ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕιδοποίηση της Ελλάδας από το RASFF για πιθανό κίνδυνο από σνακ

Ειδοποίηση της Ελλάδας από το RASFF για πιθανό κίνδυνο από σνακ

3 λεπτά ανάγνωσης

Οι αρχές της Ιταλίας κάνουν λόγο για «χημικό κίνδυνο».

Η Μάλτα μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, ενημέρωσε 9 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα για πιθανό κίνδυνο από σνακ. Τα σνακ με βάση το άμυλο είναι προέλευσης Φιλιππίνων και ο λόγος της ειδοποίησης είναι ότι περιέχουν το μη εγκεκριμένο πρόσθετο (χρώμα τροφίμων) Ε110. Ήδη τα σνακ έχουν ανακληθεί στην Ιταλία και το Υπουργείο Υγείας της χώρας αναφέρει στην ανακοίνωση: «Ανάκληση λόγω χημικού κινδύνου».

- Advertisement -

Στην Ιταλία έχουν ανακληθεί τα σνακ:  

  • ΤΣΙΠΣ LALA FISH SALT VINEGAR
  • CHIPS LALA FISH CRACKER CLASSIC
  • CHIPS LALA FISH SWEET CHILI
  • JACK & JILL – PH CHIPS J&J CHIZ CURLS 50X 55G
  • ΤΣΙΠΣ LALA FISH SALT INEGAR

Πρόσφατα η Γερμανία είχε ανακαλέσει από την αγορά τα πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα σνακ TAKIS, τα οποία δεν ανέφεραν στη λίστα συστατικών ότι περιέχουν Sunset Yellow η αναγραφή του οποίου είναι υποχρεωτική στην ΕΕ και επιπλέον πρέπει να υπάρχει και η προειδοποίηση: «Μπορεί να βλάψει τη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά». 

- Advertisement -

To E 110 είναι η χρωστική Sunset Yellow χρησιμοποιείται σε τρόφιμα ως χρωστική ουσία που δίνει πορτοκαλί ή κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα συνήθως σε καραμέλες, επιδόρπια, σνακ, σάλτσες και κονσερβοποιημένα φρούτα. Η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) είναι 0–4 mg/kg σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές τόσο της ΕΕ όσο και του ΠΟΥ/FAO. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν όλα τα προϊόντα που περιέχουν E110 να φέρουν προειδοποιήσεις για πιθανές επιπτώσεις στην υπερκινητικότητα των παιδιών.

Tα JACK & JILL – PH CHIPS J&J CHIZ CURLS 50X 55G
Τα CHIPS LALA FISH CRACKER CLASSIC
Τα ΤΣΙΠΣ LALA FISH SALT VINEGAR
Τα CHIPS LALA FISH SWEET CHILI

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 16 Νοεμβρίου πλήρης εφαρμογή στα logistics – Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις τροφίμων

Τι προβλέπει η νέα επέκταση για αποθήκες τροφίμων, κέντρα διανομής, ωράρια εργαζομένων και διοικητικές κυρώσεις.

Έφαγε άγρια μανιτάρια και θήλασε το παιδί της – Τι συνέβη 20 ώρες αργότερα, σύμφωνα με το BMC Pediatrics

Σπάνιο περιστατικό δηλητηρίασης μέσω θηλασμού, με το παιδί να εμφανίζει ενδείξεις ηπατικής και εντερικής βλάβης.

«Μην τον αγοράζετε»: 5.000 αφίσες στο μετρό του Λονδίνου καλούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν σολομό

Εκστρατεία κατά της εντατικής εκτροφής σολομού καταγγέλλει παράσιτα, χημικές θεραπείες και τεχνητό χρωματισμό των ψαριών.