Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδικός στα τυριά επισημαίνει το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδικός στα τυριά επισημαίνει το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι καταναλωτές
spot_img

Η πιο συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν οι καταναλωτές όταν αποθηκεύουν το τυρί, είναι τελικά μεγάλο λάθος.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε από τους μεγαλύτερους καταναλωτές τυριού στον κόσμο. Ο  μέσος Έλληνας καταναλώνει 23-25 κιλά τυρί τον χρόνο, πρώτος ευρωπαϊκά και παγκόσμια. Το τυρί οποιουδήποτε είδους, πάντα υπάρχει στο ελληνικό τραπέζι ωστόσο, ίσως κάνουμε ένα μεγάλο λάθος που οδηγεί στην γρήγορη αλλοίωση και κατά συνέπεια στην απόρριψή του.

Ειδικοί από την Academy of Cheese αποκάλυψαν το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί καταναλωτές στον χειρισμό των τυριών και αφορά στην αποθήκευση. Το βασικό πρόβλημα που δημιουργείται είναι πως με τον λάθος χειρισμό το τυρί παθαίνει «ασφυξία» δηλαδή δεν αναπνέει με αποτέλεσμα και να ξεραίνεται και να αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα.

Το μεγαλύτερο λάθος είναι να το τυλίξετε με μεμβράνη. Αυτό γιατί το τυρί είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που όχι μόνο εξελίσσεται και «γερνάει» αλλά και αναπνέει και που ουσιαστικά θα πνιγεί σε πλαστική μεμβράνη και επιπλέον, εάν έχει υγρασία θα την δεσμεύσει περισσότερο. Το πλαστικό δεν επιτρέπει την ανταλλαγή αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπει στα τυριά σας να αναπνέουν, με αποτέλεσμα μικρότερη διάρκεια ζωής και υποτίμηση των γεύσεων και του αρώματος. Υπάρχει ακόμη και το χειρότερο. Το σελοφάν συχνά δίνει στο τυρί σας μια γεύση πλαστικού.

 Καλύτερα είναι λοιπόν να το τυλίξετε σε χαρτί ή να το αποθηκεύσετε σε πλαστικό μπολ με τρύπες για να αερίζεται. Ένα δεν έχετε χαρτί (οι ειδικοί προτείνουν χαρτί κεριού) και το μόνο που διαθέτετε είναι μεμβράνη μία λύση είναι να μην το σφίξετε πολύ και να το τυλίξετε χαλαρά.

Άλlο ένα λάθος, είναι πως τοποθετούμε το τυρί στο κύριο μέρος του ψυγείου τα ράφια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρέπει να αποθηκεύεται στα κάτω συρτάρια των λαχανικών, όπου το περιβάλλον είναι πιο υγρό.

Και αν τελικά δεν τα καταφέρετε και δείτε σημάδια μούχλας, θα πρέπει να το απορρίψετε ολόκληρο, εκτός εάν πρόκειται για σκληρό τυρί το οποίο μπορεί να κοπεί συν 1 cm από το ίδιο το τυρί γύρω από το σημείο μούχλας. Δείτε εδώ ποια τυριά που έχουν μουχλιάσει πρέπει να πετάξετε και ποια σώζονται εάν αφαιρέσετε το σημείο της μούχλας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο