Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επίσκεψη της EFSA στον ΕΦΕΤ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπίσκεψη της EFSA στον ΕΦΕΤ
spot_img

Στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο επικεφαλής του επιστημονικού κλάδου της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, καθηγητής Carlos Das Neves.

Στις 21 Απριλίου 2023, ο καθηγητής Carlos Das Neves, επικεφαλής του επιστημονικού κλάδου (Chief Scientist) της EFSA, επισκέφτηκε την κεντρική υπηρεσία του Ε.Φ.Ε.Τ. στην Αθήνα, όπου συμμετείχε σε συνάντηση με εκπροσώπους αρμοδίων αρχών ασφάλειας τροφίμων και δημόσιας υγείας και διακεκριμένους επιστήμονες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.
Στη συνάντηση αναδείχθηκαν οι βασικές προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας τροφίμων και της διατροφής και στη σχετική συνεργασία με την EFSA.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Αντώνιος Ζαμπέλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EFSA, και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ο Δρ. Σταύρος Ζαννόπουλος, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος της ΕFSA, παρουσίασε τις αρμοδιότητες του Ε.Φ.Ε.Τ. και το ρόλο του στον τομέα της αξιολόγησης επικινδυνότητας.
Ο καθ. Carlos Das Neves παρουσίασε τους πυλώνες της στρατηγικής της EFSA για την Ενιαία Υγεία (ΟΝΕ Ηealth) και τους σχετικούς άξονες προγραμματισμένων δράσεων, καθώς και την προσέγγιση της
EFSA για την εδραίωση συνεργασίας με τους αρμόδιους οργανισμούς των Κρατών Μελών
στο ανωτέρω πλαίσιο.
Εκ μέρους των Εθνικών Κεντρικών Αρμοδίων Αρχών (Ε.Φ.Ε.Τ., Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και των εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, αρκετοί εκ των οποίων είναι μέλη των επιστημονικών ομάδων και της επιστημονικής επιτροπής της EFSA, ετέθησαν οι προκλήσεις σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της διατροφής και των διαθέσιμων διατροφικών μελετών και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα υποστήριξης των εθνικών αρμοδίων αρχών από την EFSA στην βελτίωση και εναρμόνιση των εθνικών
συστημάτων επισήμων ελέγχων στην τροφική αλυσίδα με βάση την αξιολόγηση επικινδυνότητας, μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα