ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για την τοξικότητα της δραστικής ουσίας φυτοφαρμάκου κινολίνη-8

EFSA: Γνωμοδότηση για την τοξικότητα της δραστικής ουσίας φυτοφαρμάκου κινολίνη-8

2 λεπτά ανάγνωσης

Αξιολόγηση κινδύνου από φυτοφάρμακα της δραστικής ουσίας κινολίνη-8-όλη.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, διεξήγαγε αξιολόγηση της δραστικής ουσίας φυτοφαρμάκου κινολίνη -8- (quinolin-8-). Το σκεύασμα για αντιπροσωπευτική χρήση που υποστηρίχθηκε για την αξιολόγηση ήταν «Beltanol», ένα διαλυτό συμπύκνωμα (SL) που περιέχει 500 g/L θειικού δις(8-υδροξυκινολινίου) ισοδύναμο με 375 g/L κινολιν-8-όλης.Το φυτοφάρμακο είναι μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο κατά των παθογόνων και τα συμπεράσματα προέκυψαν με βάση την αξιολόγηση της  αντιπροσωπευτικής χρήσης του  στην καλλιέργεια τομάτας σε μόνιμα θερμοκήπια.

- Advertisement -

Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα πως στον τομέα της τοξικολογίας των θηλαστικών , εντοπίστηκε ένας κρίσιμος τομέας ανησυχίας για την εναρμονισμένη ταξινόμηση της κινολίνης-8-όλης στην κατηγορία 1Β ως προς την αναπαραγωγική τοξικότητα. Mε βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η κινολίνη-8-όλη δεν θεωρείται ότι πληροί τα κριτήρια για ενδοκρινική διαταραχή. Μετά από μακροχρόνια έκθεση, δεν παρατηρήθηκε καρκινογόνος δράση σε αρουραίους ή ποντίκια και η κινολίνη-8-όλη δεν ήταν πιθανό να είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Όσον αφορά τη νευροτοξικότητα , η κινολίνη-8-όλη έδειξε ορισμένες ενδείξεις πιθανής νευροτοξικότητας στις τυπικές ρυθμιστικές μελέτες.

Οι τοξικολογικές τιμές αναφοράς ( αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI), αποδεκτό επίπεδο έκθεσης χειριστή (AOEL), οξεία δόση αναφοράς (ARfD) και οξεία AOEL (AAOEL)) που ισχύουν για την κινολίνη-8-όλη δεν καθορίστηκαν κατά τη συνάντηση αξιολόγησης από ομοτίμους, καθώς η πλειοψηφία από τους εμπειρογνώμονες θεώρησαν ότι η δυνατότητα γονοτοξικότητας της δραστικής ουσίας δεν ήταν πειστική. 

- Advertisement -

Για να διαβάσετε ολόκληρη την γνωμοδότηση της EFSA πατήστε ΕΔΩ.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σε ποια χώρα και γιατί οι άντρες δεν τρώνε γλυκά; Η πρωτοφανής εξήγηση που δίνει νέα μελέτη

Νέα επιστημονική μελέτη, δείχνει ότι κοινωνικά στερεότυπα γύρω από την αρρενωπότητα επηρεάζουν τις επιλογές πολλών ανδρών, οδηγώντας τους να αποφεύγουν τα γλυκά.

Καρκινογόνο κάδμιο στο πιάτο μας: Πού κρύβεται και πώς μπορούμε να μειώσουμε την έκθεσή μας (πίνακας)

Από το ψωμί και τις πατάτες μέχρι τη σοκολάτα και τα δημητριακά, ένα τοξικό μέταλλο που συσσωρεύεται στον οργανισμό βρίσκεται σε περισσότερα τρόφιμα απ’ όσο φανταζόμαστε.

Καθαρίζουν τις εγκαταστάσεις, αλλά μολύνουν τα τρόφιμα – Νέα ευρωπαϊκή μελέτη για απολυμαντικά και εντομοκτόνα στη βιομηχανία

Νέα ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε από την EFSA εξετάζει τα υπολείμματα βιοκτόνων σε κρέας και γαλακτοκομικά και ζητά περισσότερους ελέγχους.