Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ από Vibrio spp. που σχετίζονται με την κατανάλωση θαλασσινών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ από Vibrio spp. που σχετίζονται με την κατανάλωση θαλασσινών
spot_img

Επιστημονική γνωμοδότηση της ομάδας ΒΙΟΗΑΖ της EFSA.

H Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων (EFSA) για τους βιολογικούς κινδύνους (BIOHAZ) με επικεφαλής τον Έλληνα Καθηγητή Κωνσταντίνο Κουτσουμανή εξέδωσε νέα επιστημονική γνωμοδότηση για τους κινδύνους από τα βακτήρια Vibrio Που εντοπίζονται σε Ευρωπαϊκά Θαλασσινά προϊόντα.

Τα Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus και non-O1/non-O139 Vibrio cholerae είναι τα είδη Vibrio spp. που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τη δημόσια υγεία στην ΕΕ μέσω της κατανάλωσης θαλασσινών. Η λοίμωξη από το V. parahaemolyticus συνδέεται με τις θερμικά σταθερές αιμολυσίνες (TDH) και την σχετιζόμενη με την TDH αιμολυσίνη (TRH) και οδηγεί κυρίως σε οξεία γαστρεντερίτιδα, ενώ οι λοιμώξεις V. vulnificus μπορούν να οδηγήσουν σε σηψαιμία και θάνατο σε ευαίσθητα άτομα.

Το V. cholerae non-O1/non-O139 μπορεί να προκαλέσει ήπια γαστρεντερίτιδα ή να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της σήψης, σε ευαίσθητα άτομα. Η εκτίμηση του συγκεντρωτικού επιπολασμού στα θαλασσινά είναι 19,6 %, 6,1 % και 4,1 % για το V. parahaemolyticus, το V. vulnificus και το μη χολεραγενικό V. cholerae, αντίστοιχα. Περίπου ένα στα πέντε δείγματα θετικών για το V. parahaemolyticus περιέχουν παθογόνα στελέχη.

Ένα ευρύ φάσμα αντιμικροβιακής αντοχής, ορισμένες από τις οποίες είναι εγγενείς, έχει βρεθεί στα vibrios που απομονώνονται από θαλασσινά ή τροφιμογενείς λοιμώξεις στην Ευρώπη. Γονίδια που προσδίδουν αντοχή σε ιατρικά σημαντικά αντιμικροβιακά και συνδέονται με κινητά γενετικά στοιχεία ανιχνεύονται όλο και περισσότερο στα vibrios. Η θερμοκρασία και η αλατότητα είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την αφθονία του Vibrio στο υδάτινο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αναμένεται ότι η εμφάνιση και τα επίπεδα του σχετικού Vibrio spp. στα θαλασσινά θα αυξηθούν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των ακτών και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ιδίως σε ύδατα χαμηλής αλατότητας.

Ενώ ορισμένα μέτρα, όπως η επεξεργασία υψηλής πίεσης, η ακτινοβόληση ή η αποβολή μειώνουν τα επίπεδα του Vibrio spp. στα θαλασσινά, η διατήρηση της ψυχρής αλυσίδας είναι σημαντική για την πρόληψη της ανάπτυξής τους. Οι διαθέσιμες εκτιμήσεις κινδύνου από την EFSA, αφορούσαν το V. parahaemolyticus σε διάφορους τύπους θαλασσινών και το V. vulnificus σε ακατέργαστα στρείδια και χταπόδι. Μια ποσοτική εκτίμηση μικροβιολογικού κινδύνου σχετική σε ένα πλαίσιο της ΕΕ θα ήταν το V. parahaemolyticus στα δίθυρα μαλάκια (στρείδια), αξιολογώντας τις επιπτώσεις των μέτρων μετριασμού, ιδίως σε ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο