Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Τροποποίηση των υφιστάμενων μέγιστων επιπέδων υπολειμμάτων για το fluxapyroxad σε λωτούς και μανιτάρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Τροποποίηση των υφιστάμενων μέγιστων επιπέδων υπολειμμάτων για το fluxapyroxad σε λωτούς και μανιτάρια
spot_img

Αυξάνονται τα όρια παρουσίας της δραστικής ουσίας fluxapyroxad σε καλλιεργούμενα μανιτάρια και λωτούς Ιαπωνίας.

Η εταιρεία BASF SE υπέβαλε δύο αιτήματα στην αρμόδια εθνική αρχή στην Ισπανία και την Ιρλανδία για τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων επιπέδων υπολειμμάτων (MRL) για τη δραστική ουσία fluxapyroxad στα kaki/ιαπωνικοί λωτοί και σε καλλιεργημένους μύκητες, αντίστοιχα. Οι αιτούντες πρότειναν αύξηση του υφιστάμενου ΑΟΚ για τους καλλιεργούμενους μύκητες από το όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) των 0,01 σε 0,3 mg/kg και για τους λωτούς kaki/Ιαπωνίας από LOQ 0,01 σε 0,2 mg/kg. Τα δεδομένα που υποβλήθηκαν για την υποστήριξη των αιτημάτων διαπιστώθηκε ότι ήταν επαρκή για την εξαγωγή προτάσεων ΑΟΚ.

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λήψη υπολειμμάτων που προκύπτουν από τη χρήση του fluxapyroxad, σύμφωνα με τις αναφερόμενες γεωργικές πρακτικές, είναι απίθανο να παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση κινδύνου καταναλωτή είναι ενδεικτική, εν αναμονή της υποβολής των επιβεβαιωτικών δεδομένων που ζητήθηκαν στο πλαίσιο της επανεξέτασης των MRL.

Η EFSA προτείνει την τροποποίηση των υφιστάμενων ΑΟΚ όπως αναφέρονται στον παρακάτω συνοπτικό πίνακα.

Κωδικός αΕμπόρευμαΥφιστάμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Προτεινόμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Σχόλιο/αιτιολόγηση
Ορισμός υπολειμμάτων επιβολής: Fluxapyroxad F
0161060Κακί/Ιαπωνικοί λωτός0,01 0.2Τα υποβληθέντα δεδομένα επαρκούν για την εξαγωγή πρότασης ΑΟΚ για την προβλεπόμενη χρήση της SEU με παρέκταση από δοκιμές υπολειμμάτων σε μήλα. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι απίθανος
0280010Καλλιεργημένοι μύκητες0,01 0.3Τα υποβληθέντα δεδομένα είναι επαρκή για να προκύψει πρόταση ΑΟΚ για την προβλεπόμενη χρήση σε εσωτερικούς χώρους της ΕΕ. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι απίθανος

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο