Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Στον “πάγο” η αξιολόγηση της κανναβιδιόλης ως νέο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαEFSA: Στον "πάγο" η αξιολόγηση της κανναβιδιόλης ως νέο τρόφιμο
spot_img

Οι επιστήμονες της EFSA είπαν πως δεν μπορούν επί του παρόντος να προσδιορίσουν την ασφάλεια της κανναβιδιόλης (CBD) ως νέου τροφίμου λόγω κενών δεδομένων και αβεβαιοτήτων σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την πρόσληψη CBD.

Η κανναβιδιόλη – CBD είναι μια ουσία που μπορεί να ληφθεί από το φυτό Cannabis sativa L. και να συντεθεί επίσης χημικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η CBD θα μπορέσει να χαρακτηριστεί ως νέο τρόφιμο υπό την προϋπόθεση ότι πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για τα νέα τρόφιμα. Μετά την υποβολή πολυάριθμων αιτήσεων για τη CBD στο πλαίσιο του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα, η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με το κατά πόσον η κατανάλωση CBD είναι ασφαλής για τον άνθρωπο.

Κενά δεδομένων και αβεβαιότητες

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) έχει λάβει 19 αιτήσεις για την CBD ως νέο τρόφιμο, με περισσότερες υπό εξέλιξη.

Ο καθηγητής Dominique Turck, πρόεδρος της επιτροπής NDA, δήλωσε: «Έχουμε εντοπίσει διάφορους κινδύνους που σχετίζονται με την πρόσληψη CBD και διαπιστώσαμε ότι τα πολλά κενά δεδομένων σχετικά με αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία πρέπει να καλυφθούν πριν μπορέσουν να προχωρήσουν αυτές οι αξιολογήσεις. Είναι σημαντικό να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι δεν έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η CBD δεν είναι ασφαλής ως τροφή.»

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με την επίδραση της CBD στο ήπαρ, στο γαστρεντερικό σύστημα, στο ενδοκρινικό σύστημα, στο νευρικό σύστημα και στην ψυχολογική ευεξία των ανθρώπων.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν σημαντικές δυσμενείς επιδράσεις, ιδίως σε σχέση με την αναπαραγωγή. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί αν αυτές οι επιδράσεις παρατηρούνται και στους ανθρώπους.  

Στήριξη των αιτούντων

Η Ana Afonso, Επικεφαλής Διατροφής και Καινοτομίας Τροφίμων της EFSA, δήλωσε: «Η διακοπή της αξιολόγησης νέων τροφίμων δεν είναι ασυνήθιστη όταν λείπουν πληροφορίες. Είναι ευθύνη των αιτούντων να καλύψουν τα κενά δεδομένων. Συνεργαζόμαστε μαζί τους για να εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να παρασχεθούν οι πρόσθετες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων.»

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης, η EFSA διοργανώνει ενημερωτική σύνοδο, ανοικτή σε αιτούντες και άλλες ομάδες ή άτομα που ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό και για νέα τρόφιμα γενικότερα. Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιείται στις 28 Ιουνίου — εγγραφείτε για να την παρακολουθήσετε.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα