Μεγαλώνει η λίστα των βρετανών που επιστρέφουν από διακοπές στην Τουρκία με σαλμονέλωση.
Σχεδόν 250 είναι πλέον τα κρούσματα σαλμονέλας σε βρετανούς που ταξίδεψαν στη Τουρκία. Το θέμα προκάλεσε μάλιστα την παρέμβαση των Βρετανικών Αρχών υγείας, που έδωσαν συμβουλές μείωσης του κινδύνου, σε όσους επιλέγουν για τις διακοπές τους την Τουρκία.
Το 56% των περιπτώσεων είναι άνδρες και η διάμεση ηλικία είναι τα 29 έτη. Από τις 93 περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες ταξιδιωτικές πληροφορίες, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι έμειναν σε διαφορετικά ξενοδοχεία στην Τουρκία και οι περισσότεροι έφαγαν ποικιλία φαγητών στο θέρετρο του ξενοδοχείου τους ως μέρος ενός πακέτου διακοπών all-inclusive.
Τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε πως η δικηγορική εταιρεία Irwin Mitchell που εκπροσωπεί περισσότερους από 100 βρετανούς τουρίστες που επέστρεψαν από την Τουρκία με σαλμονέλα, κινείται νομικά κατά του πρακτορείου TUI που μεσολάβησε για τις διακοπές σε πεντάστερα θέρετρα στην Αττάλεια για all inclusine πακέτα. Πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τις περιπέτειες τουριστών που επέστρεψαν άρρωστοι μετά την διαμονή τους στο Rixos Sungate στην Αττάλεια, που κατηγορείται για πρόκληση τροφικών δηλητηριάσεων από σαλμονέλα, E. coli και campylobacter σε 14 οικογένειες που επέστρεψαν πρόσφατα που δεν είναι όμως οι μοναδικές, καθώς τα περιστατικά δηλητηριάσεων τουριστών που διέμειναν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχουν ξεκινήσει από το Πάσχα. Η δικηγορική εταιρεία που ανέλαβε την υπόθεση, εκπροσωπεί τουρίστες που έμειναν στο θέρετρο μεταξύ 30 Μαρτίου και 8 Ιουνίου και συνεργάζεται με φορείς δημόσιας υγείας για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες.
- Δείτε επίσης: Τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν είναι ολικής άλεσης…
- Δείτε επίσης: Εστία μολύνσεων τα κινητά – Τα μικρόβια μεταφέρονται και στα τρόφιμα
Σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) τονίζει: «Το UKHSA εντόπισε αύξηση των γαστρεντερικών λοιμώξεων σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Τουρκία, με 241 κρούσματα Salmonella enteritidis να έχουν εντοπιστεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Ανεξάρτητα από τον προορισμό σας, είναι σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε και πίνετε ενώ ταξιδεύετε για να αποφύγετε πιθανές σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες που μεταδίδονται με την κατανάλωση και την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.
- Δείτε επίσης: Μεγάλη απάτη με “βιολογικό” ρύζι στη Ιταλία – Κατασχέθηκαν χιλιάδες λίτρα φυτοφαρμάκων
Απλά βήματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού. Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα έχουν μαγειρευτεί ή ξαναζεσταθεί καλά και τα ευπαθή τρόφιμα διατηρούνται δροσερά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη όπου είναι δυνατόν».
Καλές επιλογές για τους ταξιδιώτες είναι:
- πρόσφατα παρασκευασμένο καλά μαγειρεμένο φαγητό που σερβίρεται ζεστό
- φρούτα που μπορεί να ξεφλουδίσει ο ταξιδιώτης, όπως μπανάνες και πορτοκάλια
- παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτια, γάλα και τυρί
- Δείτε επίσης: Ψωμί κι αλάτι: Μερικά ψωμιά έχουν τόσο αλάτι όσο ένα σακουλάκι πατατάκια!
- Δείτε επίσης: Σπανάκι: Μέθοδοι απομάκρυνσης φυτοφαρμάκων