Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο - 196 κρούσματα, ένας νεκρός
spot_img

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.

Μια διασυνοριακή εστία της Salmonella Mbandaka ST413 βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΕ/στον ΕΟΧ, στο Ισραήλ και στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2022 είχαν αναφερθεί 196 κρούσματα στην Τσεχία (n=5), την Εσθονία (n=3), τη Φινλανδία (n=89), τη Γαλλία (n=10), τη Γερμανία (n=2), την Ιρλανδία (n=1), τις Κάτω Χώρες (n=1), το Ηνωμένο Βασίλειο (n=81) και το Ισραήλ (n=4), σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Δεκαεννέα περιπτώσεις νοσηλεύτηκαν και πέντε περιπτώσεις είχαν σηψαιμία. Στο Ηνωμένο σημειώθηκε ένα θάνατος από Salmonella Mbandaka.

Με βάση συνεντεύξεις από τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα κοτόπουλου και/ή το νωπό κρέας κοτόπουλου είναι οι πιθανές αιτίες μόλυνσης. Δεκαπέντε περιπτώσεις στη Φινλανδία ανέφεραν κατανάλωση έξι προϊόντων RTE από τρεις μάρκες. Και οι 15 περιπτώσεις είχαν καταναλώσει τουλάχιστον ένα προϊόν κοτόπουλου RTE. Δύο προϊόντα διατέθηκαν στην αγορά με την ίδια εμπορική ονομασία, η οποία υιοθετήθηκε από μία εταιρεία στην Εσθονία και από μία στη Φινλανδία. Με βάση πρόσθετες πληροφορίες, όπως στοιχεία αγοράς, και αναζήτηση στις αλυσίδες παντοπωλείων που πωλούν τα προϊόντα και από τη φινλανδική εταιρεία, η αρχή τροφίμων στη Φινλανδία συνέδεσε τα προϊόντα με την εσθονική εταιρεία. Ωστόσο, ο σύνδεσμος αυτός δεν μπορούσε να επαληθευτεί με την ταυτοποίηση των παρτίδων ούτε με μικροβιολογικά στοιχεία. Η εσθονική εταιρεία έλαβε μεταποιημένο κρέας κοτόπουλου από διαφορετικούς προμηθευτές, αλλά δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες στο RASFF. Ως εκ τούτου, ο ρόλος της εσθονικής εταιρείας ως πηγής μόλυνσης δεν μπόρεσε να τεκμηριωθεί.

 Κατανομή επιβεβαιωμένων και πιθανών κρουσμάτων, έως τις 8 Νοεμβρίου 2022

Επιδημιολογικά δεδομένα και μικροβιολογικά στοιχεία από την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος των απομονωθέντων στελεχών δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετές ενεργές πηγές μέσω διαφορετικών αλυσίδων διανομής τροφίμων, με μια πιθανώς κοινή πηγή υψηλότερη στην αλυσίδα εφοδιασμού κοτόπουλου. Νέα κρούσματα είναι πιθανό να εμφανιστούν στην ΕΕ/στον ΕΟΧ έως ότου εντοπιστεί και ελεγχθεί η πηγή.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες από τις αρχές δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων για τον προσδιορισμό της ή των πηγών/προελεύσεων της μόλυνσης.

Το ECDC ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν την αλληλουχία των απομονώσεων S. Mbandaka από ανθρώπινα κρούσματα και να κάνουν συνεντεύξεις από περιπτώσεις με μόλυνση από S. Mbandaka ST413 εστιάζοντας στην κατανάλωση διαφόρων ειδών κρέατος πουλερικών και συναφών προϊόντων. Συνιστώνται περαιτέρω έρευνες σε συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων. 

Γεγονότα για τη σαλμονέλωση

Οι εντερικές λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια Salmonella αναφέρονται γενικά με τον όρο «σαλμονέλλωση» όταν οφείλονται σε είδη Salmonella εκτός από Salmonella typhi και Salmonella paratyphi.  
Διάφορα ζώα (ιδιαίτερα πουλερικά, χοίροι, βοοειδή και ερπετά) μπορεί να είναι πηγές για σαλμονέλα και οι άνθρωποι γενικά μολύνονται τρώγοντας κακομαγειρεμένα, μολυσμένα τρόφιμα. Η περίοδος επώασης και τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ποσότητα των βακτηρίων που υπάρχουν στο φαγητό, την ανοσολογική κατάσταση του ατόμου και τον τύπο της σαλμονέλας.

Γενικά, 12 έως 36 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, μπορεί να εμφανιστεί μια κλινική εικόνα που χαρακτηρίζεται από πυρετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν μερικές ημέρες. Λόγω των επιπτώσεων της αφυδάτωσης, μερικές φορές μπορεί να απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Σε ηλικιωμένους και κατά τα άλλα αδύναμους ασθενείς μπορεί η ασθένεια να αποβεί μοιραία. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι επίσης πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης του αίματος. Επιπλέον, μεταμολυσματικές επιπλοκές, όπως η αντιδραστική φλεγμονή των αρθρώσεων εμφανίζονται σε περίπου 10% των περιπτώσεων. Οι σαλμονέλλες που προκαλούν διάρροια είναι παρούσες παγκοσμίως. 

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα