Τα απανωτά πρόστιμα δείχνουν πως τα κρεοπωλεία δεν τηρούν “κατά γράμμα” τους κανόνες διακίνησης και Εμπορίας προϊόντων κρέατος.
Νέο πρόστιμο σε κρεοπωλείο, αυτή τη φορά στο Αιγάλεω, ανακοίνωσε σήμερα η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής. Ο έλεγχος έγινε στις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν τα γιορτινά τραπέζια της πρωτοχρονιάς και οι επιθεωρητές διαπίστωσαν δύο παραβάσεις των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (Υ.Α. 91354/2017) σχετικά με τις πρακτικές πώλησης κιμά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*
Η μία παράβαση αφορά στην έκθεση προς πώληση έτοιμου, μη προσυσκευασμένου κιμά, κομμένου εκ των προτέρων, (παράβαση του άρθρου 20§1) και η δεύτερη στην ύπαρξη υπολείμματος κιμά στην μηχανή κοπής κρέατος που υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια, (παράβαση του άρθρου 20§6 της ίδιας Υπουργικής Απόφασης). Στο κρεοπωλείο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Philips: Συσκευή παρακολούθησης καρδιάς συνδέεται με 2 θανάτους και 109 τραυματισμούς – Επείγουσα ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η λιχουδιά που πωλείται σε σούπερ μάρκετ και pet shops και στέλνει τα σκυλάκια στην εντατική
Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρείς ημέρες η Περιφέρεια ανακοίνωσε πρόστιμα σε δύο κρεοπωλεία στη Βαρβάκειο για υπόλειμμα κιμά στη μηχανή κοπής, και στις αρχές Ιανουαρίου σε δύο κρεοπωλεία στο Περιστέρι και στο Κερατσίνι. Στο κατάστημα στο Κερατσίνι επίσης πωλούνταν επίσης έτοιμος κομμένος εκ των προτέρων νωπός χοιρινός κιμάς. Σε κρεοπωλεία στο Περιστέρι είχαν επιβληθεί πρόστιμα και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, για τις πρακτικές πώλησης κιμά. Συνολικά το 2024 έχουν επιβληθεί δεκάδες πρόστιμα σε κρεοπωλεία, αλλά και σε σουπερμάρκετ για παραβάσεις των κανόνων διακίνησης προϊόντων κρέατος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη…» – Πώς τα βιομηχανικά λόμπι προστατεύουν προϊόντα και κέρδη που συνδέονται με τα PFAS
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο γυμναστής Γιώργος Δαρεμάς εξηγεί γιατί οι έφηβοι άφησαν ποδόσφαιρο και μπάσκετ και κατακλύζουν τα γυμναστήρια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι θα ξεφλουδίσετε πανεύκολα το βραστό αυγό, χωρίς να πετάξετε το μισό ασπράδι με το τσόφλι
Σύμφωνα με τον σχετικό κανόνα “Απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να διατηρούν και να εκθέτουν για πώληση έτοιμο μη προσυσκευασμένο κιμά, κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας… Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά από κομμάτι κρέατος με οστά ή χωρίς οστά, που διαλέγει ο καταναλωτής και η κοπή να γίνεται πάντα μπροστά στον καταναλωτή”.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όχι, αυτές οι τροφές δεν είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη – Διατροφικά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά τις δίαιτες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέοι κανόνες για την εγκατάσταση δημοφιλών πάγκων κουζίνας που ευθύνονται για κρούσματα ανίατης πνευμονοπάθειας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Διαλειμματική νηστεία: 6 σημάδια ότι δεν κάνει για εσένα
Η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και μπορεί να γίνεται μόνο από μονάδες επεξεργασίας κρέατος με ειδική άδεια και όχι από κρεοπωλεία λιανικής πώλησης που οφείλουν να κόβουν τον κιμά παρουσία του πελάτη. Αυτό διότι εάν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως σαλμονέλα, Escherichia coli (STECs), Campylobacter, Listeria monocytogenes και Staphylococcus aureus που προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις παραμείνουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαίο ρυθμό: ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια μέσα σε λίγες ώρες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλλειψη ιωδίου: Το διατροφικό πρόβλημα από το παρελθόν που επιστρέφει και επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών
Όσον αφορά στο υπόλειμμα κιμά στη μηχανή κοπής, πάνω από το όριο των 100gr, επίσης είναι και θέμα ασφάλειας τροφίμων. Υπάρχουν βέβαια και μηχανές κοπής ψυχόμενες, τις οποίες όμως δεν διαθέτουν όλα τα κρεοπωλεία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ανώτατο όριο παρουσίας κιμά προηγούμενης κοπής είναι 100gr, προφανώς κατανοώντας την τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής. Επίσης είναι και θέμα παραπλάνησης του καταναλωτή, εάν διαλέγει ένα κομμάτι κρέας για άλεση και τελικά αγοράζει κρέας από προηγούμενη κοπή.
Για να διατηρηθούν τα επικίνδυνα βακτήρια σε χαμηλά επίπεδα στον κιμά πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία κάτω από 4ο C και να χρησιμοποιηθεί εντός δύο ημερών ή να μπει στην κατάψυξη. Να σημειωθεί ότι για να εξαλειφθούν εντελώς τα βακτήρια θα πρέπει ο κιμάς να μαγειρεύεται σε ελάχιστη εσωτερική θερμοκρασία 70ο C για να παραμείνει ασφαλής.
Η ανακοίνωση επιβολής προστίμου, όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής.

Κλασσικά ούτε η ελεγκτική αρχή ανακοινώνει το όνομα, ούτε το site ψάχνει για να μας ενημερώσει. Ψώνιζε @@@@ Έλληνα πολίτη και μετα έλα εδώ. Ντροπή. Καλύτερα να μην το ανεβάσετε καν.
Εάν διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο θα δείτε ολόκληρη και την δημοσίευση της Περιφέρειας με τα στοιχεία της επιχείρησης
Παραμύθια τούμπανα γιατί τα κανάλια λένε ποια είναι τα ονόματα των αστυνομικών με τα τόσα σκάνδαλα και τόσα άλλα…. Απλά ειδήσεις για την πλέμπα για να ικανοποιήσει το αίσθημα δικαίου
Τίποτα απλά κουραφέξαλα γεμίζουν με 99% ειδήσεις ψεύτικες και αφήνουν την πολιτική απέξω και τις αποφάσεις που παίρνουν εις βάρος του λαού….!