Επιστημονική μελέτη υποστηρίζει πως το DNA των παραψημένων τροφίμων αλλοιώνεται αποτελώντας δυνητικά κίνδυνο για γενετικές μεταλλάξεις στους καταναλωτές.
Το κατεστραμμένο DNA τροφίμων που έχουν υποστεί θερμότητα, μπορεί να απορροφηθεί από τον καταναλωτή κατά την πέψη, προκαλώντας βλάβη στο DNA και κατ’ επέκταση δυνητικά γενετικές μεταλλάξεις, αποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα στο ACS Central Science. Συγγραφείς της μελέτης ήταν επιστήμονες του Στάνφορντ και του Εθνικού Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Η έρευνα σε ποντίκια έδειξε πως το DNA τροφών όπως το κόκκινο κρέας που μαγειρεύονται συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να καταστραφεί και ενδεχομένως να αφομοιωθεί από το DNA του καταναλωτή, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.
“Δείξαμε ότι το μαγείρεμα μπορεί να βλάψει το DNA στα τρόφιμα και ανακαλύψαμε ότι η κατανάλωση αυτού του DNA μπορεί να αποτελεί πηγή γενετικού κινδύνου”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Eric Kool, ο καθηγητής Χημείας George A. και η Hilda M. Daubert στο Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Επιστημών του Στάνφορντ. “Η οικοδόμηση σε αυτά τα ευρήματα θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει τις αντιλήψεις μας για την προετοιμασία των τροφίμων και τις επιλογές των τροφίμων”.
Έχει συνδεθεί και από άλλες μελέτες στο παρελθόν, πως η βλάβη στο DNA παραψημένων τροφών οφείλεται “σε ορισμένα μικρά μόρια που σχηματίζουν τα λεγόμενα αντιδραστικά είδη στο σώμα”, ωστόσο είναι πολύ πιο λίγα σε ποσότητα από την ποσότητα DNA που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα, λέει ο Kool.“Δεν αμφιβάλλουμε ότι τα μικρά μόρια που εντοπίστηκαν σε προηγούμενες μελέτες είναι πράγματι επικίνδυνα”, λέει ο Kool. “Αλλά αυτό που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ πριν από τη μελέτη μας είναι οι δυνητικά μεγάλες ποσότητες DNA κατεστραμμένου από τη θερμότητα που είναι διαθέσιμες για πρόσληψη στο DNA του ίδιου του καταναλωτή”.
Σύμφωνα με το Eurekalert, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν DNA από τον οργανισμό που προέρχονται όπως το κρέας ή το ψάρι, στο οποίο εκτίθεται ο οργανισμός μας. Έτσι η ποσότητα ενός γραμμαρίου DNA αγελάδας που διατίθεται σε μια μπριζόλα μοσχαρίσια 1/2 κιλού δεν είναι αμελητέα, ως ένα δυνητικά κατεστραμμένο DNA που θα απορροφηθεί από τον οργανισμό μας.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως τα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν (μοσχαρίσιος κιμάς, χοιρινός κιμάς και πατάτες), παρουσίασαν αυξημένη βλάβη στο DNA όταν βράζονταν και ψήνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμη και κατά το βράσιμο σε μια σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, είχε τα ίδια αποτελέσματα. Το ενδιαφέρον στοιχείο ήταν πως οι πατάτες υπέστησαν λιγότερη βλάβη στο DNA σε υψηλότερες θερμοκρασίες από το κρέας, για άγνωστους λόγους.
Τα επόμενα σχέδια των ερευνητών αφορούν τη διερεύνηση μεθόδων μαγειρέματος που προσομοιώνουν διαφορετικές παρασκευές τροφίμων,για παράδειγμα, το μαγείρεμα του φαγητού για περισσότερο από 20 λεπτά. “Η μελέτη μας εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με έναν εντελώς ανεξερεύνητο, αλλά πιθανώς σημαντικό χρόνιο κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση φαγητών που είναι ψητά, τηγανητά ή αλλιώς παρασκευασμένα με υψηλή θερμοκρασία», είπε ο Kool. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη πού θα οδηγήσουν αυτά τα αρχικά ευρήματα και καλούμε την ευρύτερη ερευνητική κοινότητα να βασιστεί σε αυτά”.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.