Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ειδοποίηση και στην Ελλάδα για σοβαρό κίνδυνο από τσιπς – Ενημερώθηκαν 18 ευρωπαϊκές χώρες και η Βρετανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση και στην Ελλάδα για σοβαρό κίνδυνο από τσιπς – Ενημερώθηκαν 18 ευρωπαϊκές χώρες και η Βρετανία
spot_img

Συναγερμός σε 19 χώρες για σνακ με λάθος ετικέτα.

Η Ελλάδα μπήκε σήμερα στη λίστα των χωρών που ενημερώθηκαν από την Ελβετία, μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος RASFF, για σοβαρό κίνδυνο από τσιπς με γεύση μπάρμπεκιου, λόγω λάθους στην ετικέτα. Το σνακ διανέμεται εκτός από την Ελλάδα, σε Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Φιλιππίνες όπου και παράγεται αλλά εισάγεται στην Ευρώπη μέσω Ολλανδίας.

Το προϊόν έχει ήδη ανακληθεί σε Βέλγιο και Ιρλανδία και πρόκειται για το σνακ με γεύση μπάρμπεκιου Leslie Clover Chips Barbecue από καλαμπόκι και ταπιόκα, το οποίο περιέχει γλουτένη ενώ στη συσκευασία αναφέρει «χωρίς γλουτένη».

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 0,7% του πληθυσμού της ΕΕ πάσχει από κοιλιοκάκη, αλλά πολλά περιστατικά δεν αναφέρονται. Η κοιλιοκάκη προκαλείται από μια ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από τη γλουτένη, πρωτεΐνη που βρίσκεται σε τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη. Υπάρχει σε πολλά κοινά τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων των ζυμαρικών, των δημητριακών και της μπύρας. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως και περιλαμβάνουν στομαχόπονο, διάρροια, υποσιτισμό, ανεπάρκεια σιδήρου (αναιμία) και/ή οστεοπόρωση. Η μόνη θεραπεία είναι μια ισόβια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Η δυσανεξία στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη διαφέρουν. Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν αυτοάνοση απόκριση στη γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα τους προσπαθεί να καταπολεμήσει τη γλουτένη σαν να ήταν ιός. Αυτή η αντίδραση προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στο πεπτικό τους σύστημα. Η κοιλιοκάκη είναι το αποτέλεσμα ενός μη φυσιολογικού γονιδίου. Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν επίσης υψηλά επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων στο αίμα τους, τα οποία είναι ουσίες που καταπολεμούν τη γλουτένη.

Η ευαισθησία στη γλουτένη και η κοιλιοκάκη έχουν πολλά ίδια συμπτώματα. Αλλά τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη δεν έχουν μη φυσιολογικό γονίδιο ή αντισώματα στο αίμα τους. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει δυσανεξία στη γλουτένη, αν και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με δυσανεξία στη γλουτένη και άλλοι το αναπτύσσουν αργότερα στη ζωή τους.

Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα για αρκετές ώρες ή ημέρες μετά την κατανάλωση γλουτένης:

  • Κοιλιακό άλγος .
  • Αναιμία .
  • Άγχος .
  • Φούσκωμα ή αέρια .
  • Εγκεφαλική ομίχλη ή δυσκολία συγκέντρωσης.
  • Κατάθλιψη .
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα .
  • Κούραση .
  • Πονοκέφαλος .
  • Πόνος στις αρθρώσεις.
  • Ναυτία και έμετος.
  • Εξάνθημα.

Πολλοί άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη έχουν επίσης σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο