Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Τροποποίηση των υφιστάμενων μέγιστων επιπέδων υπολειμμάτων για το fluxapyroxad σε λωτούς και μανιτάρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Τροποποίηση των υφιστάμενων μέγιστων επιπέδων υπολειμμάτων για το fluxapyroxad σε λωτούς και μανιτάρια
spot_img

Αυξάνονται τα όρια παρουσίας της δραστικής ουσίας fluxapyroxad σε καλλιεργούμενα μανιτάρια και λωτούς Ιαπωνίας.

Η εταιρεία BASF SE υπέβαλε δύο αιτήματα στην αρμόδια εθνική αρχή στην Ισπανία και την Ιρλανδία για τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων επιπέδων υπολειμμάτων (MRL) για τη δραστική ουσία fluxapyroxad στα kaki/ιαπωνικοί λωτοί και σε καλλιεργημένους μύκητες, αντίστοιχα. Οι αιτούντες πρότειναν αύξηση του υφιστάμενου ΑΟΚ για τους καλλιεργούμενους μύκητες από το όριο ποσοτικού προσδιορισμού (LOQ) των 0,01 σε 0,3 mg/kg και για τους λωτούς kaki/Ιαπωνίας από LOQ 0,01 σε 0,2 mg/kg. Τα δεδομένα που υποβλήθηκαν για την υποστήριξη των αιτημάτων διαπιστώθηκε ότι ήταν επαρκή για την εξαγωγή προτάσεων ΑΟΚ.

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κινδύνου, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λήψη υπολειμμάτων που προκύπτουν από τη χρήση του fluxapyroxad, σύμφωνα με τις αναφερόμενες γεωργικές πρακτικές, είναι απίθανο να παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση κινδύνου καταναλωτή είναι ενδεικτική, εν αναμονή της υποβολής των επιβεβαιωτικών δεδομένων που ζητήθηκαν στο πλαίσιο της επανεξέτασης των MRL.

Η EFSA προτείνει την τροποποίηση των υφιστάμενων ΑΟΚ όπως αναφέρονται στον παρακάτω συνοπτικό πίνακα.

Κωδικός αΕμπόρευμαΥφιστάμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Προτεινόμενο ΑΟΚ ΕΕ (mg/kg)Σχόλιο/αιτιολόγηση
Ορισμός υπολειμμάτων επιβολής: Fluxapyroxad F
0161060Κακί/Ιαπωνικοί λωτός0,01 0.2Τα υποβληθέντα δεδομένα επαρκούν για την εξαγωγή πρότασης ΑΟΚ για την προβλεπόμενη χρήση της SEU με παρέκταση από δοκιμές υπολειμμάτων σε μήλα. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι απίθανος
0280010Καλλιεργημένοι μύκητες0,01 0.3Τα υποβληθέντα δεδομένα είναι επαρκή για να προκύψει πρόταση ΑΟΚ για την προβλεπόμενη χρήση σε εσωτερικούς χώρους της ΕΕ. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι απίθανος

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα