Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Eίναι μεταδοτική η τροφική δηλητηρίαση;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαEίναι μεταδοτική η τροφική δηλητηρίαση;
spot_img

Για να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για το εάν η τροφική δηλητηρίαση είναι μεταδοτική, πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε το είδος της τροφικής δηλητηρίασης.

Η τροφική δηλητηρίαση είναι αρκετά συχνή, αλλά είναι ένας γενικός όρος για εκατοντάδες τροφιμογενείς ασθένειες με πολλές πιθανές αιτίες και βέβαια δεν είναι κάθε περίπτωση, ίδια. Τα πιο κοινά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν: Ναυτία  και έμετο, απώλεια όρεξης, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, αδυναμία, κόπωση, πυρετό, και μυϊκούς πόνους.

Τα περισσότερα είδη τροφικής δηλητηρίασης δεν είναι μεταδοτικά, αλλά υπάρχουν μερικοί τύποι τροφιμογενών ασθενειών που μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο ή ακόμα και από ζώο σε άνθρωπο. Πολλές τροφιμογενείς ασθένειες έχουν επίσης παρόμοια συμπτώματα με βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικές. 

Νοροϊός: Πρωταθλητής στις μεταδοτικές τροφιμογενείς ασθένειες

Ο νοροϊός, είναι μια κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης και, είναι πολύ μεταδοτικός. Είναι απίστευτα μολυσματικός – οι ασθενείς σκορπίζουν στο περιβάλλον δισεκατομμύρια σωματίδια νοροϊού και, μπορούν να μολύνουν 1.000 άτομα με ποσότητα που χωράει στο κεφάλι μιας καρφίτσας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται επίσης πολύ ξαφνικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μολύνετε πολλούς ανθρώπους πριν συνειδητοποιήσουν ότι έχουν νοσήσει. Ο νοροϊός μπορεί να επιβιώσει σε πάγκους και μαγειρικά σκεύη για έως και 2 εβδομάδες και είναι ανθεκτικός στα συνηθισμένα μέτρα υγιεινής όπως το σαπούνι και το απολυμαντικό χεριών.

Γι αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο νοροϊός ευθύνεται για το 58% των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών κάθε χρόνο, και ότι το 70% των αναφερόμενων εστιών προκαλούνται από εργαζόμενους σε υπηρεσίες εστίασης που χειρίζονται τρόφιμα.

 Μπορείτε να μολυνθείτε από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών και από την έκθεση σε σωματικά υγρά (διάρροια ή έμετο) ενός άλλου μολυσμένου ατόμου, γι’ αυτό και αυτού του τύπου η τροφική δηλητηρίαση έχει πολλά κρούσματα σε εγκαταστάσεις και σημεία όπου συγκεντρώνεται πολύ κόσμος, όπως σχολεία παιδικοί σταθμοί ή κρουαζιερόπλοια.

Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α είναι μια άλλη εξαιρετικά μεταδοτική τροφιμογενής λοίμωξη. Τα άτομα με ηπατίτιδα Α εμφανίζουν συμπτώματα από το ήπαρ και το γαστρεντερικό σύστημα. Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β και C, η ηπατίτιδα Α συνήθως δεν γίνεται χρόνια. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 έως 7 εβδομάδες μετά τη μόλυνση και συνήθως διαρκούν λιγότερο από 2 μήνες (αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι άρρωστοι έως και 6 μήνες).

Οι ασθενείς είναι οι πιο μεταδοτικοί αμέσως μετά τη μόλυνση, όταν μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν νοσήσει καθώς δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Οι υγιείς ενήλικες είναι μεταδοτικοί για έως και 2 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά τα άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για έξι μήνες. Ευτυχώς, υπάρχει εμβόλιο. Εάν γνωρίζετε ότι διατρέχετε κίνδυνο έκθεσης στην ηπατίτιδα Α ή εάν νομίζετε ότι έχετε εκτεθεί, η λήψη του εμβολίου μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση.

Άλλα μεταδοτικά παθογόνα

Αρκετά άλλα τροφιμογενή παθογόνα είναι μεταδοτικά από άτομο σε άτομο. Μαζί με τον νοροϊό και την ηπατίτιδα Α, η σαλμονέλα, η Shigella και το E. coli είναι οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι. Συνήθως, τα τμήματα υγείας απαιτούν από τους εργαζόμενους στα τρόφιμα να αναφέρουν αυτές τις πέντε ασθένειες στον διευθυντή τους και να σταματήσουν να χειρίζονται τρόφιμα. Άλλα παθογόνα που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση είναι μεταδοτικά αλλά λιγότερο συχνά, όπως ο ροταϊός και το Giardia lamblia .

Λόγω των παραπάνω, και επειδή συνηθώς δεν γνωρίζουμε αν για την τροφική δηλητηρίαση ευθύνεται βακτήριο, ιός ή παράσιτο, συνίσταται σε όσους νοσήσουν να πλένουν συχνά τα χέρια τους μετά τη χρήση τουαλέτας την οποία θα πρέπει να καθαρίζουν οι ίδιοι με απολυμαντικά, να μην μαγειρεύουν (και αγγίζουν τρόφιμα που θα καταναλώσουν άλλοι) και γενικά να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να μην χρησιμοποιούν κοινά αντικείμενα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα