Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022
1.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA – υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα: Γνωμοδότηση για την διαδικασία ανακύκλωσης Starlinger iV+

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA - υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα: Γνωμοδότηση για την διαδικασία ανακύκλωσης Starlinger iV+
spot_img

Η επιτροπή της EFSA για τα υλικά, τα ένζυμα και τα βοηθήματα επεξεργασίας που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (CEP) αξιολόγησε την ασφάλεια της διαδικασίας ανακύκλωσης της Biffa Waste Services* (αριθμός μητρώου ΕΕ RECYC225), η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία Starlinger iV+ καθώς και την ασφάλεια της διαδικασίας ανακύκλωσης της DENTIS RECYCLING Italy (αριθμός μητρώου ΕΕ RECYC226), η οποία επίσης χρησιμοποιεί την τεχνολογία Starlinger iV+.

Η είσοδος είναι νιφάδες πολυ(τερεφθαλικού αιθυλενίου) (PET) που έχουν πλυθεί και στεγνώσει με καυστικό θερμό που προέρχονται κυρίως από συλλεχθέντα δοχεία PET μετά την κατανάλωση, με όχι περισσότερο από 5% PET από εφαρμογές που δεν αφορούν τρόφιμα. Οι νιφάδες ξηραίνονται και κρυσταλλώνονται σε έναν πρώτο αντιδραστήρα και στη συνέχεια εξωθούνται σε σφαιρίδια. Αυτά τα σφαιρίδια κρυσταλλώνονται, προθερμαίνονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία σε έναν αντιδραστήρα πολυσυμπύκνωσης στερεάς κατάστασης (SSP). Έχοντας εξετάσει τη δοκιμασία πρόκλησης που παρέχεται, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ξήρανση και η κρυστάλλωση (βήμα 2), η εξώθηση και κρυστάλλωση (βήμα 3) και η SSP (βήμα 4) είναι κρίσιμες για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας απολύμανσης της διαδικασίας. 

Οι παράμετροι λειτουργίας για τον έλεγχο της απόδοσης αυτών των κρίσιμων βημάτων είναι η θερμοκρασία, η ροή αέρα και ο χρόνος παραμονής για το στάδιο ξήρανσης και κρυστάλλωσης και θερμοκρασία, πίεση και χρόνος παραμονής για το στάδιο εξώθησης και κρυστάλλωσης καθώς και το βήμα SSP. Αποδείχθηκε ότι αυτή η διαδικασία ανακύκλωσης είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι το επίπεδο μετανάστευσης πιθανών άγνωστων ρύπων στα τρόφιμα είναι χαμηλότερο από τη συντηρητικά μοντελοποιημένη μετανάστευση των 0,1 μg/kg τροφίμων. 

Ως εκ τούτου, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανακυκλωμένο PET που λαμβάνεται από αυτή τη διαδικασία δεν προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια όταν χρησιμοποιείται σε ποσοστό έως και 100% για την κατασκευή υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με όλους τους τύπους τροφίμων για μακροχρόνια αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου, με ή χωρίς ζεστό γέμισμα.

*Η Biffa plc είναι εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων με έδρα το High Wycombe, Ηνωμένο Βασίλειο. Παρέχει υπηρεσίες συλλογής, υγειονομικής ταφής, ανακύκλωσης και ειδικών αποβλήτων σε τοπικές αρχές και βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Η ανατρεπτική και μπερδεμένη ιστορία του κρουασάν

Η ιστορία του κρουασάν είναι συναρπαστική και αποκαλύπτει γιατί το κρουασάν έχει σχήμα μισοφέγγαρου που έγινε εν ολίγοις εθνικό έμβλημα της Γαλλίας

Εξέλιξη: Βρώσιμη συσκευασία για φρούτα και λαχανικά!

Επιστήμονες ανακάλυψαν βρώσιμη επίστρωση κυτταρίνης για φρέσκα προϊόντα που παράγονται από φυσικό υπόλειμμα που προέρχεται από φρούτα, λαχανικά ή φυτά

Νοθευμένη η βανίλια στη Γαλλία – Απίστευτες πρακτικές εξαπάτησης

Πολλά τα "μαργαριτάρια" που βρήκαν στο δρόμο τους οι Γαλλικές Αρχές, σε μια έρευνα που διήρκησε 3 χρόνια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα