Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Πόσο φθόριο στο νερό και τα τρόφιμα είναι ασφαλές για την υγεία των καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Πόσο φθόριο στο νερό και τα τρόφιμα είναι ασφαλές για την υγεία των καταναλωτών
spot_img

Πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φθορίου στο πόσιμο νερό τους.

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 9 Φεβρουαρίου έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων το σχέδιο πρωτοκόλλου για το φθόριο που πραγματοποιήθηκε το 2022.

Το σχέδιο προτείνει ένα ασφαλές επίπεδο πρόσληψης 3,3 mg/ημέρα για τις έγκυες γυναίκες, το οποίο ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των 9 ετών και άνω. Ο αριθμός αυτός προέρχεται από πιθανές επιδράσεις στο αναπτυσσόμενο κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου. Να σημειωθεί ότι πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φθορίου στο πόσιμο νερό τους και σύμφωνα με μελέτη, η μακροχρόνια κατανάλωση νερού με επίπεδα φθορίου πολύ πάνω από τα καθιερωμένα πρότυπα πόσιμου νερού μπορεί να συνδέεται με γνωστικές διαταραχές στα παιδιά και με μικρότερο IQ.

Η επιστημονική επιτροπή της EFSA εξέτασε περίπου 20.000 επιστημονικές εργασίες από την περίοδο 2005-2024 και ολοκλήρωσε μια διεξοδική ανασκόπηση των πιο σχετικών 152 μελετών σε ανθρώπους και 81 μελετών σε ζώα.  Οι ειδικοί της EFSA, κατέληξαν προσωρινά στο συμπέρασμα ότι αυτές οι επιπτώσεις αρχίζουν να εμφανίζονται σε επίπεδα πόσιμου νερού 1,5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο (mg/L), το νόμιμο όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε χαμηλότερα επίπεδα φθορίου, τα στοιχεία για πιθανούς δεσμούς είναι ασυνεπή και ανεπαρκή για την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων. Οι συγκεντρώσεις που βρίσκονται στο πόσιμο νερό στις ευρωπαϊκές χώρες είναι συνήθως μικρότερες από 0,3 mg/L. 

Η γνωμοδότηση προτείνει επίσης ανεκτά ανώτατα επίπεδα πρόσληψης για βρέφη και μικρά παιδιά: 1 χιλιοστόγραμμο ανά ημέρα (mg/ημέρα) για βρέφη ηλικίας 0-12 μηνών, 1,6 mg/ημέρα για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών και 2 mg/ημέρα για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών. Αυτά τα ανώτερα επίπεδα συνδέονται με τον κίνδυνο οδοντικής φθορίωσης (αποχρωματισμός των δοντιών) και προστατεύουν όλες τις άλλες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες για αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να αξιολογήσει τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και, ως εκ τούτου, η αξιολόγηση δεν εξετάζει τα οφέλη του φθορίου για την οδοντιατρική υγεία. Ωστόσο τα οφέλη για την υγεία των δοντιών από την προσθήκη φθορίου στο πόσιμο νερό μπορεί να είναι μικρότερα τώρα από ό,τι πριν η οδοντόκρεμα με φθόριο γίνει ευρέως διαθέσιμη, σύμφωνα με μια ενημερωμένη ανασκόπηση της Cochrane.

Για να συμμετάσχετε στη δημόσια διαβούλευση πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο