Μια νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι οι διευθυντές εργοστασίων τροφίμων μένουν ξύπνιοι τη νύχτα ανησυχώντας για πέντε θέματα…
- Τα πρότυπα ασφαλείας διακυβεύονται για την επίτευξη των στόχων παραγωγής,
- απάτη τροφίμων,
- έλεγχοι υγιεινής τρίτου μέρους,
- διαχείριση αλλεργιογόνων και
- αναδυόμενοι κίνδυνοι.
Η έρευνα, που διεξήχθη από ιστοσελίδα εταιρίας παραγωγής τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύει το foodtechnology για να καταγράψει τις ανησυχίες, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς ανησυχούν για τη διακύβευση των προτύπων ασφαλείας (55%), το 63% την απάτη τροφίμων, και τα δύο τρίτα ανησυχούν ότι η κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την αντιμετώπιση υπαρχόντων και νέων παθογόνων οργανισμών.
Ένα 62% ανέφερε ανησυχίες σχετικά με τους ελέγχους υγιεινής τρίτων, με αρκετούς ερωτηθέντες να αμφισβητούν την ικανότητα των επιθεωρητών, ενώ και τα θέματα αλλεργίας κρατούν τους υπεύθυνους σε εγρήγορση ανησυχώντας για την έλλειψη συνεπών προτύπων που χρησιμοποιούνται από διαφορετικούς παράγοντες του κλάδου. Υπεύθυνοι σε επιχειρήσεις μεταφοράς λένε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης των τροφίμων κατά τη μεταφορά μεταξύ εργοστασίων, περιφερειακών κέντρων διανομής και σούπερ μάρκετ είναι ανησυχητικός. Ωστόσο, πολλοί διαβεβαιώνουν ότι η κουλτούρα τους για την ασφάλεια των τροφίμων είναι ήδη ενσωματωμένη στην επιχείρησή τους (83%).
Τέσσερις προσεγγίσεις που, εάν εφαρμοστούν, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των απειλών για την ασφάλεια των τροφίμων είναι: μια προσέγγιση που βασίζεται περισσότερο στον κίνδυνο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων, έγκαιρη προειδοποίηση για περιστατικά ασφάλειας τροφίμων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συνδρομή υψηλής τεχνολογίας για τον περιορισμό των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων και καλύτερη χρηματοδότηση για τις επιθεωρήσεις ασφάλειας τροφίμων. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ζήτησαν περισσότερη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της FSA και των τοπικών ελεγκτικών αρχών υγείας.