Ελληνικά αμπελόφυλλα με το απαγορευμένο από το 2020 φυτοφάρμακο, chlorpyrifos.
Πριν από το περιστατικό με το γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο που ανακλήθηκε από την αγορά της Δανίας λόγω ανίχνευσης απαγορευμένου φυτοφαρμάκου και το απαγορευμένο και επικίνδυνο φυτοφάρμακο που βρήκαν οι αρχές της Δανίας σε ελληνικά κατεψυγμένα κεράσια τα οποία μάλιστα εξάγονται από την Ελλάδα σε 8 χώρες, την 1 Μαρτίου αναρτήθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) άλλη μία ειδοποίηση για ελληνικό προϊόν.
Πρόκειται για ελληνικά αμπελόφυλλα τα οποία εντοπίστηκε το απαγορευμένο στην ΕΕ φυτοφάρμακο Chlorpyrifos. Από το 2020, το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα. Προηγήθηκε γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl , σύμφωνα με την EFSA, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Η ειδοποίηση στο RASFF έγινε από την Γερμανία μετά από έλεγχο στην αγορά. Τα αμπελόφυλλά εκτός από τη Γερμανία εξάγονται επίσης στη Βουλγαρία την Ολλανδία και τη Ρουμανία.
Να σημειωθεί ότι και τον Ιούλιο του 2023 η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF για επικίνδυνα αμπελόφυλλα, που εισάγονται στη Γερμανία από την Ελλάδα. Μετά από έλεγχο στην αγορά οι γερμανικές αρχές εντόπισαν στα αμπελόφυλλα ελλείψεις επισήμανσης και υπέρβαση διοξειδίου του θείου. Το διοξείδιο του θείου προστίθεται ως συντηρητικό και αντιοξειδωτικό, σε μια ποικιλία προϊόντων διατροφής, όπως αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, (σταφίδες, βερίκοκα, κα) προϊόντα με βάση την πατάτα, ποτά μπύρας και βύνης, κρασί και χυμούς φρούτων, μεταξύ άλλων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη ζύμωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στον καταναλωτή.