Εντατικοί οι έλεγχοι στα ελληνικά σύνορα σε εισαγόμενα τρόφιμα. Τι είναι τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης.
Οι Ελληνικές αρχές μπλόκαραν φορτίο με σουσάμι προέλευσης Νιγηρίας, μετά από έλεγχο στα σύνορα.
Ο έλεγχος έγινε χθες 13 Δεκεμβρίου και στο σουσάμι εντοπίστηκε σαλμονέλα. Η Ελλάδα ενημέρωσε και την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα (RASFF) η οποία χαρακτήρισε τον κίνδυνο από την κατανάλωση του εν λόγω προϊόντος σοβαρό.
Επίσης ως σοβαρός κρίθηκε ο κίνδυνος από την κατανάλωση κύμινου από την Τουρκία στο οποίο εντοπίστηκαν αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε έλεγχο στα ελληνικά σύνορα. Η πύλη RASFF ενημερώθηκε για το περιστατικό ενώ το φορτίο επέστρεψε στην Τουρκία.
Τι είναι τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης και που εντοπίζονται;
Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης συντίθενται ως δευτερογενείς μεταβολίτες και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης ως τοξικά, είναι η δυνατότητάς τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA.
Διατροφική έκθεση
Η EFSA αξιολόγησε τη διατροφική έκθεση στα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στο μέλι, τσάι, αφεψήματα βοτάνων (βότανα) και συμπληρώματα διατροφής. Περιστατικά δηλητηρίασης έχουν καταγραφεί και λόγω κατανάλωσης μολυσμένων δημητριακών.
Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζουν κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα.Υπάρχουν πληροφορίες και για πιθανή γονοτοξικότητα.
Προϊόντα που έχουν εντοπιστεί αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης:
- Μέλι
- Γύρη
- Σιτηρά
- Γάλα
- Αυγά
- Κρέας
- Σαλάτες
- Τσάι
- Λικέρ
- Μπαχαρικά
- Συμπληρώματα διατροφής