Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έγκαιρη ανίχνευση τροφιμογενών ασθενειών μέσω της παρακολούθησης των λυμάτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈγκαιρη ανίχνευση τροφιμογενών ασθενειών μέσω της παρακολούθησης των λυμάτων
spot_img

Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι η παρακολούθηση των λυμάτων θα μπορούσε να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών στις αρχές δημόσιας υγείας.

Η επιτήρηση των λυμάτων, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940 για την παρακολούθηση της πολιομυελίτιδας, αποδείχθηκε τόσο ισχυρό εργαλείο παρακολούθησης ασθενειών που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δημιούργησαν το  Εθνικό Σύστημα Παρακολούθησης Λυμάτων  για την υποστήριξη του SARS-CoV-2 παρακολούθηση τον Σεπτέμβριο του 2020. Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων από το Penn State και το Υπουργείο Υγείας της Πενσυλβάνια έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση των οικιακών λυμάτων είναι χρήσιμη και για ένα τροφιμογενές παθογόνο. 

Σε ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο  Journal of Clinical Microbiology, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το βακτήριο Salmonella enterica εντοπίστηκε σε δείγματα από δύο μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στην κεντρική Πενσυλβάνια τον Ιούνιο του 2022.

«Η μη τυφοειδής σαλμονέλα είναι μια κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας παγκοσμίως, αλλά η τρέχουσα επιτήρηση για τη νόσο δεν είναι η βέλτιστη, επομένως σε αυτήν την έρευνα αξιολογήσαμε τη χρησιμότητα της παρακολούθησης των λυμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης αυτού του τροφιμογενούς παθογόνου», δήλωσε ο Nkuchia M’ikanatha, επικεφαλής επιδημιολόγος, στο Υπουργείο Υγείας της Πενσυλβάνια και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Pennsylvania, στο  Κολλέγιο Γεωργικών Επιστημών .  “Σε αυτή τη μελέτη, διερευνήσαμε την παρακολούθηση των λυμάτων ως εργαλείο για την ενίσχυση της επιτήρησης αυτού του τροφιμογενούς παθογόνου. Οι δοκιμές λυμάτων μπορούν να ανιχνεύσουν ίχνη μολυσματικών ασθενειών που κυκλοφορούν σε μια κοινότητα, ακόμη και σε ασυμπτωματικά άτομα, προσφέροντας ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανές εστίες.”

Ενώ οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης υποχρεούνται να αναφέρουν περιπτώσεις σαλμονέλωσης, πολλοί παραμένουν απαρατήρητοι. Τα βακτήρια της σαλμονέλας, που κατοικούν στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων, αποβάλλονται στα κόπρανα. Το CDC εκτιμά ότι  η σαλμονέλα  προκαλεί περίπου 1,35 εκατομμύρια μολύνσεις, 26.500 νοσηλεία και 420 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, κυρίως μέσω μολυσμένων τροφίμων.

Τον Ιούνιο του 2022, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ακατέργαστων λυμάτων που συλλέγονταν δύο φορές την εβδομάδα από δύο μονάδες επεξεργασίας στην κεντρική Πενσυλβάνια για μη τυφοειδή σαλμονέλα και χαρακτήρισαν απομονώσεις χρησιμοποιώντας αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος. Ανέκτησαν 43 απομονώσεις σαλμονέλας από δείγματα λυμάτων, που διαφοροποιήθηκαν με γονιδιωματική ανάλυση σε επτά ορούς, που είναι ομάδες μικροοργανισμών με βάση ομοιότητες. Οκτώ από τα απομονωμένα στελέχη, ή σχεδόν το 20%, ήταν από έναν σπάνιο τύπο σαλμονέλας που ονομάζεται Baildon.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γενετική συγγένεια και τους επιδημιολογικούς δεσμούς μεταξύ των απομονώσεων της μη τυφοειδής σαλμονέλας από τα λύματα και παρόμοιων βακτηρίων από ασθενείς με σαλμονέλωση. Οι οροί Salmonella Baildon που απομονώθηκαν από τα λύματα δεν διακρίνονταν γενετικά από ένα παρόμοιο βακτήριο που βρέθηκε σε ασθενή που σχετίζεται με ξέσπασμα σαλμονέλωσης την ίδια περίοδο στην περιοχή. Η Salmonella Baildon από λύματα και 42 απομονώσεις που σχετίζονται με εστίες στην εθνική βάση δεδομένων ανίχνευσης επιδημιών είχαν την ίδια γενετική σύνθεση. Ένα από τα 42 απομονωμένα στελέχη που σχετίζονται με την επιδημία ελήφθη από έναν ασθενή που διαμένει στη λεκάνη απορροής συλλογής δειγμάτων της μελέτης λυμάτων, η οποία εξυπηρετεί περίπου 17.000 άτομα. 

Η Salmonella Baildon είναι ένας σπάνιος οροπαραγωγός – αναφέρθηκε σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων σε εθνικό επίπεδο σε διάστημα πέντε ετών, σημείωσε ο M’ikanatha, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Επισήμανε ότι αυτή η έρευνα καταδεικνύει την αξία της παρακολούθησης των λυμάτων από έναν καθορισμένο πληθυσμό για τη συμπλήρωση των παραδοσιακών μεθόδων επιτήρησης για ενδείξεις λοιμώξεων από σαλμονέλα και για τον προσδιορισμό της έκτασης των εστιών.

Ο Ed Dudley , καθηγητής της επιστήμης των τροφίμων και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των λυμάτων ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών, ενδεχομένως ακόμη και πριν οι γιατροί και τα εργαστήρια αναφέρουν περιπτώσεις. Αυτή η προληπτική προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει στους υγειονομικούς υπαλλήλους να εντοπίσουν γρήγορα την πηγή των μολυσμένων τροφίμων, μειώνοντας τελικά τον αριθμό των ατόμων που επηρεάζονται, πρότεινε ο Ντάντλι, ο οποίος διευθύνει επίσης  το Κέντρο Αναφοράς E. coli του Penn State .

«Αν και μπορεί να μην συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, προβλέπω ένα μέλλον όπου πολλές, αν όχι οι περισσότερες, εγκαταστάσεις επεξεργασίας οικιακών λυμάτων θα συνεισφέρουν δείγματα ακατέργαστων λυμάτων για την παρακολούθηση ενδείξεων διαφόρων ασθενειών», είπε. «Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ φορέων δημόσιας υγείας, ακαδημαϊκών και ομοσπονδιακών φορέων, όπως η πιλοτική μας μελέτη. Το βλέπω αυτό ως ένα ακόμη κρίσιμο μάθημα από την πανδημία».

Το CDC, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ παρείχαν χρηματοδότηση για αυτήν την έρευνα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμια αναστάτωση για τον μολυσμένο καπνιστό σολομό – Μετά την Ελλάδα και την Ευρώπη ειδοποίηση και από τον Καναδά

Οι εμπειρογνώμονες της EFSA και του ECDC λένε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης της μόλυνσης

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο