες μας πιο αποτελεσματικές.

«Η συνεργασία αυτή αποδίδει ήδη καρπούς τόσο για τη χρήση σε εκστρατείες που διεξάγουμε από κοινού όσο και ως συμβολή για τους εθνικούς εταίρους μας όταν χρειάζεται να επικοινωνούν απευθείας με τους πολίτες τους.»

Ειδικοί επικοινωνίας από τις εθνικές αρχές των προενταξιακών χωρών συμμετέχουν ως παρατηρητές στο Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Επικοινωνιών της EFSA. Το Ευρωβαρόμετρο διεξήχθη στις επτά προενταξιακές χώρες σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο